עקב עתירות לבג"ץ, היועמ"ש הורה לשנות הנושא (צילום: רויטרס)
בן זוג של הורה פונדקאי יוכל להסתפק בצו | צילום: רויטרס

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הציג הבוקר בבג"ץ את עמדת המדינה בנושא תופעת הפונדקאות בחו"ל. וינשטיין הודיע כי עד להשלמת החקיקה בנושא, ניתן יהיה להסתפק בצו בית משפט ולא יהיה צורך בהליך האימוץ הממושך עבור בן זוגו או בת זוגו של ההורה הגנטי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התשובה ניתנה במסגרת שתי עתירות שהוגשו לבג"ץ, בהן דן הרכב של שבעה שופטים. בעתירות נידונה התופעה של פונדקאות חו"ל, שבמסגרתה ישראלים מתקשרים בהסכם עם אישה, שאינה תושבת ישראל, שלפיו היא תישא ברחמה תינוק, שהוא ילדו הגנטי של אחד הישראלים או של שניהם.

עמדת המדינה עד כה הייתה כי לאחר שהוכח הקשר הגנטי לאחד מבני הזוג, בבדיקת רקמות לפי חוק מידע גנטי, על בן הזוג השני לנקוט בהליך של אימוץ, אם ברצונו להיחשב מבחינה משפטית כהורהו של התינוק שנולד.

בית-המשפט העליון ביקש מהיועץ המשפטי לממשלה לנקוט עמדה בשאלה אם במקרים המתוארים של פונדקאות חו"ל, ניתן יהיה להסתפק - ביחס לבן-זוגו של ההורה הגנטי - בהליך של "צו הורות פסיקתי" של בית משפט במקום בהליך של צו אימוץ - שהוא ממושך ומורכב הרבה יותר.

"צו הורות" הוא ההליך הננקט כיום בהקשר של פונדקאות, המבוצעת כולה בישראל על פי חוק.

"מהפכה בדרך להכרה בפונדקאות בישראל"

ועדה בין-משרדית בראשות פרופ' מור-יוסף המליצה בעבר על תיקוני חקיקה ובכללם תנאים שיבטיחו פיקוח, ימנעו ניצול של הפונדקאית ויבטיחו את זכויות הקטין במקרים של פונדקאות חו"ל. הוועדה סברה שניתן יהיה לנקוט בהליך של "צו הורות", שיינתן על ידי בית משפט למשפחה בישראל, לאחר שנושא זה יעוגן בחקיקה ראשית של הכנסת.

וינשטיין הודיע היום לבית-המשפט העליון כי עד להשלמת החקיקה בנושא, ניתן יהיה להסכים למתן "צו הורות פסיקתי", שיינתן על ידי בית משפט למשפחה בישראל, במקום צו אימוץ ביחס לבן זוגו או בת זוגו של ההורה הגנטי.

"מדובר במהפכה כי זה עוד צעד בדרך להכרה בפונדקאות בישראל", אמרה עו"ד אירית רוזנבלום מארגון "משפחה חדשה" בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. לדבריה, זו החלטה שמקצרת את הליכי העינוי שזוגות שנעזרים בפונדקאית נאלצים לעבור.

"הם צריכים לחכות חודשים ואפילו שנים כדי שיכירו בבן זוגו של ההורה הפונדקאי כהורה הנוסף של הילד", סיפרה רוזנבלום. "כרגע ההחלטה אמנם תקפה רק למשפחות גאות אבל מדובר במהפכה שרלוונטית לא רק לזוגות בני אותו מין. אני מניחה שהיא תהיה תקפה גם לזוגות סטרייטים שנאלצים להתמודד עם סוגיית האימוץ הסבוכה", הוסיפה