המשפחות דורשות לחקור את האסון (צילום: אלי יבנילוביץ)
המשפחות דורשות לחקור את האסון | צילום: אלי יבנילוביץ

"האחראים התעקשו לשלוח את יקירינו אל מפתן הגיהנום" - כך טוענות 31 ממשפחות חללי אסון הכרמל שהגישו היום (ה') עתירה לבית משפט השלום בחיפה, בבקשה לחייב את המדינה לפתוח בחקירה פלילית של האסון. המשפחות טוענות בתביעה כי המשטרה הסתפקה בתחקיר מבצעי בלבד - ולא דנה בהשלכות הפליליות האפשריות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעתירה שהוגשה נגד הגופים המעורבים באסון מדינת ישראל, פרקליטות המדינה, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, כבאות והצלה וקק"ל - דרשו המשפחות "לקיים חקירה מעמיקה, ממצה וראויה לחקירת הסיבות והגורמים למות יקיריהם". המשפחות אינן מסתפקות בדוח מבקר המדינה, מכיוון ש"הוא איננו רשות חוקרת וסמכותו מוגבלת לביקורת על ההתנהלות של רשויות המדינה".

המשפחות אספו ראיות ועדויות, שמצביעות לדבריהן על מחדלים קשים. בעתירה שהוגשה על ידי עורכי הדין אבי מנצור וסער שפירא, נכתב כי המדינה לא בדקה את "החשד הכבד כי מותם של יקירינו נגרם בעבירה", ודורשים לברר את זהות החשודים.

לטענת המשפחות, ביום האסון הוציא השירות המטאורולוגי אזהרת שריפות, שהועברה למערכת הכבאות ובעקבותיה הוחלט על הצבת מטוסי כיבוי בכוננות, אך "בפועל ההחלטה לא יושמה, ועל כן לא הועמדו מטוסי הכיבוי בכוננות". לאחר מכן ניתנה ההוראה לסוהרים להגיע אל כלא דמון על מנת לפנותו, למרות ש"כל האסירות פונו מהכלא, ולכן לא היה מקום לשלוח סוהרות מלכתחילה".

אין תמונה
עו"ד סער שפירא

"השיירה נתקלה בחומת אש אימתנית" 

אוטובוס הצוערים נסע לכיוון הכלא דרך ציר 721, למרות שקודם לכן הוחלט על סגירתו לתנועה. בעתירה מפנות המשפחות אצבע מאשימה לפיקוד השב"ס, שלדבריהם הורה לאוטובוס להמשיך לנסוע בציר זה, למרות ששוטר במחסום בצומת אורן הציע לאוטובוס לנסוע בדרך חלופית - כביש 672. "בשעת הגעת האוטובוס למחסום אורן היה כלא דמון, הלכה למעשה, ריק מאסירים כך שהכנסת האוטובוס לציר 721 הייתה מיותרת", נכתב בבקשה, תוך הסתמכות על דוח מבקר המדינה בנושא.

לפני קיבוץ בית אורן קיבל האוטובוס הוראה לשוב על עקבותיו לכיון מערב, שלדברי המשפחות ניתנה על ידי תנ"צ אהובה תומר ז"ל ותנ"צ ליאור בוקר ז"ל, שנספו גם הם באסון. בהמשך, "השיירה נתקלה בחומת אש אימתנית", בה נספו כל הצוערים, קציני המשטרה, נהג האוטובוס ושלושה כבאים.

השיירה נתקלה בחומת אש אימתנית" (צילום: רויטרס)
השיירה נתקלה בחומת אש אימתנית" | צילום: רויטרס

"בני המשפחה מבכים את אובדן יקיריהם ומתקשים להאמין כיצד האחראים התעקשו לשלוח את יקיריהם אל מפתן הגיהנום", כתבו המשפחות בפנייתם. "מדוע לא נמנע מבעוד מועד מאוטובוס הצוערים להיכנס לציר, כאשר הסכנה המרחפת הייתה חייבת להיות ברורה לכל, וענני העשן הכבד ולהבות האש נראו גם למרחקים?", שאלו המשפחות.

