הדוח שחושף: איפה בעולם סוגרים עסקים בימי שבתון? (צילום: נטע יערי חדשות 2)
המרכולים יישארו פתוחים? (ארכיון) | צילום: נטע יערי חדשות 2

הקרב על השבת מחכה להכרעה סופית של בג"ץ: הבוקר (חמישי) תקריא נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, את החלטת בג"ץ בדיון הנוסף בסוגיית פתיחת חנויות ומרכולים בשבת. ההחלטה תוקרא במהלך טקס הפרישה של נאור מבית המשפט העליון - שעות לפני שהשופטת אסתר חיות תתמנה במקומה. בעבר התיר בג"ץ לעיריית תל אביב לאפשר פתיחת עסקים בשבת בצו עירוני, אך התאחדות הסוחרים והעצמאים הכללית ביקשה דיון נוסף.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שר הפנים אריה דרעי  התנגד להסדר שמאפשר לעיריית תל אביב לפתוח עסקים בשבת, ואמר כי ישקול לפעול בחקיקה או בצו בנושא - בהתאם לפסיקת בג"ץ. בחודש יולי האחרון החליט השופט אליקים רובינשטיין, רגע לפני פרישתו, לקיים דיון נוסף: "תהא התוצאה אשר תהא, ראויה השבת, שעל מעמדה בעולמה של יהדות אין צורך להכביר מלים, שעניינה יידון וילובן כשכלל העמדות לפני בית המשפט נוכח רגישותו הציבורית של הנושא". 

מרים נאור (צילום: חדשות 2)
נשיאת העליון הפורשת נאור | צילום: חדשות 2

לפני כחצי שנה בג"ץ אישר את פתיחתם של מרכולים ובתי עסק במהלך השבת בתל אביב. השופטים קבעו כי ביטול תיקון 2 לחוק העזר העירוני לא התקבל כדין, וכי המדינה לא נימקה את הסיבות בגינן התקבלה ההחלטה המדוברת. בית המשפט דחה את טענות התאחדות הסוחרים, לפיהן התיקונים בוצעו בחוסר סמכות בשל סתירה לחוק העבודה והמנוחה. נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור קבעה כי טענה זו אינה נכונה, לאור "חוק ההסמכה" שנועד להקנות את הסמכויות הללו לרשויות המקומיות.

השופטת התייחסה גם לטענות לפיהן התיקונים אינם מידתיים ואינם סבירים. "מדובר, בסופו של יום, בפתיחת מספר מצומצם של עסקים אשר מהווים חלק מזערי ממספר העסקים הפועלים בעיר במהלך השבוע, באופן שמאפשר שמירה על צביונה הייחודי של השבת ואינו משנה בצורה ניכרת את פני העיר בשים לב למצב הנורמטיבי הקיים", כתבה השופטת נאור. "תיקון מס' 2 מצוי, אם כן, בגדרי מתחם המידתיות".

הגיעו לפשרה. מרכול בת"א, ארכון (צילום: מתן חצרוני, חדשות 2)
"מידתי וסביר" | צילום: מתן חצרוני, חדשות 2

השופטת חיות הצטרפה אז לדעתה של הנשיאה נאור ואף חיזקה את הטענות בדבר חוסר ההכרעה של שרי הפנים בנושא. "אני מצטרפת למסקנתה של חברתי הנשיאה נאור כי יש לעשות את הצו על-תנאי בבג"ץ להחלטי, ולבטל את הצווים על-תנאי שהוצאו ביתר העתירות", כתבה.

"אכן, נוכח ההימנעות הארוכה והנמשכת מזה כשנתיים וחצי של שרי הפנים הרלוונטיים (גדעון סער, סילבן שלום ואריה דרעי) ובשלב מסוים גם של הממשלה כולה לקבל החלטה לגופו של עניין, אין מנוס אלא לראות בהימנעות זו משום החלטה לפסול ללא הנמקה את חוק עזר לתל אביב-יפו (פתיחתן וסגירתן של חנויות)", הוסיפה.