תזכורת: ריאיון עם סניגורו של חאמד זינתי ביום הזיכו (צילום: חדשות 2)
חאמד זינאתי, ארכיון | צילום: חדשות 2

בית המשפט המחוזי בחיפה הורה הבוקר (ב') על תשלום פיצוי לחאמד זינאתי, שזוכה מאשמת רצח לאחר שריצה 4.5 שנות מאסר. זינאתי יקבל לידיו סכום של יותר מ-300 אלף שקלים, כשנתיים לאחר ששוחרר ממאסר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרכב השופטים קיבל את בקשתו של זינאתי, לאחר שזה זוכה בנובמבר 2011 על ידי בית המשפט העליון מאשמת רצח. הפיצוי הכספי נפסק לטובתו של זינאתי בהליך מיוחד במסגרת ההליך הפלילי.

הסנגור הארצי ד"ר יואב ספיר, שייצג את זינאתי יחד עם עו"ד משה סרוגוביץ', בירך על ההחלטה ואמר כי מדובר במקרה חריג בחומרותו מבחינת התנהלות הרשויות שהובילה לכך שאדם שעל פי החלטתו האחרונה של בית המשפט העליון חף מכל אשמה - ישב בכלא למעלה מארבע שנים. "יש לקוות שהפיצוי הכספי שנפסק עתה למר זינאתי יתרום להפקת לקחים על מנת שמקרים כאלה לא יישנו", הבהיר ספיר.

העליון זיכה, זינאתי שוחרר

עורך הדין הוסיף כי "גובה הפיצוי במסגרת ההליך הפלילי מוגבל בסכומים הנקובים בתקנות וברור שאין בו כדי לפצות על הנזקים האדירים שנגרמו לאדם ששמו הטוב וכבודו נפגעו וחירותו נשללה לתקופה כה ארוכה. יחד עם זאת, יש בעצם הפיצוי משום הכרה בעוול שנגרם לו, ואני מקווה שהסכום שנפסק יסייע לו לשקם את חייו".

בנובמבר 2011 זיכה בית המשפט העליון את זינאתי, לאחר שהורשע כשנתיים קודם לכן ברצח ובקשירת קשר לביצוע פשע על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה ונשלח למאסר עולם. תחילת הפרשה במשולש רומנטי שהתקיים בשנת 2007, והסתיים בזירת תאונה מבוימת בניסיון להסתיר את הרצח. פרקליטו של זינאתי עו"ד ספיר אמר אז כי הוא מקווה שהדבר "ימנע הרשעות שווא בעתיד".

באחד הלילות באמצע יוני 2007 נמצאה גופתו של יוסף עלי מכפר יאסיף, ברכבו בכביש סמוך לצומת כברי. המכונית התנגשה בעמוד חשמל, ובמבט ראשוני נדמה היה כי המנוח נפגע בתאונת דרכים. אבל, לאחר בדיקה פתולוגית של הגופה והסימנים שעל הרכב התברר שהאיש מת בחניקה עוד לפני התאונה.

חקירת המשטרה הובילה את המשטרה אל שני תושבי כפר שייח דנון: חאמד זינאתי וגיסו. בחקירה התברר שאשתו של המנוח ניהלה רומן עם הגיס, שתועד על ידי חוקר פרטי אותו שכר זינאתי. מאוחר יותר, הורשע זינאתי בכך שהשתתף ברצח בעלה של האישה הבוגדת והרכב של שלושה שופטים גזר עליו מאסר עולם.

העד המפליל שיקר

בערעור שהגיש לבית המשפט, טען סניגורו של זינאתי, כי מרשו הורשע רק על סמך עדות של אדם אחר שהיה עם זינאתי בתא והפליל אותו. אך אותו אדם, טען הסנגור מסר עדות שקר אחרי שהובטח לו שיוכל להשתחרר. בית המשפט קיבל את הערעור אחרי שהוצגו בפניו בתמלילים של הדיבוב, מהם עולה שמדובב שיכנע את האדם המפליל לשקר.

"אין ספק שזינאתי אינו חף מכל פשע, ועמד בקשר עם מעורבים אחרים בפרשה", נכתב בהחלטת בית המשפט העליון. "יחד עם זאת, אין בדברים הללו בכדי להצביע על זיקה כלשהי של זינאתי לרצח, ואף אם הרחיק את עצמו מהאירועים בגרסתו, וטען שהתיעוד נעשה מוקדם מכפי שנעשה בפועל, הרי שמדובר בראיית חיזוק חלשה ביותר".