מתקן חולות (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
חולות. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

אחרי שהוציא לפני כשבועיים צו ארעי לעיכוב התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות, החליט היום (שלישי) בית המשפט העליון שלא להיעתר לבקשה להאריך את תוקפו, כצו ביניים, עד מתן פסק דין בעתירה. המשמעות: יחודשו הזימונים למתקן חולות. בכך קיבל בג"ץ את עמדת המרכז למדיניות הגירה ישראלית, המייצג את תושבי דרום תל אביב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצו הארעי הוצא בעקבות עתירת ארגוני הסיוע, שטוענים כי התיקון לחוק "אינו חוקתי". השופט יורם דנציגר נענה לבקשתם והורה לחדול מהעברת מסתננים נוספים למתקן השהייה הפתוח.

עורך הדין גיא צברי מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית מסר כי "גם לבג"ץ ברור שהצו שהוצא הותיר את המדינה ללא שום כלי אפקטיבי להוצאת המסתננים מהשכונות ולקידום עזיבתם את ישראל. אם חלילה הצו היה נשאר על כנו, התוצאה הישירה לכך הייתה סגירתו בפועל של מתקן השהייה 'חולות', הצפת השכונות בגל מסתננים נוסף ושליחת מסר למסתננים פוטנציאלים שכדאי לשוב ולנסות להגיע לישראל כדי להשתקע בה".

בחודש שעבר, ברוב של 47 חברי כנסת נגד 23, אושרה בקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק למניעת הסתננות, זאת אחרי שבג"ץ פסל אותה וקבע כי יש להכניס בה שינויים מהותיים. בין עיקרי התיקונים הבולטים: הגבלת השהייה של מסתננים בחולות ל-20 חודשים והחמרת הענישה של מי שהעסיק מסתנן שחל עליו איסור לעבוד.

בנוסף קובע התיקון לחוק המסתננים כי מעסיקיהם של מבקשי המקלט והמסתננים עצמם יאלצו להפקיד פיקדון חודשי, שיימסר לידיהם רק עם יציאתם מישראל. עוד נקבע בתיקון כי יוטלו קנסות מנהליים גבוהים על בעלי עסק המעסיקים מסתננים שלא כחוק.