הדיון בחוק בבג"ץ, הבוקר (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
הדיון בחוק בבג"ץ, הבוקר | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

"נרמול המצב יביא לעשרות או מאות אלפי מסתננים לישראל": בדיון שנערך הבוקר (ג') בבג"ץ על חוק ההסתננות החדש, הזהירו נציגי הפרקליטות ממצב שבו מתן אפשרות למסתננים מאפריקה להגיע לשטח ישראל יביא לכך שהמונים מהם יציפו את הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"האתגר שניצב בפני מדינת ישראל הוא כזה שמדינות אירופה לא עומדות בו. הוא נובע גם ממיקומה של ישראל בין אסיה ליבשת אפריקה", אמרה בדיון נציגת הפרקליטות. בתגובה, שאל אותה השופט סלים ג'ובראן: "האם לקבל 2 בקשות למעמד של פליטים מתוך 3,000 זה ביטוי למדיניות ליברלית?".

הדיון היום התקיים לאחר שתשעה שופטי בג"ץ החליטו פה אחד לפסול את החוק הקודם למניעת הסתננות. אותו הרכב של שופטים דן בחוק ההסתננות החדש, המאפשר כליאת מבקשי מקלט לזמן בלתי מוגבל במתקן "חולות". לאחר פסילת החוק הקודם, העבירה הכנסת את חוק ההסתננות המתוקן שמסדיר את כליאתם של מבקשי המקלט במתקן "חולות", שמוגדר כמתקן פתוח.

תושבי דרום תל אביב התפרצו: "לא מרגישים בטוחים בבית שלנו"

בתום הדיון בנוגע לחוק ההסתננות שהתקיים בהרכב מורחב, התרחש עימות קולני מחוץ לאולם בית המשפט שארך מספר דקות, זאת כאשר עשרות מתושבי דרום תל אביב שהגיעו לבית המשפט התרעמו על היחס המקל לדבריהם אשר מקבלים המסתננים - בעוד שהם אינם מרגישים בטוחים בשכונותיהם ובבתיהם.

חלק מהתושבים קראו קריאות גנאי לעבר המסתננים שהגיעו אף הם לדיון הבוקר. "איך יכול להיות שאני ואמא שלי לא מרגישות בטוחות בבית שלנו? את אמא שלי כבר הכו מסתננים בעבר והיא חוששת להסתובב לבדה", סיפרה אחת התושבות לחדשות 2 Online. אחרת סיפרה שהיא מלווה דרך קבע על ידי שוטרי מג"ב כדי להרגיש בטוחה.

חבר מועצת עיריית תל אביב, שלמה מסלאווי, שמלווה את מאבק התושבים במסתננים מאפריקה אמר כי הוא רואה קרן אור בדיון הבוקר אף על פי שלא הייתה החלטה: "רואים שינוי בשטח. חלק מהמסתננים יוצאים מהבתים וחוזרים למדינות מהם הגיעו. אנחנו מקווים שבית המשפט גם יתייחס לכך בהחלטתו".

גם יונתן יעקבוביץ' מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית הביע תקווה כי שופטי בג"ץ יגבו את החוק "ויתנו תקווה לתושבי תל אביב".

"אין להחזיק מבקשי מקלט במעצר ממושך"

"מטרת החוק לייאש אותנו" (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
"מטרת החוק לייאש אותנו" | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

בספטמבר האחרון פסל בג"ץ את החוק הקודם למניעת הסתננות ופסק כי הוא לא חוקתי, בין השאר כיוון שטען כי אין להחזיק במעצר ממושך מבקשי מקלט ומי שאין אפשרות לגרשם, ואין לעשות במעצר שימוש לצורך הרתעת מבקשי מקלט אחרים. בית המשפט עמד על כך שמבקשי המקלט מסודן ומאריתריאה אינם בני גירוש, בשל המצב בארצות מהן נמלטו.

לדברי עורך הדין עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח, המייצג את העותרים בדיון, "העובדה שהכנסת והממשלה שבות ובוחרות בקבוצה חלשה ונטולת כוח כשעיר לעזאזל, תולות בה את צרות החברה, משניאות אותה ומכות בה שוב ושוב באמצעות חקיקה, מחייבת את בית המשפט להתערב".

"המטרה של החוק והכליאה שלנו בחולות היא לשבור ולייאש אותנו, לגרום לנו לחתום על עזיבה כאילו מרצון", טען מוטאסים עלי, מבקש מקלט מדרפור וממנהיגי מחאת הפליטים. "האם גדעון סער בדק מה עלה בגורלם של החוזרים מרצון? האם הוא יודע אם חירותם נשמרת? אם הם בכלל עדיין בחיים?"

מנגד, הפורום של נציגי הציבור להתמודדות עם תופעת המסתננים הביע תמיכה בחוק. "החוק החדש הוא כרגע התקווה היחידה לחיים נורמליים בדרום תל אביב, שדרות, פתח תקווה, פרדס כץ, אילת ועוד מקומות רבים", נכתב בהודעה שפרסם הפורום. "אנו קוראים לממשלה לגבש מדיניות ברורה ומסודרת של טיפול במהגרים מכל סוג שהוא, באופן שלא יפגע בתושבים הישראלים בערינו".