שעות אחרי פרסום המלצות המשטרה בעניין פרשת הצוללות (תיק 3000), היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר היום (חמישי) כי מדובר בתיק רציני וקשה שהפרקליטות תסיים את הטיפול בו בקרוב. עם זאת, הוא סירב לנקוב במועד מדויק לסיום הטיפול בו. שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון מתח ביקורת על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו לא נחקר במסגרת הפרשה: "לי אין ספק שנתניהו ידע".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות בפייסבוק

בכנס חיפה למשפט "במלאת 70 שנה למשפט הישראלי" שמתקיים באוניברסיטת חיפה, אמר מנדלבליט שהוא עקב אחרי התיק תוך כדי חקירת המשטרה וכעת תורה של הפרקליטות לבחון את הממצאים. "אני רוצה שתהיה חקירה יסודית שתוביל לחקר האמת", אמר מנדלבליט. "הפרקליטות תבדוק את הדברים ותקבל את ההחלטות".

כמנהגו היועץ המשפטי לממשלה סירב למסור הערכת זמן עד סיום הטיפול של פרקליטות המדינה בתיק. "אני חושב שזה לא אחראי", אמר. "אני לא יודע אם יהיו השלמות או לא. יש פה המלצות של העמדה לדין של מספר גורמים. אני יכול להגיד שזה ייקח זמן קצר אבל זה לא רציני. זה תחום מאוד חשוב ורגיש וכולנו רוצים להיות בטוחים שהסחר הביטחוני יתנהל כמו שצריך".

יעלון מגיב לפרסומי ההקלטות (צילום: AP, חדשות)
"נתניהו חייב להיחקר". יעלון | צילום: AP, חדשות

משה יעלון, שכיהן כשר הביטחון בעת שנפתחה החקירה בפרשה לפני כשנתיים, אמר שמדובר בפרשת השחיתות הגדולה והחמורה בתולדות מדינת ישראל. "אין שום סיכוי שהחקירה תסתיים בלי כתבי אישום", אמר יעלון. עם זאת, יעלון הדגיש כי העובדה שנתניהו לא נחקר באזהרה בפרשה, למרות שהומלץ להעמיד לדין את עורך דינו ומקורבו דוד שמרון, מעוררת שאלות קשות לגבי התנהלות החקירה.

"מתחילת הדרך טענו המעורבים ומקורביהם כי 'לא היה כלום', אולם לאחר תחקיר תקשורתי ועיכוב, הוחלט לפתוח ב'בדיקה'", אמר יעלון. "לאחר עיכוב נוסף, ה'בדיקה' הפכה לחקירה. לאחר עוד עיכוב החקירה הביאה למעצרים, המעצרים הביאו לגיוס עד מדינה והיום להמלצות לששה כתבי אישום בתוכם מקורבי המקורבים של נתניהו. אז 'לא היה כלום'?".

יעלון הוסיף: "כל מעגלי השחיתות משיקים לנתניהו ולשכתו, לאנשיו שהעדיפו בצע כסף על פני ביטחון המדינה. עדיין לא מאוחר מדי לחקור את נתניהו באזהרה בפרשה, אם כל כך הרבה ממקורביו, הסמוכים לאזניו, הצמודים לשולחנו, נאמני נאמניו, נחקרו כחשודים וכעת המשטרה ממליצה להגיש נגדם כתבי אישום חמורים, איך יתכן ש'הוא לא ידע'? לי אין ספק שנתניהו חייב להיחקר באזהרה בפרשה, לי אין ספק שאזרחי ישראל ראויים לדעת את האמת".

"פרשת הצוללות - 'פרשת קו 300' של הרכש הביטחוני"‎

מוקדם יותר היום המשטרה הודיעה שהתגבשה תשתית ראייתית נגד שישה מעורבים בפרשת הצוללות: תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף, תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש, אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום, עו"ד דוד שמרון, השר לשעבר מודי זנדברג ודוד שרן. בעניינו של עו"ד יצחק מולכו - מקורבו, יועצו ושליחו האישי לשעבר של ראש הממשלה - נמסר שלא היו ראיות מספקות לקשור אותו לעבירות.

גורם בכיר במשטרה אמר בעקבות פרסום ההמלצות כי "אם 'פרשת קו 300' הייתה קו פרשת המים של שב"כ - תיק 3000 הוא קו פרשת המים של תעשיית הרכש הביטחונית של ישראל ושל המל"ל". לדברי הבכיר, הפרשה הזו מסמלת את אובדן הנאיביות שהרי כל הכוורת שהקיפה את ראש הממשלה ונחקרה טענה בתוקף בחקירות השונות שנתניהו לא ידע ולא היה מעורב במעשים הפליליים לכאורה שעולים בפרשה.

גנור. בוטל ההסכם (צילום: אילן אסייג, חדשות)
עד המדינה מיקי גנור | צילום: אילן אסייג, חדשות

על עדותו של עד המדינה מיקי גנור אמר הגורם: "נשארנו פעורי פה כאשר מיקי גנור חשף בעדותו הראשונה את החוקרים לעולם התוכן של הרכש הביטחוני של ישראל. אם עד אז האמנו כאזרחי המדינה שהחלטות על כלי שיט במאות מיליוני אירו מתקבלות בשיקול דעת, באחריות ובדאגה אמיתית לביטחון המדינה - התברר לנו שההחלטות הדרמטיות האלה מתקבלות בהינף יד, כלאחר יד, מתוך שיקולים זרים ועבור בצע כסף".

עורך הדין שמרון התייחס להמלצה להעמידו לדין ואמר שהוא מאמין שהפרקליטות תחליט לסגור את התיק משום ששלא עבר כל עבירה. על פי החשד שמרון השתמש במעמדו ובקרבתו לנתניהו מול גורמים שונים מבלי לדווח על כך ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה. במשטרה הבהירו כי התגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות של תיווך בשוחד בכל הנוגע למערכת יחסיו עם עד המדינה מיקי גנור, עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון.

עוד הוסיפו במשטרה כי על פי החשד שמרון פעל בשליחות עד המדינה גנור, בהיותו נציג התאגיד הגרמני, כדי לקדם את עסקת ספינות המגן בין ישראל לתאגיד טיסנקרופ, תוך ניצול מעמדו וקרבתו לנתניהו. במשטרה הבהירו שהדברים נעשו בניגוד למוטל על שמרון מכוח הסדר ניגוד העניינים החל על משרד עורכי הדין.