לאחר הליך משפטי שנמשך כשנתיים, בית המשפט העליון פסק היום (שלישי) כי פעיל מארגון "משמר זכויות האדם", עומאר שאקיר, יאלץ לעזוב את ישראל בתוך 20 יום וויזת העבודה שלו לא תחודש. ההחלטה התקבלה בעקבות מעורבותו בקמפיין שקרי שהופעל לטובת קידום חרם על ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השופט נימק את החלטתו בכך שמדובר "באדם התומך באופן אקטיבי ומתמשך באסטרטגיה הקוראת לחרם, משיכת השקעות והטלת סנקציות על ישראל". לפי דיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס, שאקיר התנגד לביטול אשרת העבודה שלו והכחיש כי הוא תומך בחרם נגד ישראל.

אריה דרעי  (צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90)
אריה דרעי | צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90

שר הפנים אריה דרעי הגיב להחלטת בית המשפט בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "שמח שבית המשפט העליון קיבל הבוקר את עמדתי שלא להאריך את אשרת שהייתו של עומר שאקיר, מראשי תנועת ה-BDS, בשל תמיכתו בפעילות החרם נגד ישראל. יידע כל מי שפועל נגד המדינה שלא נאפשר לו לחיות או לעבוד כאן".

מתמהמה. השר ארדן (צילום: פלאש 90, חדשות)
גלעד ארדן | צילום: פלאש 90, חדשות

השר לעניינים אסטרטגיים, גלעד ארדן, הגיב גם הוא על ההחלטה ופרסם בחשבון הטוויטר שלו: "אני מברך על החלטת בית המשפט העליון שקיבלה את עמדת משרדי ועמדת שר הפנים, שאין לתת אשרת עבודה לפעיל חרם זר שרוצה לפגוע בישראל ואזרחיה". ארדן הוסיף כי שאקר הוא פעיל" BDS המנצל את שהייתו בישראל כדי לפגוע בה מתוכה ואף מדינה שפויה לא הייתה מאפשרת זאת".

ממכון המחקר NGO Monitor, שהצטרף כידידי בית המשפט, נמסר: "בית המשפט העליון קבע הבוקר באופן ברור, על בסיס המחקר של NGO Monitor, כי עומאר שאקר הוא אכן פעיל BDS וכי עבודתו בארגון נועדה לקדם את קמפיין החרם נגד ישראל".

"הצטרפנו כידידי בית המשפט אחרי שחקר כיצד ארגון משמר זכויות האדם מפעיל קמפיין שקרי ביחס למעורבותו של עומר שאקר לקידום חרמות", נמסר ממכון המחקר. "אנו מברכים על כך שנושא זה נידון במערכת המשפט הישראלית באופן יסודי וגלוי למרות הניצול הציני שנעשה בהליך המשפטי מצד מספר ארגוני זכויות אדם".

בתנועת "אם תרצו" בירכו: "פסק הדין מתקן במעט את הנזק הרב שנגרם על ידי האקטיביזם השיפוטי כאשר בהחלטותיהם עד כה נתנו לפעיל החרם להישאר תקופה ארוכה בישראל ולפעול נגדה מפנים. אנו מברכים את רשויות המדינה והארגונים השותפים שלקחו חלק במאבק החשוב הזה ולא התקפלו עקב החלטות השופטים. תנועת "אם תרצו" שמחה לקחת חלק ולהצטרף לשורה של מאבקים על צביונה היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל. ידע כל פעיל BDS שמקומו מחוץ לגבולות ישראל".

מהקרן החדשה לישראל נמסר: "החלטת בית המשפט העליון לגרש את עומר שאקיר לא תעלים את הפרת זכויות האדם המתקיימות בשטחים הכבושים ותחזק את אלו הטוענים שלישראל יש מה להסתיר. מדינת ישראל לא תוכל להשתיק ולהצדיק את מצפונה אם תנסה להעלים כל קול ביקורת על הפרות זכויות האדם המתקיימות תחת שליטתה. מי שמזדעק על הפרת זכויות אדם בחקירה פלילית של מקורב לראש הממשלה חייב להזדעק באותה מידה על הפרות זכויות אדם של פלסטינים החיים תחת שליטה ישראלית."

סאלח חיג'אזי, סגן מנהל אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל, אמר: "החלטת בית המשפט העליון של ישראל להותיר על כנה את ההחלטה לגרש את עומר שאקיר היא דוגמה נוספת לתפקידו המכריע של הממסד הזה באכיפת סדר היום של המדינה, שהוא מנוגד לזכויות האדם. בפסיקה זו בית המשפט הבהיר מעל לכל ספק כי אלו שמעיזים להתבטא נגד הפרות זכויות האדם של ישראל יזכו ליחס של אויבי המדינה. למגיני זכויות האדם יש תפקיד חיוני בחשיפת עוולות ממשלתיות ובעידוד השיח הציבורי".

לדבריו, "החלטה הזו היא צעד פחדני שמאפשר את מעמדה של ישראל כמדינה דכאנית שבכוונתה להשתיק בכל מחיר ארגוני זכויות אדם עצמאיים. אסור למדינות העולם לשתוק לנוכח עיוות הצדק המשווע הזה. הקהילה הבינלאומית, כולל בנות בריתה של ישראל כגון ארצות הברית, חייבות ללחוץ על הרשויות בישראל להפוך את ההחלטה המגונה הזו ולהבהיר להן שדיכוי בוטה שכזה הוא לחלוטין בלתי מקובל ושיהיו לו השלכות".

כרמל ליבמן השתתף בהכנת הידיעה.