על חקירת המשפחה נטען בעתירה כי "זה היה מעין תחקיר מבצעי ותו לא", מכיוון שלא נבדקו המשמעויות הפליליות לגבי בעלי התפקידים. "לא ניתנה שום הנחיה לחקור את המחדלים הקשים", הוסיפו המשפחות, שהדגישו את העובדה כי מח"ש לא עורבה בחקירה.

"הרשויות גמגמו, התפתלו, התעלמו ולא השיכלו לגלות אמפתיה והבנה לדרישה הלגיטימית לקיים חקירה ראויה שתספק להם תשובות אמת לשאלות הקשות, המדירות שיני מעיני המשפחות", סיכמה העתירה. 

אין תמונה
עו"ד אבי מנצור

משפחות ההרוגים: "לא נוותר ולא נעבור לסדר היום"

כרמית מלינה, אלמנתו של סנ"צ איציק מלינה, אמרה בשיחה עם חדשות 2 Online כי "יש אנשים שנוח להם לא לטפל בנושא, אבל אנחנו לא מוכנים שזה יעבור לסדר היום ולא נוותר". מלינה הסבירה כי בעבר פעלו המשפחות בנפרד, אבל "הבנו שברגע שנתאחד וגם נשתף אחד את השני במידע, נוכל להגיע לתוצאות הרצויות".

"אין ספק, וזה ברור לכל אדם, שזה לא רק אירוע טבע - היו אנשים שפעלו בשטח לא לפי החוקים, והם לא היו מתואמים וזה הוביל לאסון . אני בטוחה שכשהם הולכים לישון, האנשים האלה יודעים טוב מאוד את החלק שלהם באסון הזה, אבל נוח להתעלם מזה ולנסות להפיל את האשמה על מישהו אחר, ונוח למדינה ולמבקר המדינה לנסות להשכיח את הנושא, כי לא נעים להם להודות בטעויות, במיוחד כשמדובר באנשים בכירים", הוסיפה מלינה.

לדבריה, מעבר לצורך בבירור האשמה הפלילית, "יש כאן סיפור אנושי של משפחות ואנשים וילדים, שמרגישים כאילו זה קרה אתמול ולא ישנים בלילה. אם אנשים לא ייקחו אחריות אישית, אז התוצאות בעתיד ובאירועים אחרים יכולות להיות הרות אסון. לא ניתן שאסון הכרמל יחזור על עצמו". "בהתחלה נתנו למדינה ולמבקר המדינה לחקור ולהסיק את המסקנות, חיכינו בסבלנות אבל התוצאות לא משביעות רצון, ולא מראות שפעלו בכובד ראש במקרה הזה, ולכן לא הייתה לנו ברירה", נימקה מלינה את ההחלטה לעתור לבית המשפט.

זירת הרצח במגדל העמק (צילום: יכין יענקלביץ')
בני קניאק בזירת האירוע בכרמל | צילום: יכין יענקלביץ'

"מישהו התרשל, אין אלטרנטיבה אחרת לחקירה"

עו"ד סער שפירא הסביר כי הסיבה להגשת העתירה היא ש"כל הכיוונים מוצו חוץ מחקירה פלילית - מישהו התרשל והביא לכך שהאוטובוס לא נחסם ולא הוזהר". שפירא הדגיש בשיחה עם חדשות 2 Online ש"מישהו עשה פה משהו שהוא לא היה צריך לעשות, וצריך לחקור את זה".

לדברי שפירא, "אף אחד לא חקר חקירה פלילית את האסון. חקרו אך ורק את גורמי ההצתה". לדבריו, כל הגורמים שנדרשו להשיב לעתירה הם בעלי אחריות לאסון או לחקירה. "לקח לנו הרבה זמן, כי המדינה עיכבה את הכל, ולא נותרה לנו ברירה אלא לפנות לבית המשפט. זה הליך חריג ולא סטנדרטי, אבל המשטרה לא חקרה ואין אלטרנטיבה אחרת לפנייה. אנחנו מעריכים שבית המשפט ייענה לבקשתנו, כי אכן לא בוצעה חקירה".