מבוכה גדולה למורה. אילוסטרציה (צילום: Inga Ivanova, Shutterstock)
עובדיה הרוויחו יותר. אילוסטרציה | צילום: Inga Ivanova, Shutterstock

יותר מ-30 שנות ותק צברה שרה אלחנני, בכירה ברשות המים, בשירות המדינה. אלחנני, עובדת מוערכת, מנהלת את אגף איכות המים ותחתיה 12 עובדים, אבל ברשות המים ככל הנראה היוקרה לחוד והשכר לחוד. על אף שהתקדמה בעבודתה, מרבית עובדיה של אלחנני הרוויחו באופן משמעותי יותר ממנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול קבע בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב כי אלחנני הופלתה לרעה על רקע היותה אישה, לאחר שבינואר 2012 הגישה תביעה לבית הדין נגד רשות המים ונציבות שירות המדינה, בגין אפלייתה על רקע היותה אישה, אי קידומה ואי תשלום שכר שווה כמנהלים בכירים אחרים.

לטענת אלחנני, מרבית עובדיה הרוויחו משמעותית יותר ממנה, וגם פניות ראש רשות המים הקודם והפצרותיה ששכרה יעודכן ויושווה למנהלים בכירים אחרים - לא הועילו. בית הדין מתח ביקורת חסרת תקדים על רשות המים וקבע כי "האפליה ברשות המים זועקת לשמיים, נוכח קידומים של הגברים העובדים ברשות וקיפוחן של הנשים".

בפסיקת בית הדין נכתב כי "בתקופה הרלוונטית, קודמו לתפקידים בכירים חמישה גברים. עובדים המשמשים רק כמנהלי תחום משתכרים שכר גבוה יותר". על נציבות שירות המדינה נכתב בפסיקה כי "במבחן התוצאה נציבות שירות המדינה אינה פועלת כנדרש לאכיפת חקיקת השוויון ולקידום השוויון בשירות הציבורי".

12% מהעובדות בשירות המדינה משמשות כמנכ"ל

יש לציין כי המגזר הציבורי בישראל הוא המעסיק הגדול ביותר של נשים בישראל. 65% מכלל העובדים בו הן נשים, בהשוואה ל-45% מכלל העובדים במגזר הפרטי. ואולם, דוחות הממונה על השכר במשרד האוצר מהשנים האחרונות מצביעים על פערי שכר ניכרים בין נשים ובין גברים. על פי נתוני נציבות השוויון בעבודה של משרד הכלכלה, שיעור הנשים המועסקות בחוזה בכירים בשירות המדינה נמוך באופן משמעותי מגברים. מצבן עגום במיוחד בחוזי המנכ"לים, שם הן מהוות 12% בלבד.

בית הדין קיבל את התביעה במלואה וקבע כי אלחנני זכאית למלוא הפרשי השכר והתנאים הנלווים למנהלי אגפים בכירים ברשות המים וכן ישולמו לה 50 אלף שקלים פיצויים בגין הפרת זכויותיה.

עו"ד נאווה פינצ'וק-אלכסנדר, פרקליטתה של אלחנני, אמרה: "אנו מצפים שנציבות שירות המדינה תפעל ליישום החוק, ולא תנהל הליכים שמטרתם למנוע מעובדת כאלחנני לקבל שכר שווה לגברים". גליה וולוך, יו"ר ארגון נעמת, אמרה כי "הגיע הזמן שמדינת ישראל תבין כי החובה לתת ביטוי לייצוג הולם היא חובה אבסולוטית. מהיום המדינה לא תוכל להפלות ולהסתתר מאחורי תירוצים כגון תקנים. אם תעשה כן, בית הדין יתערב בתקינה ויעלה דרגות".