בית דין רבני, ארכיון (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
בית דין רבני, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

"העוול תוקן": לפני כשנה נקבע בבית דין רבני כי אישה הגישה תלונת שווא נגד בעלה - ובעקבות זאת נשללו ממנה כל זכויותיה, ובהן כתובה ומזונות. האישה אולצה להתגרש, אך היא החליטה להילחם - ולאחרונה פסק בית הדין הרבני הגדול כי לא מדובר בתלונת שווא אלא בתלונה שנסגרה מחוסר ראיות: האישה קיבלה מחדש את זכויותיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

האישה, שכנגדה ניתן פסק הדין לפני כשנה, טענה שנעשה לה עוול נוראי - והסבירה שהגישה את התלונה נגד בעלה דאז בעקבות "פרובוקציה אלימה" שיזם הבעל. היא הגישה ערעור לבית הדין הגדול, ושכרה את שירותיו של הטוען הרבני הרב יעקב קלמן, יו"ר לשכת הטוענים הרבניים, והטוען משה ליבוביץ.

בית הדין הגדול קיבל את הערעור במלואו והפך את פסק דינו של בית הדין האזורי לחלוטין: בפסק דין המקיף נקבע כי הגשת התלונה על ידי האישה הייתה מוצדקת לחלוטין. לכן קבע בית הדין הגדול כי האישה זכאית למזונות אישה כדין, לא ניתן לחייב אותה להתגרש וכמו כן היא זכאית למלוא הכתובה במקרה שיהיו גירושין.

המחלוקת בין בית הדין הגדול ובית הדין האזורי עסקה בנטל ההוכחה במקרה שבו אישה מגישה תלונה למשטרה כנגד בעלה: בית הדין האזורי הטיל את נטל ההוכחה על כתפי האישה, אך בית הדין הגדול תקף זאת בחריפות. "במבחן ההיגיון והשכל הישר - כיצד תוכל האישה להוכיח שאכן בעלה הפעיל אלימות כלפיה?", נכתב בהחלטה שקיבלה את הערעור, "אם נטיל עליה את חובת ההוכחה, ואם לא תוכיח, תחויב בגט ותפסיד כתובה הרי שתלקה בכפליים: א. באלימות שחוותה מבעלה; ב. בחיוב בגט והפסד כתובה ומזונות".

בא כוחה של האישה ויו"ר לשכת הטוענים הרבניים בישראל, יעקב קלמן, מסר: "למרות שבית הדין האזורי שנתן את פסק הדין הינו בית דין מוערך ונחשב, לא היה צריך לשלול לאישה את זכויותיה כשכל חטאה הייתה התגוננות מפני פרובוקציה אלימה של הבעל וניתן לברך על פסק דינו של בית הדין הגדול שלאחר שנפרסה כל היריעה לפניו שעשה צדק עם האישה והשיב לה את כל זכויותיה שנשללו ממנה".

"צדק בית הדין הרבני הגדול כאשר ביקר את בית הדין הרבני האיזורי שלא ניהל חקירות אודות התלונה ופסק רק על סמך הגשת התלונה שנסגרה מחוסר ראיות מבלי לברר את העניין לעומק". אמרה עו"ד אודליה חן, מומחית לדיני משפחה וירושה ויו״ר הפורום הארצי למשפחה ובתי הדין הרבניים בלשכת עורכי הדין. "פסק הדין של הרבני האיזורי העביר מסר שגוי לנשים לפיו עליהן לחשוש מלהגיש תלונה במשטרה כאשר הן נמצאות בסכנה שכן עלולות למצוא עצמן שלולות כתובה וזכות למזונות אישה, וכן יחייבו אותן לקבל את הגט וכל זאת כאשר לא ברור האם אכן הייתה תלונת שווא או לא".