בגלל עיכוב: נוסעים התפרעו (צילום: איתי צין, חדשות)
מאבטחים בכל טיסה: מטוס אל-על | צילום: איתי צין, חדשות

בעקבות התקרית מוקדם יותר היום (ה'), במהלכה מטוס אל-על נאלץ לבצע נחיתה לא מתוכננת כדי להוריד נוסע שהתפרע, נשאלת השאלה: באילו נסיבות מותר לצוות להוריד נוסע מהמטוס?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חוקי התעופה התפתחו מתוך חוקי הספנות, ואחת התקנות ששרדו מהעולם הימי היא סמכותו המוחלטת של הקברניט על המטוס. מי שמחליט להוריד נוסע מהמטוס, לפני ההמראה, אחרי הנחיתה או אפילו לבצע נחיתה לא מתוכננת הוא הטייס עצמו.

הקברניט מקבל את הדיווח על המתרחש בתא הנוסעים, מצוות הדיילים ואחרי שהחליט אם להוריד את הנוסע או לא - אין אפשרות לערער על החלטתו.

המצב הזה מעוגן היטב בחוקי התעופה: החוקים הבינלאומיים (אמנת וורשה ואמנת מונטריאול) מקנים לכל חברת תעופה החברה ביאט"א, ארגון התעופה העולמי, את שיקול הדעת לסרב להטיס נוסע אם הוא לא מציית לשורה של חוקים, או בכל מצב בו הקברניט רואה סיבה להוריד את הנוסע מהמטוס.

פתח את החלון: "רציתי קצת אוויר". אילוסטרציה (צילום: יונתן בייסקי, חדשות 2)
שלא יזרקו אתכם. קבינה של מטוס, ארכיון | צילום: יונתן בייסקי, חדשות 2

הסיבות להוריד אתכם מהמטוס

בהסכם עליו חותמים הנוסעים (בצורה אלקטרונית או בסוכנות הנסיעות) כשהם קונים כרטיס טיסה, ישנה שורה ארוכה של הנחיות לנוסע, שכל אחת מהן מאפשרת לחברת התעופה, מבחינה חוקית, להוריד אתכם מהמטוס בלי חובה להחזיר לכם את עלות כרטיס הטיסה.

בין השאר, נכתב כי ניתן להוריד נוסע שלא נשמע להנחיות הצוות, השתמש בשפה גסה או מעליבה, התנהג "באופן מאיים, פוגע, מעליב או פרוע", או אם הכבודה של הנוסע לא עומדת במגבלות של חברת התעופה.

סעיפים נוספים המאפשרים להוריד נוסע מהמטוס הם מצב גופני או נפשי, כולל מצב של שכרות, שהוא מקור "להפרעה מהותית או לחוסר נוחות מהותי לנוסעים אחרים", ישיבה במושב שלא הוקצה לנוסע או סירוב לבקשת אנשי הצוות לעבור מושב, עישון, סירוב לחגור חגורה, שימוש בציוד אלקטרוני לא מורשה, סירוב להעביר את מסמכי הנסיעה לצוות, איבוד כרטיס העלייה למטוס ("בורדינג פס"), איחור בהגעה לשער או השחתת ציוד במטוס.

זכותה של החברה לסרב להטיס נוסע ש"בדיבור או התנהגות, היה אלים, מפחיד, מאיים, פוגע או מעליב באופן בלתי ראוי כלפי נוסעים אחרים, לרבות הטרדה מינית, התנהג בצורה שגורמת אי נוחות, טרדה או בהלה".

בנוסף, יש לחברות התעופה זכות המעוגנת בחוק לסרב להטיס נוסע בעתיד - וידוע שחברות התעופה בארה"ב מחליפות ביניהן שמות של נוסעים שהורדו מטיסות, כך שנוסע שהורד פעם אחת מטיסה יתקשה למצוא חברה שתטיס אותו שוב.

נוסע שהורד מטיסה בארה"ב לאחר שצעק 'יש פצצה על המטוס':

הורדה מהמטוס בגלל שקית מהדיוטי פרי

מאחר והחוקים מאפשרים לעובדי חברת התעופה את כל הסמכויות להוריד נוסע מהמטוס, איך כל החוקים הללו מתבטאים בפועל? אין לכך תשובה ברורה. שיקול הדעת של הקברניט הוא מוחלט, ולכן יכולים להיות מצבים בהם בני אדם יורדו מהמטוס ללא סיבה של ממש, או מצבים בו אדם שמאוד מפריע לשאר הנוסעים יישאר בקבינה.

