מנכ"ל חברת חפציבה לשעבר בועז יונה נדון היום ל- 7 שנות מאסר בפועל בבית המשפט המחוזי בירושלים. בנוסף גזר בית המשפט על יונה 3 שנות מאסר על תנאי, וחייב אותו לשלם לרוכשי הדירות פיצוי של 8 מיליון שקל.

"דומה שהקנס של ארבעה מיליוני שקלים מקל עם הנאשם בצורה מופרזת", כתבו השופטים בגזר הדין. "בצידם של הנזקים הכלכליים הקשים, הלב נכמר על אותם אנשים קשי יום שדברים אלו הותירו צלקות בנפשם". הזמן בו יש יונה במעצר, ינוכה משנות המאסר שהוטלו עליו.

"הבן אדם הזה לא מעניין אותי, אני רק רוצה את הבית שלי"- כך אמרה הבוקר, מימי נחמיה, אחת מנפגעות "חפציבה", שלא זכתה לקבל את הבית אותו רכשה. "למה הפרקליטות דורשת עונש כל כך עלוב על פשעים כל כך חמורים? אנשים תמימים נמצאים ברחובות".

נחמיה הביעה זעם רב על התנהלות הפרקליטות בפרשה:"איך הפרקליטות מרשה לעצמה לוותר על קנס שיכלה לדוש מבועז יונה. השופט אמר בפרוש שהסכום אינו מראה את חומרת מעשיו, והכפיל את הכלום, אבל זה לא מספיק".

בועז יונה מובל על ידי שוטרים (צילום: חדשות)
בועז יונה עצור באיטליה (ארכיון, חדשות 2) | צילום: חדשות

בתשובה לשאלה מה יספק את רוכשי הדירות אמרה נחמיה: " שכל אחד יקבל את הבית שלו. אנשים נכנסו לחובות מטורפים, למה המדינה מוותרת לו על קנס. אני לא יודעת כמה אני יכולה לעמוד בזה. זה בית ששילמתי עליו במלא כספי. זה מראה שהפשע משתלם. בן אדם שגנב מיליונים וזה העונש שהוא מקבל. הוא לא מעניין אותי, אני רק רוצה את הכסף שלי".

על-פי הסדר הטיעון שנחתם עם יונה, הוא ירצה שמונה שנות מאסר, בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, באי קיום הוראות חוק ניירות ערך, ברישום כוזב במסמכי תאגיד ובגניבה בידי מורשה.
לפני כחודש וחצי הורשע יונה במסגרת הסדר הטיעון שנחתם עמו. עשרות מנפגעי חפציבה צבאו על פתח בית המשפט המחוזי בירושלים וקראו לעבר יונה "גנב", "אנחנו עניים בגללך" ו"הגענו לפת לחם".

כאשר נשאל יונה אם הוא מתחרט על מעשיו הוא אמר שכן, והבטיח שכל המשפחות יפוצו. הוא אף הגדיל ואמר ש-97% מהמשפחות הנפגעות כבר פוצו.

השופט משה רביד הרשיע את יונה על פי הודאתו בכל העבירות המיוחסות לו, וכעת צפויות להיגזר עליו שמונה שנות מאסר. בתום החלק הראשון של הדיון התנפלו בני המשפחות הנפגעות על יונה בדמעות ובצעקות ודרשו ממנו לבקש מחילה לקראת יום כיפור.

לאחר הפסקה התחדש הדיון והחל שלב השמעת הטיעונים לעונש של יונה. יצחק מולכו, כונס הנכסים של חפציבה, שסיפר כי בפרשת חפציבה היו מעורבות כ-4,500 משפחות. במהלך הדיון סיפר השופט רביד כי קרא את כתב האישום אך לא הצליח להבין ממנו לאן נעלמו הכספים שגנב יונה. בתגובה לחש יונה כי הכספים נצברו והופסדו.

כאשר שטחה התביעה את טיעוניה, הוקבלה חפציבה למשחק דומינו: יונה צבר עוד ועוד נכסים בהם שלח את ידו, ולבסוף כל עסקיו התמוטטו אחד אחרי השני. בתגובה להאשמות התפרץ יונה לדברי התביעה וקרא בקול: "איזו ברירה היתה לי?", תגובה שעוררה זעם בקרב נפגעי חפציבה שישבו באולם.

בסוף הדיון עלה יונה לדוכן העדים ופתח במונולוג. "אבקש סליחה מעומק לבי מכל מי שנפגע", אמר. "עשיתי ככל שביכולתי למנוע אותה (את קריסת החברה). זה נבע מהרגשת המחויבות שלי אל לקחותיי".
יונה הוסיף: "כשראיתי את רגשות הדיירים נכנסתי לבלבול. תחשות הבלבול והבושה גברה על כל החלטה רציונאלית, אך לא היה לי ספק שאחזור לקבל את הדין. עד יומי האחרון אעשה הכל כדי לסייע לנפגעים".

מנכ"ל חפציבה הוסיף כי "הפגיעה הכי קשה היא הסטיגמה של הגנב שנדבקה בי. אני יודע שאינני גנב. כל הפעולות שעשיתי היו כדי למנוע את הקריסה. לכיסי לא לקחתי דבר. איני יכול לתאר את הכאב. כואב לי על הדיירים, על אבי ועל אמי, שעל שמה קרויה החברה".

כתב האישום החמור הוגש נגד מנכ"ל חפציבה כמעט שנה אחרי התמוטטות חברת הבנייה.יונה הורשע בשורה של עבירות ובהן קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון, הברחת נכסים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, רישום כוזב במסמכי תאגיד וזיוף מסמכים בכוונה לקבל באמצעותם דבר בנסיבות מחמירות.