משה קצב נכנס הבוקר לכלא מעשיהו, המקום שיהווה בשבע השנים הקרובות "משכנו" של הנשיא לשעבר והאנס. הוא הגיע למתקן שב"ס ברמלה ברכב, אחרי שנשא נאום תוכחה בפתח ביתו שבקריית מלאכי - שממנו יצא, קודם לכן, בפעם האחרונה כאדם חופשי. אחרי שעבר את הליך הקליטה ושוחח עם עובדת סוציאלית, הפך קצב לאסיר מן המניין באגף התורני בבית הכלא.

הנאום המלא שנשא קצב בדרכו לכלא

בחודש הראשון שבו ישהה בין כתלי הכלא, יזכה קצב לקצבה של 1,500 שקלים, בהם יוכל לרכוש מוצרים בקנטינה. אחר כך, יוכלו בני משפחתו להפקיד לחשבונו בבנק הדואר סכום זהה אם יבחרו בכך, שממנו יתקיים.

מוקף בבני משפחה ובתומכיו, עמד קצב ברחוב - ובלב ההמולה שגרמה נוכחותו, נשא בקול חנוק מדמעות נאום תקיף נגד מערכת המשפט והחוק. "היום הסתיים מאבק עקוב מדם שנמשך, ללא הפוגה, במשך חמש שנים וחצי בתסכול וזעם - עבורי ועבור כל מכריי. כולם יודעים שההאשמות אינן נכונות, כי הם מכירים אותי".

קצב האשים כי "ככל שנאבקתי יותר על חפותי - כך הם נלחמו בי יותר. במדינת ישראל מוציאים היום אדם להורג על סמך התרשמויות בלי עדויות מזמן אמת, בלי ראיות. מדינת ישראל מוציאה להורג אדם אחרי שמנעו ממני להביא ארבעה עדי הגנה מזמן אמת, כדי שיעידו בפני בית המשפט".

משה קצב. עונת החתונות החלה (צילום: רויטרס)
חיבוק אחרון, רגע לפני שערי הכלא | צילום: רויטרס

בין היתר, מחה קצב על סירוב השופטים להיעתר לבקשתו ולנהל את המשפט נגדו בדלתיים פתוחות והביע צער על האמון שנתן במערכת החוק. "האמנתי בתום לבי לפרקליטות ולמשטרה", הוא אמר - והוסיף: "יום אחד, גבירותיי ורבותיי, תיחשף האמת. היום הזה יבוא, אינני יודע מתי, זה יהיה אתכם או בלעדיכם, איתי או בלעדיי".

גם רגע לפני כליאתו, שב קצב והדגיש כי הוא נקי מכל רבב. "יש דבר גרוע יותר מהרשעת נשיא המדינה בפלילים: זה כאשר מדינת ישראל מכניסה לכלא סב לנכדים ללא עוול בכפו", אמר הנשיא לשעבר והאנס בפתח דבריו - והוסיף: "אני חוזר ומצהיר קבל עם ועולם: מעולם לא פגעתי באיש. נהגתי בעדינות ובכבוד כלפי אישה וגבר, אדם זוטר ובכיר".

לעם בישראל אמר קצב: "יום אחד ייפתחו עיניכם, המצפון של אלו שעשו את העוול הזה יתעורר, ותראו שקברתם אדם חי". הוא סיים את נאומו בציטוט מתוך השיר "על השחיטה" שחיבר חיים נחמן ביאליק, והשווה את שהוא עובר לפרעות שנערכו ביהודי קישינב שבמולדובה ב-1903: "וְאִם יֶשׁ-צֶדֶק – יוֹפַע מִיָּד! אַךְ אִם-אַחֲרֵי הִשָּׁמְדִי מִתַּחַת רָקִיעַ הַצֶּדֶק יוֹפִיעַ – יְמֻגַּר-נָא כִסְאוֹ לָעַד!".

בשעות אחר הצהריים השלים קצב את תהליך הקליטה והמיון בכלא מעשיהו, קיבל מספר אסיר והועבר לאגף התורני. גורם בשב"ס סיפר לחדשות 2 באינטרנט כי תהליך קליטתו של קצב היה ארוך מהצפוי, בשל התארכות השיחות שניהל האסיר הטרי עם מפקד הכלא, מנהל האגף, וכן עם עובדת סוציאלית ופסיכולוג.

