מפוני גוש קטיף (צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן)
ועד המתיישבים, היום | צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן

הבוקר, שלוש שנים ושמונה חודשים אחרי פינוי היישובים במהלך ההתנתקות, נפתח הדיון הראשון של "ועדת החקירה הממלכתית בנושא טיפולן של הרשויות המוסמכות במפוני גוש קטיף וצפון השומרון", בבית המשפט העליון בירושלים.

הוועדה, בראשותו של השופט בדימוס יהושע מצא, תראיין בחודשים הקרובים את כל הנוגעים באירועי ההתנתקות שהייתה להם יד בתכנון ובביצוע המהלך, ותבדוק האם היו כשלים בהתנהלות הגורמים הרשמיים מול מפוני ההתנתקות.

ראש מינהלת סל"ע לשעבר, יונתן בשיא, העיד ראשון בפני חברי הוועדה. למרות שמינויו אז לווה בהסתייגות רבה מצד תושבי גוש קטיף, כיום הוא נחשב ל"רע במיעוטו" בקרב רבים מתושבי הגוש לשעבר.

"אנשים אוכלים את הפיצויים שלהם"

"אין לי שום ביקורת, ולו במילימטר, למי שחשב שצריך להגן על בתיהם ולא רצה לשתף פעולה איתנו", אמר בשיא לחברי הוועדה. "גם בנצי ליברמן (חבר מועצת יש"ע במהלך ההתנתקות - י.ז.) לא האמין שתהיה התנתקות ואף מנע ממשפחות להיפגש איתנו".

כשעה לפני פתיחת הדיון של ועדת החקירה, כינסו ראשי ועד מתיישבי גוש קטיף מסיבת עיתונאים - קומה אחת בלבד מתחת לקומה בה התכנסה ועדת החקירה. במהלך מסיבת העיתונאים שטח ראש הוועד דורון בן-שלומי את הנתונים בכל תחומי החיים בהם נמצאים כיום המפונים.

"אנשים היום אוכלים את הפיצויים שלהם", ציין בן-שלומי. "יותר מ-1,400 משפחות עדיין לא חיות במסגרת של יישובי קבע". למרות זאת, ציין בן-שלומי "אנחנו יותר אופטימיים עם הממשלה החדשה".
הוועדה תמשיך את חקירתה במהלך החודשים הקרובים, בסופם תגיש את המלצותיה לכנסת ולממשלה.

הווידאופדיה: ההתנתקות