טרנסקסואל נגד המעסיק. אילוסטרציה (צילום: AP)
המעסיקים: קיבלנו גבר לעבודה. אילוסטרציה | צילום: AP

בקשה דחופה וחריגה במיוחד למתן צו להחזרה לעבודה, בצירוף תביעת פיצויים בסך 100 אלף שקל, הוגשה לאחרונה לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב בשמו של עובד במסעדה שעובר/עוברת תהליך לשינוי מין במטרה להפוך מגבר לאישה. במרכז התביעה טוען העובד כי בעלי המסעדה כופים עליו להמשיך ולהופיע לעבודה כגבר.

התביעה, שהוגשה באמצעות הקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל-אביב ונתמכה בחוות-דעת מומחה שהוגשה על-ידי נורה גרינברג, מעוררת שאלה תקדימית במשפט העבודה הישראלי: האם רשאי מעביד, שעובדת שלו התקבלה לעבודה כזכר ולאחר מכן החלה תהליך של שינוי מגדרי, לדרוש מהעובדת להמשיך ולהופיע לעבודתה ללא סממנים חיצוניים של נשיות?

לדברי העובד, הקשיים החלו לפני כחצי שנה, כאשר הופיע לעבודה לבוש בשמלה. מנהלת המטבח במסעדה ביקשה ממנו להחליף תלבושת והוא קיבל את הבקשה, אך בהמשך, ביקשו ממנו גם להפסיק להתאפר.

המעסיק טען: "הופעתך מצחיקה ומבריחה את הלקוחות"

לפני כחודש, המעסיקים החליטו לאסור רק עליו להגיע לעבודה מאופר. מנהלת המטבח ציינה בפני העובד כי היא מכבדת את התהליך שהוא עובר, אך הופעתו החיצונית כאישה "מצחיקה" ולא מכובדת, ולכן מעסיקיו איימו עליו בפיטורים אם ימשיך להופיע לעבודה בתור אישה. בהמשך נאמר לו גם שהופעתיו "מבריחה את הלקוחות".

בשלב מסוים החליט העובד לא להפסיק לקבל את דרישות מעסיקיו והגיש תביעה שבה הוא מבקש מבית המשפט להורות למעסקיו לאפשר לו להגיע בזהותו החדשה לעבודה, תוך החלה של נורמות שוויון ההזדמנויות בעבודה ואיסור ההטרדה המינית גם על טרנסג'נדרים.

במסגרת הדיון שנערך בפני השופטת אורנית אגסי, הסכימו המעבידים להחזיר את המבקש לעבודה. אולם למרות הסכמתם, העובד החליט שבעקבות העובדה שמדובר במקום עבודה קטן, ונוכח הפגיעה וההשפלה שחוווה - שלא לחזור לעבודה. כעת הוא דורש פיצויים ממעסיקיו, ומחפש מקום עבודה שיקבל אותו כפי שהוא. 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק