רן צורף השתתף בחודש ינואר 2009 בהפגנה נגד מבצע "עופרת יצוקה", שנערך באותם ימים בצה"ל. הוא נעצר, שוחרר לאחר יום, והמשטרה הגישה נגדו ונגד פעילים נוספים כתב אישום בגין "התקהלות אסורה והתפרעות לאחר הוראת פיזור". היום קבע ביהמ"ש כי צורף יפוצה בכמעט 13 אלף שקלים, בעיקר בעקבות פגיעה בזכויותיו.

"מדובר היה במשמרת מחאה שקטה יחסית. הנאשם וחבריו, נעמדו בצד הדרך, אחזו בידיהם כרזות בגנות מבצע "עופרת יצוקה" ומדי פעם בפעם החליפו מספר מילים עם עוברים ושבים. לא ניתן ללמוד מהתנהלותם של הנאשם וחבריו כי התנהלו באופן שמקים חשש לפרובוקציה וקנטור של מי שמתנגד לרעיון אותו הביעו", נכתב בהחלטת בית משפט השלום בבאר שבע.

השופטת שרה חביב הוסיפה, "המשמעות האמיתית של זכות ההפגנה בחברה דמוקרטית, נודעת לה שעה שעושים שימוש בזכות זו המחזיקים בדעת המיעוט על מנת לשכנע את הרוב".

"הנזקים שיש לראות כי נגרמו לנאשם הינם נזקים שאינם בעין", פירטה השופטת. "הפגיעה בחירותו, הן בשל המעצר, והן בשל התקופה בה שהה בתנאים מגבילים, עינוי הדין שנגרם לו, בשל עצם העמדתו לדין והחשש שמא יורשע בדין על כל המשתמע מכך, וכמובן הפגיעה בחירות הביטוי וההפגנה, כפי שבאה לידי ביטוי בעצם האכיפה וההעמדה לדין בגין אותה התקהלות".

לפי ההחלטה, הוא יפוצה ב-338 שקלים בשל מעצרו, ב-2,500 שקלים "בגין התנהלותו של ההליך" וב-10,000 שקלים "בגין הפגיעה בזכויות חוקתיות ובאינטרס ההסתמכות".

צורף אמר לאחר ההחלטה כי "אני כמובן שמח על הזיכוי ועל הפיצוי, אבל מעבר לעניין האישי שלי חשובה כאן האמירה הברורה של השופטת, כשקבעה כי אירעה פגיעה בזכות החוקתית לחופש ביטוי. עם זאת, חשוב להזכיר כי המקרה שלי הוא רק אחד מתוך כ- 800 מעצרים של מפגינים במהלך 'עופרת יצוקה', רובם המוחלט פלסטינים אזרחי ישראל שנעצרו בנסיבות דומות לאלו שלי, בהפגנות שקטות ולא אלימות. גם להם מגיע פיצוי, וחשוב מכך, הגיע הזמן להפסיק את מעצרי השווא של מי שעוסקים בפעילות פוליטית לגיטימית".

עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, שייצג את צורף, הסביר: "בית המשפט הראה היום כי חופש הביטוי איננו רק מטבע לשון אלא ערך חשוב במדינה דמוקרטית. יש לקוות כי ההחלטה תעביר מסר ברור - הן למשטרה והן למפגינים - כי על חופש הביטוי חשוב להגן, ובפרט כאשר מדובר בביטוי החורג מהקונצנזוס".

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק