החוק האירי נגד ההתנחלויות (צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות)
"החלטה כואבת". עמונה | צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות

פסיקת בג"ץ הקובעת כי יש לפנות את מאחז עמונה מיושביו בתוך שנתיים, הובילה לתגובות נזעמות בקרב תושביו וכן בקרב גורמים בימין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"פינוי יישוב שלם וגירוש תושביו - עשרות משפחות ומאות ילדים הוא צעד שאינו מתקבל על הדעת ואינו עולה בקנה אחד עם השכל הישר ועם שום אמת מידה של צדק ומוסר", אמרו הערב (חמישי) בתנועת רגבים.

"שום פלפולציה משפטית יבשה לא תוכל לכסות על תחושת העוול ועל התוצאה העקומה של פסק הדין", הוסיפו בתנועה. "עד כה לא מצא בג"ץ לנכון להורות על פינויו ולו של בית אחד לא חוקי שנבנה על ידי מי שאינם יהודים בשם 'שלטון החוק', 'זכויות הקניין' ושאר נימוקים, השמורים ככל הנראה למתיישבי יהודה ושומרון בלבד".

בתנועה קראו לממשלה שתקום כלאחר הבחירות לחוקק חוק הסדרה שיביא להסדרתם של המאחזים הבלתי חוקיים. "פסק הדין הזה יביא לכך שכל ממשלה לאומית שתקום כאן תהיה מחויבת לחוקק את חוק ההסדרה ולמנוע את מחזה הבלתי אפשרי של הריסת ישוב פורח בארץ ישראל, וכך אנו מאמינים כי בג"ץ, שביקש לקלל, יימצא מברך".

פינוי מאחז. ארכיון (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)
פינוי בתוך שנתיים. ארכיון | צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית

גם יו"ר הכנסת, יולי (יואל) אדלשטיין, מתח ביקורת על החלטת בג"ץ להרוס את עמונה, ואמר כי מדובר בהחלטה קשה, כואבת ומקוממת. "לצד ההקפדה על שלטון החוק, מצופה היה כי השכל הישר יגבר וכי אכיפת החוק תהיה מידתית ושוויונית, שהרי מדובר ביישוב פורח ומבוסס שמשפחות רבות בנו בו את ביתן מבלי לנשל איש באופן ממשי", הדגיש אדלשטיין.

"חבל שבשם הדווקנות המשפטית ואצטלא של הגנה על זכויות, פוגעים שוב במתיישבים. אני מקווה מאוד שהזמן שהוקצב יאפשר פתרון סביר ואנושי למשפחות".

העותרים: בעלי קרקעות עליהן נבנה היישוב

שופטי בג"ץ קיבלו הערב את העתירה שהוגשה לבית המשפט לפינוי המאחז שבשומרון, וקבעו כי על המדינה להרוס את בתי המאחז בתוך שנתיים.

ההחלטה להורות על הריסת 45 בתי המאחז, היושבים על שטחים פרטיים בבעלותם של תושבים פלסטינים, התקבלה על ידי נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, השופטת אסתר חיות והשופט חנן מלצר. בהחלטתו, קבע הנשיא גרוניס כי "מרבית המבנים משמשים למגורים, ועל מנת שתהיה אפשרות לבחון חלופות למגורי התושבים, אנו מורים כי הצווים ימומשו תוך שנתיים מיום מתן פסק דין זה".

העותרים הם בעלי זכויות בחלקות בהן בוצעה בנייה ביישוב עמונה, או בחלקות הסמוכות להן. אחד מהעותרים, נאאל נמר חמד, הוא ראש מועצת הכפר סילוואד, המצוי בסמיכות ליישוב.

"לא בנקל מורים אנו על ביצוע של צווים שמתוקפם יפונו מבני היישוב, המשמשים למגורים של תושביהם במשך שנים לא מעטות", הוסיפו השופטים. "אין ספק כי השלכות ביצועם של צווי ההריסה קשות וכואבות הן עבור התושבים ובני משפחותיהם, שהשתקעו ביישוב והקימו בו קהילה משותפת".