השרפה סמוך למגדלי עזריאלי בתל אביב (צילום: עד ראייה, חדשות)
השרפה סמוך למגדלי עזריאלי בתל אביב | צילום: עד ראייה, חדשות

ב-25 מוקדים ברחבי הארץ הפגינו הערב (ראשון) אלפי הורים בדרישה מהממשלה לפקח על הנעשה במסגרות החינוך לגיל הרך. לטענת המארגנים, למעלה מ-60 אלף איש השתתפו בהפגנות ברחבי הארץ, מתוכם כ-10,000 מחו רק בתל אביב. בעקבות המחאה בתל אביב נחסם לתנועה צומת עזריאלי וכעבור כשעה וחצי הדרכים נפתחו מחדש. גם החסימות בסמוך למעון ראש הממשלה בירושלים הוסרו. מסיבה שעדיין אינה ברורה, שרפה פרצה במגדל בן 12 קומות סמוך למגדלי עזריאלי וצוותי כיבוי פועלים לכבותה. ביושלים ובחיפה עדיין קיימות חסימות בכבישים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בסביבות השעה 20:00 נחסמו דרך מנחם בגין ורחוב קפלן בתל אביב - מרחוב אבן גבירול עד דרך מנחם בגין וכעבור עשעה התנועה שבה לסדרה. בירושלים, המשטרה חסמה לתנועה בשל ההפגנה את רחוב ארלוזורוב - עד לשעה 22:00, אז הוסרו החסימות. המחאה מתקיימת גם בחיפה ובעקבותיה המשטרה חסמה זמנית את התנועה, באופן יזום, ברחובות שדרות הנשיא ושער הלבנון במרכז הכרמל.

המחאה על הריגת הפעוטה יסמין וינטה (צילום: החדשות‎)
המחאה על הריגת הפעוטה יסמין וינטה | צילום: החדשות‎

בשלב מסוים בסמוך למקום בו התקיימה המחאה, פרצה דלקה בבניין נטוש בן 12 קומות ליד מגדלי עזריאלי ברחוב נח מוזס. הסיבה לשרפה עדיין לא ידועה. האש ככל הנראה פרצה מכיוון החניון וכוחות כיבוי מכל קצוות העיר הוזנקו למקום והם פועלים לכיבוי השרפה וכרגע אין שליטה. לא דווח כרגע על נפגעים אך קיים יש חשש שמחוסרי בית נמצאים בזירה. חוקרי שרפה הוקפצו למקום וחוקרים האם מדובר בהצתה מכוונת או בכשל. ‎

"הראינו שלהורים יש כוח לשנות מציאות"

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אמר הערב: "אנחנו קוראים לשר הרווחה ושר החינוך לשבת איתנו כבר מחר, על מנת למצוא פתרונות שבמסגרתם גיל לידה עד 3 יועבר לטיפולו של משרד החינוך והאחריות על הילדים תתחיל מגיל לידה! ככל שהדברים לא יקרו, נמשיך לצאת לרחובות ולעצור את המדינה, כדי לשים סוף אחת ולתמיד לאלימות כלפי ילדי הגיל הרך. הם הילדים של כולנו".

מור דקל, ממארגנות המחאה, הוסיפה: "הראינו היום שלהורים יש כוח לשנות מציאות, והם לא ימשיכו לשבת בשקט בזמן שאנחנו נוכחים לאלימות פושעת כלפי ילדינו. 60,000 איש הצביעו ברגליים ויצאו לרחובות בכל רחבי הארץ, כדי לשבור את רצף ההתעללות שפשה במדינה שלנו".

מחאת הענק מגיעה על רקע ריבוי פרשות ההתעללות בפעוטונים הפרטיים שנחשפו השנה, ובצל כתב האישום שהוגש נגד "המטפלת המתעללת" בראש העין. ההורים דורשים בין השאר לשים סוף לאוזלת היד שהממשלה מגלה בנושא ולחייב התקנת מצלמות והחמרת הענישה.

