השימוע - בתחילת אוקטובר השנה (צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות)
רה"מ והיועמ"ש רשאים להיפגש "בארבע עיניים | צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות

בג"ץ קבע היום (ראשון) כי אין כל מניעה שראש הממשלה נתניהו ייפגש עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, במסגרת תפקידם. זאת בעקבות העתירות שהוגשו נגד פגישותיהם הפרטיות מחשש לפגיעה בחקירות המתנהלות נגד רה"מ. בפסק הדין קבע בג"ץ כי "אנו מניחים שהיועץ המשפטי לממשלה מסוגל להתמודד עם המורכבות שהדבר גורם ואין טעם להטיל דופי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

שתי העתירות שהוגשו על ידי התנועה לאיכות השלטון ועיתנואי הארץ אורי משגב, הגיעו בבקשה להורות ליועמ"ש להימנע מקיום פגישות אישיות ביחידות עם ראש הממשלה, כל עוד מתנהלות נגד נתניהו חקירות פליליות, בשל תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה שהוא ראש התביעה ובעל הסמכות הבלעדית להכריע בשאלת העמדתו לדין של ראש הממשלה.

התנועה לאיכות השלטון תקפה בעתירתה את הפרקטיקה לפיה היועמ"ש מקיים פגישות "בארבע עיניים" עם נתניהו, "במועדים הסמוכים לחקירותיו", לטענתם. תפקידו של היועמ"ש כעומד בראש התביעה בישראל מונע ממנו להיפגש ביחידות עם ראש הממשלה שהוא חשוד מרכזי שלא במסגרת הליך החקירה המשטרתית.

עוד נכתב בעתירה שהגישה התנועה כי כל עוד היועמ"ש ממשיך להיפגש עם ראש הממשלה ביחידות קיים חשש לניגוד עניינים בביצוע תפקידו. המדינה ביקשה לדחות את העתירות על הסף, בין היתר בטענה כי העתירות תוקפות הלכה למעשה, את תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה ב"כובעיו השונים".

השופטים קיבלו את עמדת המדינה וקבעו כי "בהיעדר עילה להתערבות בהתנהלותו ובשיקול דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, בית המשפט מקבל את עמדת המדינה". עוד קבע הרכב השופטים כי "מתוקף תפקידו של היועץ המשפטי קיימות לו סמכויות שונות. הוא עומד בראש התביעה הכללית וממונה על פרקליטות המדינה ואחראי לייצגה בבתי המשפט. הוא משמש כראש מערכת הייעוץ המשפטי לרשות המבצעת, לממשלה ולמשרדיה ומופקד על שמירת האינטרס הציבורי בתחום המשפטי".

"שורת עתירות שהוגשו בעבר נגד היועמ"ש בטענה לניגוד עניינים בכל הכרוך לחקירות רה"מ נדחו על ידי בג"ץ", ציינו השופטים. "על רקע פסקי הדין בעתירות קודמות, ועל רקע הסעיף לחוק יסוד הממשלה, שמחייב את מעורבותו של היועמ"ש בכל הקשור לחקירה ולהעמדה לדין של ראש הממשלה. דינן של עתירות אלו להידחות".

עוד הודגש בפסק הדין כי "מדי שלושה חודשים היועמ"ש מנדלבליט מפרסם באופן עצמאי את יומנו האישי, ובו מפורטות פגישות העבודה השוטפות עם רה"מ כחלק משגרת העבודה. על פי יומנו הוא נוהג להיפגש עם ראש הממשלה לפגישת עבודה שבועית שמתואמת בינו לבין לשכת רה"מ והיא מתועדת".

לסיום סיכמו השופטים כי "גם אם מפגשים עלולים לעורר תחושת אי נוחות בהיבט של אמון הציבור, מן הראוי לתת אמון בשיקול דעתו של היועמ"ש, מקום בו הוא מוצא כי צרכי התפקיד מחייבים שיחה ב"ארבע עיניים" עם ראש הממשלה. בפגישות אלה שומר היועמ"ש על 'חומה סינית' בין כובעיו השונים, ואין לייחס לו חלילה 'עירוב פרשיות'".

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "מצער שעד עכשיו לא שמענו הסבר או התייחסות מהיועץ המשפטי לממשלה לדחיפות והנחיצות שבקיום פגישות אלו - מלבד הטענה הכללית שזהו שיקול דעתו ואין להתערב בו. אנו קוראים ליועמ"ש לחדול מפגישות אלו ביחידות ולצרף אדם נוסף בחדר, כדי להגן על ההליך הפלילי, על זכויות החשוד ועל אמון הציבור במערכת".