"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

א' היה בן 16 בלבד כשנכנס לכלא אופק לאחר שהסתבך עם החוק בשנת 2005 בעקבות גניבת אופנוע וניסיון בריחה משוטר. הוא מעולם לא הצליח להסתדר במסגרות חינוכיות ועבר ילדות קשה כשאביו הנרקומן התאבד במהלך מעצרו בגיל 41, אירוע שלאחריו ניסה להתאבד ואושפז בבית חולים פסיכיאטרי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לתא המעצר הוא הוכנס עם שני אסירים שפוטים ולאחר מכן הועבר לאגף 2. "מדוע אינך יורד לאכול ארוחת ערב?", שאלו אותו שני האסירים לטענתו. הוא אמר כי הוא לא רעב, ואלה, לטענתו, אמרו כי אם יירד מהמיטה שלו הם "יחתכו אותו".

א' נרדם למספר שעות ואז קם בשעה 21:30. כעבור שעתיים הוא התעורר ונבהל: הוא היה קשור בידיו וברגליו בחוזקה מבלי יכולת להשתחרר. בתביעה שהגיש נגד שירות בתי הסוהר לאחרונה הוא ציין כי במשך חמש שעות לא היה אף סוהר במקום כי כל הסוהרים ישבו בחוץ ועשו "על האש". ואז הגרוע מכל קרה: לטענתו, שני האסירים משכו אותו ממיטתו וגררו אותו לעבר תא השירותים.

"התובע ניסה להתנגד להפעלת כוחם של האסירים, אולם הכאתם בחוזקה רבה את גופו הצעיר והחלש גברה עליו, והוא נגרר חסר אונים אל תא המקלחת עם חבולות קשות בבטנו ובראשו", נכתב בתביעה. בתא המקלחת האסירים הסירו את בגדיו - אחד מהם אנס אותו לטענתו תוך שהוא צועק ובוכה מכאבים, והשני שמר על הכניסה לתא השירותים. בהמשך, א' אולץ לבצע באסיר ששמר על התא מין אוראלי.

"בסוף האירוע, ולאחר שהתובע חבול, מדמם ובטראומה נפשית עצומה, איימו עליו האסירים שאם יספר - יהרגו אותו ויגיע אליו בכל דרך אפשרית, גם מחוץ לכלא וגם בביתו. וכלשונם: 'אם תדבר, נפוצץ לך את הבית ונהרוס לך את כל החיים'", לשון התביעה. לאחר האירוע, כשהאסירים נספרו, אחד הסוהרים נכנס וראה את החבלות על א' - והעביר אותו לטיפול בבית חולים, שם עבר בדיקות שהוכיחו שהוא נאנס.

לטענת האסיר, מיד לאחר שאסף את הציוד שלו מתאו, העבירו אותו האסירים להפרדת יחיד למשך כשבועיים. בתקופה הזו, על פי התביעה, לא הגיע חוקר, עובד סוציאלי או רופא לחקור אותו, לדבר עמו או לטפל בו. בתום השבועיים, הוא הובל לבית המשפט המחוזי בבאר שבע שם הוחלט לשחררו ממאסר לאחר הטראומה שחווה. שני האסירים הועמדו לדין והורשעו.

עו"ד משה שוחטמן
עו"ד משה שוחטמן | צילום:

סובל מנזקים נפשיים חמורים: "זו רשלנות"

"התובע התריע בפני הנתבע פעמים רבות על החשש שלו מתקיפתם של האסירים אותו וביקש מהנתבע שיעביר אותו תא במהרה", כתב עו"ד משה שוחטמן, שמייצג אותו בכתב התביעה. "אולם העובדה שתחנוניו של התובע אל הנתבע עלו בתוהו גם לאחר שהתובע הציב בפני הנתבע תמרורי אזהרה רבים, מחזקת את הטענה לפיה התנהגותו של הנתבע עולה לכדי רשלנות פושעת. רשלנות שכאמור, הפקירה את דמו של התובע וגרמה לו לנזק בלתי הפיך".

"כתוצאה ממעשה האונס, סובל התובע מנזקים נפשיים חמורים אשר שינו את כל מסלול חיו", נכתב בתביעה. "מאז האונס האכזרי שהתבצע בתובע בגיל מאוד צעיר, לא הצליח התובע לחזור ולשוב למסלול חיים מתוקן, יציב ונורמטיבי. כך למשל, לא הצליח למצוא עבודה, גילה התנהגות אנטי-חברתית, הידרדר לסמים ונכנס לדיכאון עמוק אשר הוביל אותו למספר ניסיונות התאבדות".

גם חוות דעת פסיכולוגית בעניינו קבעה כי "לאור הסימפטומים מהם סובל התובע, נראה למעלה מכל ספק סביר, כי מדובר במצב של פוסט טראומתי כרוני. אירוע האונס היווה נקודת שבר קיצונית שערערה את יכולתו של א' לגייס כוחות אגו שיאפשרו לו להתמודד באופן סביר עם סיטואציות".

כתוצאה מהאונס סובל התובע, לטענתו, מחרדות, פחדים וטראומה נפשית חמורה אשר ככל הנראה, תלווה אותו עד סוף ימיו. כעת הוא תובע מיליוני שקלים בגין הנזקים שנגרמו לו.

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי "התביעה הונחה על שולחננו לפני זמן קצר ונלמדת. מאחר והטענות מתייחסות לאירוע משנת 2005 אין בידינו פרטים נוספים. מענה שב"ס יוגש כמקובל לבית המשפט".