הפגנת האימהות, השבוע (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

המוחים קראו בין השאר "מפלצות לכלא", "ביבי תתעורר, ילדינו לא הפקר" ו"העם דורש צדק לילדים". מפגינים רבים נשאו שלטים שעליהם נכתב: "באיזו זכות היא הרביצה לי?", "אמא, תעזרי לי", "מכות ואיומים זה לא משחק ילדים", "נלחמים וזועקים למען הילדים", "אם לא תתעוררו עוד ילדים ייחנקו" ו"דורשם מהפכה בחינוך לגיל הרך".

בהודעת מארגני המחאה נכתב כי הם דורשים "שינוי אמיתי ויסודי באופן שבו מטפלת המדינה" במקרי התעללות בגני הילדים ובפעוטונים. בנושא החמרת הענישה ההורים דורשים מאסר ממושך יותר, הקמת רשות סטטוטורית שתיתן מענה להורים שילדיהם ספגו התעללות והקטנת היחס בין מספר אנשי הצוות לילדים. המוקדים העיקריים שבהם יפגינו ההורים: מול מעון ראש הממשלה בירושלים, גינת שרונה בתל אביב, באר שבע וחיפה.

עוד דורשים ההורים לחייב תנאי סף למטפלות, לרבות קיום מבחן אישיותי ובדיקות רקע, וכן לחייב יציאה להכשרות. מארגני המחאה ציינו כי הם מבקשים גם התקנת תקנות פיקוח חדשות שיאסרו עיסוק כמטפלת לבעלי רישום פלילי בתחום.

מוקדי המחאה השונים ברחבי הארץ

  • תל אביב - מול קריית הממשלה, בנייני עזריאלי
  • חיפה - מול גן האם
  • ירושלים - מול בית ראש הממשלה, רחוב בלפור
  • באר שבע - בניין העירייה
  • קריית גת - כיכר פז מול הקניון
  • מודיעין - צומת רבין פינת חשמונאים
  • צומת גולני
  • אופקים - במרכז המסחרי
  • אילת - רחבת מול הים
  • יבנה - רחבת היכל התרבות
  • דימונה - התחנה המרכזית
  • נתיבות
  • קריית מלאכי - מול רחבת העירייה
  • לוד - ליד בית המשפט המחוזי
  • אשדוד - רחבת העירייה
  • רעננה
  • ראשון לציון - מול בניין העירייה
  • נתניה - כיכר העצמאות
  • חדרה - כיכר המשטרה
  • עפולה - רחוב חביבה רייך 1
  • בת ים - טיילת ריביירה
  • כרמיאל - קניון לב כרמיאל
  • נהריה - ארנה נהרייה
  • חולון
  • חריש - בכניסה ליישוב

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אמר כי "כמות המוקדים שנפתחה מעידה על כך שההורים לא מוכנים יותר לשבת בחיבוק ידיים והחליטו לעשות מעשה ולצאת לרחובות. אנחנו נעשה הכול כדי שתמונות האלימות שראינו יהיו האחרונות שנראה ונשיג שינוי מהותי בתפישה של המדינה את הגיל הרך. אנחנו קוראים לכולם לצאת מהבית ולהראות שכולנו חזית אחידה שתכליתה לשמור על הילדים שלנו".

"קשרה למשך שעות, הצליפה וסטרה"

כתב האישום שהוגש היום נגד כרמל מעודה, שכונתה "המטפלת המתעללת", מייחס לה 18 סעיפים של התעללות ב-11 פעוטות ותינוקות. בסוף הדיון בבית המשפט, קרא אביו של אחד מהילדים בפעוטון "לשים סוף" להתעללות: "אתה מגיע לכאן, שומע שזה אולי המקרה הכי חמור שמדינת ישראל ידעה, ואתה לא מבין איך זה הגיע אליך לתוך הבית. המפלצת, חלאת האדם הזאת... כשהיא נכנסה לאולם השתדלתי לא להסתכל, ראיתי רק את הכניסה שלה וזהו, זה היה די מהיר. כמו שאמרו, זה המקרה הכי חמור במדינת ישראל - אז בואו נשים לזה סוף".

