בועז הרפז, ארכיון (צילום: Yossi Zeliger / Flash90, חדשות)
בועז הרפז. ארכיון | צילום: Yossi Zeliger / Flash90, חדשות

פרקליטות מחוז ת"א הגישה היום (חמישי) כתב אישום לבית משפט השלום בעיר נגד בועז הרפז בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בכוונה לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף ושיבוש מהלכי משפט. שמו של הרפז נקשר בפרשה שנחשפה לראשונה בחדשות 2 בשנת 2010, בה עלו היחסים העכורים בין שר הביטחון דאז אהוד ברק והרמטכ"ל גבי אשכנזי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

כתב האישום עוסק ב"מסמך הרפז" שנחשף ב"אולפן שישי", אז נודע בכינוי "מסמך גלנט". במסמך הוזכרו הנחיות לבניית תדמית חיובית לאלוף במילואים יואב גלנט שהיה אז מועמד לתפקיד הרמטכ"ל, לצד הכפשתם של מועמדים אחרים. המסמך שגילויו עורר סערה ציבורית הוביל לחקירת משטרה ואף להגשת כתב האישום.

הרקע לכתיבת המסמך הוא היכרותם המוקדמת של גבי אשכנזי והרפז במסגרת שירותם הצבאי המשותף. בין השניים התקיימו קשרים ידידותיים ומקצועיים, הן באופן ישיר והן באמצעות מקורבי אשכנזי - רעייתו רונית ועוזר הרמטכ"ל דאז ארז וינר. במהלך כהונתו כרמטכ"ל, החלה מתיחות בין אשכנזי ומקורביו לבין שר הביטחון אהוד ברק ואנשי לשכתו, ובראשם ראש המטה יוני קורן.

על המסמך המדובר התנוסס סמלה חברת "EURO RSCG ISRAEL", שעל בעליה נמנים אייל ארד וליאור חורב, שעסקה בתקופה הרלוונטית במתן שירותי ייעוץ תקשורתי לגופים ציבוריים ומסחריים, לרבות בייעוץ לבכירי הפוליטיקאים בישראל.

קפץ לביצה הפוליטית. אשכנזי (צילום: חדשות)
גבי אשכנזי. ארכיון | צילום: חדשות

באותה עת, נתפס האלוף יואב גלנט בעיני אשכנזי כמועמד המועדף על שר הביטחון לתפקיד הרמטכ"ל. בכתב האישום צוין כי הרפז ידע שאפשרות מינויו של גלנט לתפקיד לא היתה לרוחו של אשכנזי. כך, על פי האישומים, באפריל 2010, סיפר הרפז לאשכנזי ולוינר, כי נחשף למסמך המגולל תוכנית שתכליתה פגיעה באשכנזי והאדרת שמו של גלנט, שנכתב ע"י יוני קורן, ארד, חורב ואנשים נוספים, שהרפז כינה "פורום החווה 2".

הרפז אמר לשניים כי יעביר לידיהם את המסמך, אך לא עשה כן. כדי לבסס את המידע הכוזב ולעמוד בדיבורו, יצר הרפז מסמך שקרי, המדמה מעורבות חיצונית-אזרחית בהליך מינוי הרמטכ"ל, ולפיו גלנט, או מי מאנשי שלומו, משתמשים בשירותיה של חברת EURO לקבלת ייעוץ תדמיתי-אסטרטגי, לצורך קידום מועמדותו של גלנט לתפקיד הרמטכ"ל.

"השתמש בלוגו לצורך זיוף המסמך"

בהמשך צוין בכתב האישום כי במאי 2010 נפגש הרפז עם אייל ארד במשרדו. הוא אמר לו כי הוא מייצג פוליטיקאי איטלקי וביקש ממנו להכין הצעה לקמפיין בחירות עבורו. למחרת, העביר ארד במייל הצעה הנושאת את לוגו החברה. לצורך עשיית המסמך המזויף, בדה הרפז תוכנית אסטרטגית המתייחסת בין היתר, לקידום מינויו של גלנט לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 ולפגיעה במעמדם של אשכנזי ומתמודדים נוספים לתפקיד. את תכניתו העלה על נייר הנושא את הלוגו של חברת EURO באופן הנחזה להיות חלק מתוכנית שהגתה החברה.

מסמך הרפז. ארכיון (צילום: חדשות 2)
מסמך הרפז. ארכיון | צילום: חדשות 2

בשלב זה, מסר הרפז את המסמך המזויף לוינר כדי שיעבירו לאשכנזי. הוא ציין בפני וינר כי קיבל את המסמך מעובדת של חברת EURO, וזאת כדי להסתיר את דבר הזיוף ולשוות אמינות למקורו. לאחר מכן הציג אשכנזי את המסמך המזויף בפני קצינים בכירים, שנמנו עם המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, וכן שוחח עם ראש הממשלה ועם שר הביטחון על אודות פגמים בהליך המינוי.

זמן קצר לאחר פרסום המסמך המדובר בחדשות 2, הגיש אייל ארד תלונה במשטרת ישראל על זיוף המסמך ונפתחה חקירה. בעקבות הפרסום, הורה היועץ המשפטי לממשלה על השהיית הליך מינוי הרמטכ"ל.

"התשתית הראייתי גובשה כבר 2011"

בפרקליטות ציינו כי כבר ב-2011 התגבשה נגד הרפז תשתית ראייתית כמי שזייף את המסמך, ובעקבות זאת נערך לו שימוע. אלא שבעקבות היבטים אחרים שעלו במהלך החקירה, החל הליך ביקורת מורכב וממושך שהתנהל על ידי מבקר המדינה דאז עד לשנת 2013. בעקבות המלצות מבקר המדינה, ובכללם דברים שאמר הרפז בהליך הביקורת, החליט היועץ המשפטי לממשלה דאז על הרחבת החקירה.

במסגרת החקירה המורחבת נחקרו, בין היתר, חשד לפיו היו מעורבים נוספים במעשה הזיוף וחשד שזיוף המסמך או השימוש בו היו חלק מהתנהלות עבריינית כוללת, בה היו מעורבים גורמים נוספים. בשל כך, לא היה מנוס מדחיית מועד הגשת כתב האישום נגד הנאשם עד לסיום החקירה וגיבוש החלטות בה. 

באי כוחו של הרפז, עורכי הדין יעקב וינרוט, יחיאל וינרוט, עמית חדד ואושר רובינגר, אמרו בתגובה להגשת כתב האישום: "בשנת 2010  נחקר לראשונה בועז הרפז בגין חשד לזיוף המסמך המכונה בטעות 'מסמך הרפז'. מאז חלפו שש שנים ארוכות בהן חרבו המתהפכת של המשפט הפלילי מרחפת מעל ראשו. לצערנו, הגם שחלפו שנים כה רבות, לא נמצא הזמן לאפשר קיום שימוע כדין לפני הגשת כתב האישום. עם זאת, אנו רואים בהגשת כתב האישום הזדמנות לחשוף את מה שבאמת קרה לפני שש שנים ולהוכיח שלא נפל רבב במעשיו של בועז, בעוד שחומר הראיות מלמד שדווקא אחרים הם שחטאו".