העליון אמר "לא" לכנסת: בצעד יוצא דופן ביטל היום בית המשפט העליון את החוק המתיר להקים בית סוהר פרטי ראשון בישראל. "עצם העברת הסמכויות לניהול בית סוהר מידי המדינה, הפועלת בשם הציבור, לידיו של זכיין פרטי, הפועל למטרת רווח, גורמת לפגיעה קשה וחמורה בזכויות האדם הבסיסיות של האסירים לחירות אישית ולכבוד האדם", נמקו השופטים את החלטתם. ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה שופטים מול שופט אחד.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, כתבה בהחלטה כי למנהל בית הסוהר הפרטי יש "סמכויות פוגעניות בזכויות האסירים". היא אף ציינה בדבריה כי "בשל הפגיעה באסירים, הפן הכלכלי בחקיקה אינו הפן המכריע" - זאת בהתייחסה לרווחים הכספיים הפרטיים העולים מהקמת בית הסוהר הפרטי.

מדובר באחת הפעמים הבודדות בהן ביטל בית המשפט העליון חוק שאישרה הכנסת. את העתירה נגד החוק הגישה חטיבת זכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן, אליה הצטרפו מאוחר יותר עותרים נוספים.

ברכות על ההחלטה בכנסת

"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא" להפרטה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

החלטת בית המשפט העליון גררה הערב תגובות בקשת הפוליטית. "בניית הכלא הפרטי הייתה מעשה שגוי ומסוכן, המפקיד בידי אנשי עסקים כוח שעליו להיות שמור בידי המדינה בלבד", אמרה הערב ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה). "טוב שהושם לכך קץ בפסיקת בג"ץ", הוסיפה.

חברה של ח"כ יחימוביץ' למפלגה, ח"כ אופיר פינס, בירך אף הוא על ההחלטה. "זו החלטה היסטורית הקובעת שאסור לכנסת להפריט את תפקידיה הבסיסיים של הממשלה", אמר. "אני מקווה שההחלטה תשפוך צוננין על תאוות ההפרטה של הממשלה.