"מדובר פה בפשיעות נגד חסרי ישע וילדים עד גיל 3, לא ברור איך בנאדם בכלל יכול לעשות דברים כאלה", תקף אחד מהאבות. ארז, אב נוסף, אמר: "הדברים שרשומים בכתב האישום חמורים מאוד כמו שאנחנו כבר יודעים וראינו בסרטונים. אני קצת מתקשה להבין למה אנחנו צריכים לחכות עוד שבוע עד שעורך הדין של המפלצת יעבור על כל הנתונים. אני לא יודע בכלל על מה יש לו לעבור, כל מה שהוא רואה ראתה מדינה שלמה, אין פה בכלל צל של ספק שמה שהיא עשתה זה עבירות חמורות מאוד. ממש דברים מזעזעים, דברים שלא מקובלים ולא יכולים לעלות על הדעת, בכלל לא ברור איך בנאדם יכול לעשות דברים כאלה".

מחאת ההורים מול בית רה"מ (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

לדברי יוסי חברה, הורה של ילדה נוספת מהגן, "מדובר באחד האירועים הקשים שידעה המדינה בכל מה שקשור להתעללות. כשכרמל נכנסה לאולם לא הצלחתי בכלל להסתכל לכיוון שלה. יש לי המון רגשות קשים כלפיה וכלפי המעשים האלימים שעשתה. אני מקווה שמערכת המשפט לא תוותר יותר, לא עונש של שנה והיא חוזרת לחיים. אני מצפה לעונש של שנתיים מאסר על כל ילד, לא פחות".‎

בהמשך דבריו תיאר חברה את הקושי להתמודד עם הטראומה שחוותה ילדתו הקטנה בגן. "פגעו בילדה שלי, בילדה הקטנה שלי", אמר. "אנחנו מנסים להבין איך מתמודדים עם דבר כזה. אני לא שואל אותה דברים על התקופה כי אני לא יודע מה זה יכול לעשות לה. אני מתייעץ עם גורמי מקצוע בשביל לא לעשות לה נזק גדול יותר. יש הורים שראו כמעט את כל הסרטונים, אני לא הצלחתי. זה שבר אותי".

מתוך כתב האישום נגד כרמל מעודה (צילום: חדשות)
מתוך כתב האישום נגד כרמל מעודה | צילום: חדשות
_OBJ

היום הוגש כתב אישום חמור ביותר נגד מעודה, שמואשמת ב-18 סעיפים שמתייחסים להתעללות לכאורה ב-11 תינוקות ופעוטות בזמנים שונים. פרקליטה של מעודה, עו"ד גיא עין צבי מהסנגוריה הציבורית, אמר כי הוא ילמד את האישום ואת חומרי החקירה ורק אז יוכל להתייחס לגופן של הטענות: "אנו מצפים מהמשטרה להנמיך את הלהבות כי אפשר לראות מה קורה כשהדברים יוצאים משליטה".

לפי כתב האישום, "בהזדמנויות רבות ושונות במהלך עבודתה בגן, תקפה הנאשמת תינוקות ופעוטות בגן הילדים. זאת, בין היתר, בכך שכיסתה ראשם של קטינים בשמיכה וישבה עליהם למניעת תזוזה, קשרה ידי קטין באמצעות חוט למשך דקות עד שעות, הרימה קטינים באמצעות אחיזה בכוח בזרוע, הניפה אותם באוויר עד להטחתם ברצפה, טלטלה תינוקות, העמידה פעוטות עם הפנים אל הקיר לעתים למשך כמה שעות, הצליפה בקטינים באמצעות חיתול, סטרה להם, צבטה ומשכה ראשם של פעוטות לאחור תוך חסימת אפם ופיהם עד שהתגלעו קשיי נשימה".

_OBJ

הפרקליטות ציינה בכתב האישום כי בידיה צילומים מתוך מצלמות אבטחה שבהם מתועדת המשיבה מבצעת את המיוחס לה ודוחות צפיה של שוטרי הזירה הטכנולוגית של משטרת ישראל. הפרקליטות ציינה כי מעודה "מזהה עצמה בסרטונים ואף את הקטינים בשמותיהם, קושרת עצמה למעשים המיוחסים לה אם כי לעתים נותנתו פרשנות שונה לאירועים". לראיות אלו התווספה עדות של עדת ראיה לאירוע התעללות נוסף שלא צולם.

ברהנו טגניה וכרמל ליבמן השתתף בהכנת הכתבה