שלוש שנים של מתח וחרדה עברו על הקצין במיל' סא"ל יאיר קליין עד שהגיע הבשורה המשמחת לו ולבני משפחתו: בית המשפט האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג דחה את עירעורה של רוסיה, וקבע כי הסגרתו לקולומביה עשויה ליצור סכנה לחייו.

הרכב מיוחד של חמישה שופטים קבע בצהריים כי לרוסיה אין זכות לערער על ההחלטה, ובכך הפך צו המניעה בעניין לסופי ומנע אפשרות של הסגרת קליין לקולומביה. פרקליטיו של קליין הדגישו היום כי אף שרוסיה חברה בפרלמנט האירופי והינה כפופה לבית הדין, עד כה במקרים רבים לא קיימו השלטונות את החלטותיו.

למרות ההחלטה, עדיין קיים חשש שקליין יוסגר 'מתחת לאפו של בית הדין'. עורך הדין מרדכי ציבין, הביע שביעות רצון מסיום המאבק המשפטי אך הוסיף כי שחרורו הסופי של קליין תלוי בהחלטת הגורמים המוסמכים ברוסיה, וכי הוא מאמין כי הם ישחררו אותו. "רוסיה מכבדת הסכמים בינלאומיים ומתייחסת לעתים לאסירים טוב יותר מאשר ארצות הברית", אמר ציבין. "חשוב ש'הנשמה הרוסית' תבוא לידי ביטוי לא רק בספרות הרוסית אלא גם בזכויות האדם".

הורשע בהכשרת ארגון טרור מקומי

באפריל האחרון פנה בית הדין לזכויות אדם של האיחוד האירופי קורא לרוסיה שלא להסגיר את הקצין הישראלי במיל' יאיר קליין. במסר שהועבר מבית הדין נכתב כי כאשר קליין יגיע לקולומביה לרצות את עונשו, ישנו חשש שהוא יעבור עינויים קשים בבית הכלא ולכן על רוסיה לדחות את בקשת ההסגרה של קולומביה.

סא"ל במיל' קליין נעצר בשדה התעופה במוסקבה בשנת 2007, לאחר שהוצא נגדו צו מעצר בינלאומי על ידי קולומביה, שם היה אמור לרצות 11 שנים בכלא לאחר שהורשע במתן ייעוץ צבאי והכשרת ארגון טרור מקומי. השופטים נימקו את החלטתם בכך שישנן עדויות לפיהן המורשעים בעבירות של סיוע או שהיו בעצמם פעילים בארגוני טרור, עוברים בבתי הכלא עינויים קשים.

הקולומביאנים מצדם הבטיחו בעבר לרשויות ברוסיה, כי גם אם קליין יוסגר בסופו של דבר למדינתם, הוא לא יעבור עינויים ולא עונש מוות, עונש אותו לעיתים מטילים בקולומביה על חברים בארגוני טרור. קליין עצמו גם חושש מתנאי מאסרו בקולומביה וערער מספר פעמים על ההחלטה הרוסית להסגיר אותו לקולומביה. משרד המשפטים הרוסי דחה את הערעורים בעקבות ההבטחות הקולומביאניות.

נמלט מהכלא בסיירה לאון

חנן עזרן, שכתב סיפר על קליין סיפר כי לחדשות 2 באינטרנט כי יאיר היה גיבור ובעל יצר הרפתקנות בלתי מוסבר. "כשהאשימו אותו שאימן את אנשי הגרילה בקולומביה, אז החל המסע נגדו", הסביר עזרן. לאחר מכן הוא יצא לעשות עסקאות באפריקה, הסתבך בניגריה ובסיירה לאון אף ישב בכלא שנה וחצי עד שהצליח לברוח משם ולשוב לישראל".

עזרן הוסיף וסיפר על אופיו של קליין: "גם חבריו הקרובים, שבאמת אוהבים אותו, לא הסכימו עם הדרך שלו - המטילה עליהם את האחריות עליהם לעזור לו. גם לפני שיצא לרוסיה הזהרתי אותו לא לנסוע כי מחפשים אותו אבל קשה לדבר איתו. הוא עושה מה שהוא רוצה, לפעמים בלי להתחשב באחרים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק