"המרצה לא התנצל" (צילום: רויטרס)
"הישג חשוב". זוג אבות ותינוק | צילום: רויטרס

לאחר האישור שקיבלו פרופ' עוזי אבן ובן זוגו ד"ר עמית קמה לאמץ באופן חוקי את בנם יוסי, היום רושמת הקהילה ההומו-לסבית הישג מרשים נוסף. הביטוח הלאומי הכיר היום לראשונה בזכותם של בני זוג גברים לדמי לידה וחופשת לידה.

בני הזוג ג' ו-ד' הגישו עתירה בעזרת ארגון "משפחה חדשה" לפני מספר חודשים לבית הדין לעבודה, בעקבות סירובו של המוסד לביטוח לאומי להכיר בזכותו של ג' כהורה יחיד לקבל מענק לידה ודמי חופשה לידה.

בביטוח הלאומי טענו כי לו היה ג' אישה, או היה נשוי לאישה, היה זכאי לדמי לידה. ל-ג' ול-ד' יש זוג תאומות, שנולדו להם בארה"ב באמצעות תרומת זרע ואם פונדקאית, בהתאם לחוק המקומי. בעקבות העתירה הודיע הביטוח הלאומי כי יקים ועדת בדיקה בנושא.

תוך כדי בחינת הוועדה, פנו עוד זוג גברים באמצעות ארגון "משפחה חדשה" לביטוח הלאומי בבקשה דומה. י' ו-ר', בשנות ה-30 לחייהם, חיים יחד 7 שנים. לפני כשנתיים החליטו כי הם רוצים להרחיב את התא המשפחתי ולהביא ילד לעולם באמצעות לידה פונדקאית. הם נסעו להודו, ובאמצעות סוכנות פונדקאות עברו את תהליך הפונדקאות. כשחזרו לארץ נשאר י' במשך 4 חדשים בבית בכדי לטפל בתינוק.

"אנו מאושרים, ילדנו מקבל זכויות זהות"

י' הפך לגבר ההומוסקסואל הראשון בישראל שזכאי לחופשת לידה ולדמי לידה. "אנו מאושרים. אנחנו אזרחים תורמים ושווי זכויות וחובות. במשך שנים שילמנו ביטוח לאומי. עכשיו בעקבות העתירה ילדנו מקבל זכויות זהות ונמנע הקיפוח לעומת ילדים שנולדו לנשים יחידות או לבני זוג גבר ואישה", אמר י'.

"זהו הישג חשוב. הגיע הזמן שהמחוקק והרשויות יתאימו עצמם למציאות וימנעו אפליה ופגיעה בזכויות בסיסיות כמו הזכות להקים משפחה", אמרה בעקבות ההחלטה עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ארגון "משפחה חדשה". "מטרת הזכאות לדמי לידה היא לאפשר להורה מסור להעניק את הצרכים הבסיסיים החשובים ביותר לילדו בחודשי חייו הראשונים, והצרכים של הורה גבר זהים לצרכים של הורה אישה בתחום זה".

בני הזוג ג' ו-ד' עדיין ממתינים בימים אלה להחלטת המוסד לביטוח לאומי בעניינם.