"מקווה שינודה לעולמים". קצב (צילום: רויטרס)
"נאום התוכחה", הבוקר בקריית מלאכי | צילום: רויטרס

10:00 הבוקר: הרגע שבו הפך קצב מנשיא לשעבר לאסיר מן המניין

מעט אחרי השעה 10:00, שנקבעה למועד האחרון להגיעו של קצב אל הכלא, התייצב הנשיא לשעבר בפתח כלא מעשיהו ברמלה והחל לרצות את עונשו.

ערב כניסתו לכלא, התראיין הנשיא לשעבר לעיתון "ניו יורק טיימס". בריאיון אמר: "כשהייתי נשיא קיבלתי 10,000 בקשות חנינה. הם כולם טענו שהיו קורבנות לאי-צדק. אני כל כך מצטער על כך שמיד דחיתי את הטענות הללו. כעת אני מאמין שחלקם היו חפים מפשע".

בשירות בתי הסוהר החליטו הבוקר להימנע מסיכונים מיותרים, ועל כן בחרו להצמיד לנשיא לשעבר סוהר שיהיה לצדו במשך 24 שעות ביממה. המהלך נועד למנוע מצב שבו הוא ינסה לשלוח יד בנפשו.

עם הגעתו של הנשיא לשעבר משה קצב לכלא מעשיהו, הוא החל לעבור שרשרת קליטה. האדם הראשון שפגש קצב היה מפקד המשמרת בכלא מעשיהו. מפקד המשמרת זיהה את קצב על פי המסמכים ועל פי פקודת המאסר שלו.

משם, הוביל אותו מפקד המשמרת והכניס אותו אל היחידה בה הוא נרשם כאסיר, וקיבל מספר אסיר. קצב פגש קצין מודיעין שווידא שלא נשקפת סכנה לחייו, ולאחרים לא נשקפת סכנה ממנו. לאחר מכן, פגש איש רפואי שבחן את מצבו ווידא שיש לו את כל התרופות להן הוא זקוק. הוא פגש עובדת סוציאלית שבדקה אם ישנן מצוקות רגשיות מהן הוא סובל.

קצב עם נכדיו, מתוך ה"טיימס" (צילום: רינה קסטלנובו, ניו יורק טיימס)
קצב עם נכדיו, מתוך ה"טיימס" | צילום: רינה קסטלנובו, ניו יורק טיימס

בסיום התהליך הגיע קצב אל האגף התורני בכלא, שם פגש את מפקד האגף שהוביל אותו אל התא שלו. הוא קיבל הסבר ראשוני על סדר היום שצפוי לו ולבש בגדי אסיר. הוא הזדכה על רוב הציוד האישי איתו הגיע מביתו, ולמעשה התחיל את שגרת הכלא. קצב חולק תא עם השר לשעבר שלמה בניזרי.

החל ממחר, צפוי קצב להיכנס לשגרת החיים בכלא. ב-4:45 ההשכמה היומית והתייצבות לספירת בוקר. לאחריה יוכל להתפנות לתפילת הבוקר ולארוחה, מסדר אצל מפקד האגף ולאחר מכן ילמד לימודי גמרא עד השעה 12:30. באגף התורני בו ישהה קצב מורשים האסירים לנוע בחופשיות ונהנים משיעורים מפי רבנים המגיעים מחוץ לכותלי הכלא. לאחר ארוחת הצהריים ישנן שלוש שעות שבהן יש לאסירים זמן פנוי שבו הם יכולים לנוח. 23:30 היא שעת כיבוי האורות.

"השמירה עליו היא כאב ראש" (צילום: חדשות 2)
7 שנים מתחילות היום | צילום: חדשות 2

בהכנת הכתבה השתתפו משה נוסבאום, תמיר סטיינמן, יוסי זילברמן ועזרי עמרם

קצב בכלא - הסיקור המלא:

שכנו של קצב: "מאמין שהליכוד ישחרר אותו"

"על השחיטה": שיר הפוגרום שמלווה את משה קצב

ימים לפני המאסר: קצב קיבל מבניזרי "טיפים" על הכלא

ילדיו של קצב: "אנחנו גאים בך, אבא"

הכרעת הדין המלאה

קצב כנשיא: לא אקל עם תוקפי נשים

קצב בריאיון: חיבוק - עבירת מין?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק