עד המדינה המרכזי בפרשת הולילנד, ש"ד, שבמשך חודשים ארוכים העיד בבית המשפט נגד ראש הממשלה לשעבר אולמרט, נפטר הלילה בגיל 75 לאחר שסבל מבעיות בריאותיות רבות. למרות מותו, שמו של עד המדינה עדיין אסור בפרסום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ש.ד. שסביב עדותו נבנה תיק הולילנד כולו, נכח ביותר מ-80 ישיבות של בית המשפט בנוגע לפרשה. בשנים האחרונות סבל מבעיות בריאותיות שונות שבעקבותיהן הדיונים בהם השתתף קוצרו באופן משמעותי, ומספר פעמים אף הופסקו. במהלך המשפט, שנמשך כבר למעלה משלוש שנים, אף הוגשו מספר חוות דעת הנוגעות לכשירותו הבריאותית של ש"ד. לתפקד כעד מדינה.

בימים האחרונים לקח ש"ד לקח חלק פעיל במספר דיונים, במסגרת החקירה הנגדית של פרקליטי אולמרט. על פי עדות הנוכחים במקום, הדיון שהתקיים אתמול בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היה סוער במיוחד - דבר שספק אם היטיב עם מצבו הרעוע. בדיונים קודמים התפרץ עד המדינה על סנגוריו של אולמרט וכינה אותם "שקרנים".

פרויקט הבנייה מעורר המחלוקת (צילום: AP)
האם המשפט יימשך? | צילום: AP

מותו של העד המרכזי בפרשת הולילנד מהווה מכה קשה לפרקליטות המדינה שהגישה את התביעה נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. כעת עולה השאלה כיצד תנהג הפרקליטות לאחר שאיבדה את העד המרכזי. על פי הערכות שונות קיים סיכוי שתחליט לחזור בה מכתב האישום. אפשרות נוספת גורסת כי המשפט יימשך על אף מותו של ש"ד, אך נראה כי במצב כזה יהיה קושי משמעותי להביא להרשעתו של ראש הממשלה לשעבר.

"פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה"

במסגרת פרשת הולילנד - שזכתה עבר לכינוי "פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה", הואשם אולמרט בשוחד במהלך תקופת כהונתו כראש עיריית ירושלים ובהמשך גם כשר התמ"ת. מרבית הפרטים שהביאו לביסוס והגשת כתב האישום - מקורם בעדותו של עד המדינה שהלך הלילה לעולמו.

חומר החקירה שנאסף הוביל לגיבוש תשית ראייתית לפיה הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, קידם לכאורה את אישורן של תוכניות הבנייה ואת ההקמה של הפרויקט באמצעות מתן שוחד למספר רב של נבחרי ציבור ועובדי ציבור על מנת שינצלו סמכויותיהם כדי לקדם את האינטרסים של יזמי הפרויקט.

כתב האישום מתייחס לשלוש פרשיות נפרדות, שכרוכות האחת בשנייה, ועניינן קידום פרוייקטי נדל"ן שונים בארץ תוך מתן שוחד לעובדי ולנבחרי ציבור שונים, בדגש על עבירות שליוו את הליכי התכנון בעיריית ירושלים ובמנהל מקרקעי ישראל.

עיקרו של כתב האישום נוגע לעיר ירושלים ומספר את סיפורו של "מלון הולילנד" לשעבר, שהפך לפרוייקט בניה גדול, המתנשא על רכס הולילנד, ונראה כמעט מכל חלקי העיר. בעבר, היה על רכס הולילנד מלון קטן בן כ- 100 חדרים. באמצעות ארבע תכניות שקודמו ואושרו במהלך כעשור, בזו אחר זו, על ידי מוסדות התכנון, תוך מעורבות הנאשמים השונים, הפך המלון לשכונת מגורים עתירת מימדים בת למעלה מ-1,000 יחידות דיור, חלקן בשני מגדלים בני מעל 30 קומות.

לטענת הפרקליטות, חומרת כתב האישום לא נובעת רק מהיקפו, אלא מהעובדה שאין מדובר בעובד ציבור בודד שסרח, אלא במספר רב של עובדי ונבחרי ציבור, החל מחברים במועצת העיר ירושלים, מהנדס העיר, שני ראשי עיריית ירושלים, מנהל מינהל מקרקעי ישראל, וכלה בשר התמ"ת וראש לשכתו.