כך למשל, לפני שנה וחצי, נוסעת נאלצה לרדת מהמטוס בנמל התעופה של ולנסיה בספרד לאחר שקנתה דבר מה בדיוטי פרי המקומי, ועלתה עם השקית למטוס. עובדי חברת התעופה הזולה ריאנאייר שביצעה את הטיסה קבעו כי השקית לא עומדת בתנאי הכבודה המותרים של החברה, והורידו אותה מהמטוס. למרות שהיא אמרה לשוטרים שהם יכולים לקחת את השקית, הצוות התעקש ושוטרים הכריחו אותה לעזוב את המקום כשחלק מהנוסעים האחרים צועקים 'בושה!':
 

מקרה אחר אירע בשנה שעברה. בלוגר תעופה אמריקני הורד מטיסה של יונייטד מניוארק לאיסטנבול מאחר והוא צילם את המושב שלו, בניגוד להנחיות הצוות שאוסרות צילום במטוס. למרות שהוא הסביר כי הוא כתב תעופה ואף כי הסכים לא לצלם שום תמונה נוספת ולמחוק את זאת שצילם - הקברניט החליט להוריד אותו מהמטוס. הסיפור פורסם בכמה כלי תקשורת אמריקנים, ולמרות שחברת התעופה התנצלה בפני הנוסע בסופו של דבר נעשה לו נזק כשהוא הפסיד את טיסת ההמשך מאיסטנבול לגיאורגיה.

דיילות מותקפות, נוסעים גונבים אלכוהול

למרות זאת, ישנם מקרים הפוכים. כך לדוגמא, בטיסה של חברת תעופה רוסית למוסקבה שתי נשים קיללו והלכו מכות על הסיפון מול שאר הנוסעים. הצוות רק הפריד ביניהן ולא הוחלט לנחות כדי להוריד אותן מהמטוס והן אף לא נעצרו לאחר הנחיתה - רק נמסר כי החברה הגישה תלונה למשטרה עם סיום הטיסה.

לפני חצי שנה, ארגון יאט"א כינס גורמים מצד רשויות התעופה, חברות התעופה ונציגי הגירה ומשטרה ממדינות שונות, בעקבות עלייה בהתפרעויות נוסעים במטוסים. "אי ציות של נוסעים והתנהגות פוגענית כלפי הצוות ונוסעים אחרים נמצאת בעלייה", אמר אז טים קולהן, נציג יאט"א. "זו בעיה שהצוותים והנוסעים צריכים להתמודד אתה מדי יום. תמיד יש פחד מתביעה אחרי שהצוות נאלץ לרסן נוסע אלים, וזאת בעיה חוקית אחרת איתה אנחנו ניאלץ להתמודד".

אישה ניסתה לנשוך דיילת, זוג קיים יחסי מין קולניים 

הוא הציג מספר דוגמאות למה שעובר על צוותי האוויר: נוסעת היכתה איש צוות לאחר ויכוח ביניהם, ולאחר מכן קיללה נוסעים במהלך טיסה מאחת ממדינות אירופה לתאילנד. בטיסה פנימית בסין דיילת הותקפה באלימות, בטיסת פנים בארה"ב נוסעת התעקשה לצפות בפורנוגרפיה במחשב הנייד שלה.

בטיסה אחרת זוג דרום אפריקני קיים יחסי מין קולניים במחלקה הראשונה. בטיסה מלוס אנג'לס ללונדון נוסעת ניסתה לנשוך דיילת, לאחר שזו סירבה להגיש לה עוד אלכוהול, ובמטוס אחר נוסע לקח בכוח בקבוק יין מעגלת הדיילות וננעל בשירותים כדי לשתות אותו.

מאז 2007 נרשמו מעל 15,000 מקרים של התנהגות לא מקובלת באוויר שדווחו ליאט"א, על פי הארגון. במקרים רבים, כמו במקרה של האישה בטיסה לתאילנד, הנוסעים משוחררים מיד עם הנחיתה בטענה כי לשלטונות אין סמכות לעכב את הנוסעים כי העבירות לא התרחשו בתחום שיפוטם.

למרות התקרית הבוקר, בישראל הבעיה נפוצה הרבה פחות: נוכחותם של אנשי ביטחון על הטיסות שנוחתות וממריאות מנתב"ג מאפשרת השתלטות בקלות יחסית על נוסעים משתוללים, והחקיקה הישראלית שחלה על מטוסי אל-על, ארקיע וישראייר נותנת להם חופש מוחלט במצב בו יש חשש לביטחון הטיסה או הנוסעים.