האם המרעיבה מירושלים (צילום: חדשות 2)
האם בבית המשפט, ארכיון | צילום: חדשות 2

האם תנאי מעצרה של האם הנאשמת בהרעבת בנה יוחמרו? בית המשפט העליון החליט היום לקבל את ערר הפרקליטות על התנאים בהם עצורה האם והורה לערוך לה תסקיר מעצר. עם זאת, קבע העליון כי התסקיר יוגש לבית המשפט המחוזי רק לאחר החלטתו בנושא הראיות לכאורה שקיימות נגד הנאשמת.

החלטת שופטת העליון עדנה ארבל היום פותחת למעשה מחדש את נושא מעצר הבית. במידה ותסקיר המעצר יכריע כי האם מסוכנת לילדיה האחרים, ואין בתנאי מעצר הבית למנוע אפשרות של פגיעה בילדים, כפי שטוענת הפרקליטות, הרי שייתכן מאוד ותנאי מעצרה יוחמרו - דבר שיכול להצית מחדש גם את גלי האלימות והמחאה באוכלוסייה החרדית.

"אני סבורה כי בשים לב לטיב האישומים נגד המשיבה, לא ניתן שלא לבחון כבר עתה את החשש למסוכנות", כותבת השופטת עדנה ארבל. "כאשר מביאים אנו בחשבון כי המשיבה מצויה בביתה עם ילדיה וכי עד כה ההתנהלות הכוללת בתיק לא הייתה של שיתוף פעולה מלא עם הרשויות, דומני כי נכון יהיה לפעול כבר עתה להכנת תסקיר".

"ייעשה ככל הנדרש להגן על הילדים"

הילד "המורעב" עם אביו (צילום: רוטר.נט)
הילד ח' עם אמו | צילום: רוטר.נט

"דווקא משום חשיבות תא המשפחתי, נכון יהיה כי ייעשה ככל הנדרש לשם הגנה על מי שהם הפגיעים ביותר בכל תא משפחתי - הילדים", מוסיפה השופטת. "תסקיר מעצר יסייע בבחינה האם יש ממש בחשש שהועלה אם לאו".

בית המשפט העליון גם לא חוסך בביקורת מהתנהלותה של האם והסובבים אותה. "לא ניתן להתעלם מכך שנעשו מעשים, גם אם לא על-ידי המשיבה עצמה, שמטרתם לסכל את החקירה ולפגוע בהליך", מוסיפה השופטת. "כך למשל אי הגעתם של ילדי המשיבה לחקירות שנקבעו להם. תקוותי היא כי שיתוף הפעולה בהכנת תסקיר שירות המבחן יהיה מלא, לצורך בחינה מקיפה ומלאה של מצב הדברים".

יחד עם זאת, וכפשרה עם סניגוריה של האם הנאשמת, קבע העליון כי תסקיר המעצר יוגש לבית המשפט המחוזי רק 3 ימים לאחר ההחלטה בנוגע לראיות הקיימות לכאורה נגד האם, וזאת כדי שהקביעה אם היא אכן מסוכנת לילדיה לא תשפיע על ההחלטה בנושא הראיות, משום שאם אין ראיות נגדה - הרי שאין סיבה כלל להחזיק אותה במעצר.

הערר: "היא עלולה לסכן את ילדיה האחרים"

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה הגישה את הערר לעליון על ההחלטה בעניין תנאי המעצר של האם מירושלים, המואשמת בהתעללות בבנה בן השלוש.

"אפילו עיון ראשוני בראיות לכאורה מצביע בבירור על התעללות קשה של המשיבה בילד", טענה הפרקליטות בערר. "דומה כי אין צורך במומחים כדי להעריך שהיא עלולה לסכן גם את ילדיה האחרים".

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע בסוף השבוע שעבר כי האם המואשמת בהרעבת בנה בן ה-3 וחצי תישאר במעצר בביתה שבשכונת מאה שערים בירושלים. השופט רפאל יעקובי החליט לדחות את בקשת הפרקליטות להחמיר את תנאי מעצרה ולהעבירה מביתה, בטענה שהיא מהווה סכנה לארבעת ילדיה הנוספים.

לטענת הפרקליטות, תנאי השחרור הקיימים בהם מוחזקת האם אינם מאפשרים פיקוח אפקטיבי על הנעשה בביתה של המשיבה (האם הנאשמת) בו שוהה היא עם ילדיה, וכי החשש לילדים מחייב מעורבות ופיקוח של אנשי מקצוע. "יש לציין כי לשכת הרווחה הפסיקה את הטיפול במשיבה ובמשפחתה על רקע איומים ואלימות".

האישום: מנעה מזון חרף תחנוניו של בנה

בשבוע שעבר הוגש כתב אישום חמור נגד האם הכולל בתוכו סעיף "התעללות בקטין בידי אחראי". העונש המרבי שעלול להיגזר על האם מירושלים הוא תשע שנות מאסר.

כתב האישום נגד האם מגולל, עמוד אחר עמוד, מסכת של תיאורים מזעזעים שהאם כביכול ביצעה. כתב האישום קובע חד משמעית כי "עקב התנהגותה האמורה של הנאשמת נעצר תהליך גדילתו של ח', ובשלב מסוים אף חלה ירידה ממשית במשקלו עד שנשקפה סכנה לחייו".

הנושא המרכזי שהאם מואשמת בו הוא הרעבה. כתב האישום מפרט כיצד נהגה האם, פעם אחר פעם, לעשות הכל כדי להכשיל את ניסיונות הזנת הילד. בין היתר נכתב בכתב האישום כי "בכמה מועדים שאינם ידועים במדויק למאשימה, מנעה הנאשמת מח' (בנה המורעב) מזון, חרף תחנוניו".

"כתב האישום הוא גורנישט"

משפחתה של האם החשודה אמרו לחדשות 2 באינטרנט בתגובה לכתב האישום "כתב האישום הזה הוא גורנישט ("שום דבר" ביידיש), אבל בינתיים אנחנו משתדלים לא להגיב כדי לתת להם (לפרקליטות) את האפשרות לרדת מהעץ".

"לא הלך להם עם ההאשמה 'מרעיבה', אז עברו להתעללות, ואחר כך ניסו גם להאשים שפגעה בילדיה האחרים ולא הצליחו", הוסיף בן משפחתה של החשודה, "כל הזמן עשו צחוק מעצמם - וזה מה שיצא מכל הסיפור".

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק 

האם המרעיבה - סיקור מיוחד:

כתב האישום המלא נגד "האם המרעיבה"

האם המרעיבה מדברת: עשו עליו את כל הניסויים בעולם

המשטרה והפרקליטות: האם תואשם גם בפגיעה וחבלה

בלעדי: כך נראה הילד "המורעב" לפני 4 חודשים

"רחמים על הילד, אל תתנו לה לחזור אליו"

בלעדי: דוח רפואי מעלה חשש שהילד הוכה

מיוחד: ביקור בבית בו שוהה האם המרעיבה

פשרה: האם תישלח למעצר בית 

הוארך ביומיים מעצרה של האם המרעיבה

מה זה בעצם תסמונת מינכהאוזן?