אילוסטרציה (צילום: בשמת בן עמי)
הושפלה בצבא - ותפוצה. אילוסטרציה | צילום: בשמת בן עמי

החיילים בבסיס לעגו לה, המפקדים השפילו וצחקו עליה - והיא כמעט שמה קץ לחייה: עשר שנים אחרי שהתגייסה לשירות בצה"ל שאותו היא מתקשה לשכוח - הדר (שם בדוי) הוכרה כנכת צה"ל עקב מסכת ההשפלות והעלבונות שעברה. אלה גרמו להידרדרות קשה במצבה הנפשי והפיזי במהלך תקופת הטירונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

סיפורה הקשה של הדר מתחיל בספטמבר 2006, אז התגייסה לצה"ל במשקל 40 קילוגרם - מה שגרם לכך שגויסה לשירות עם פרופיל 45, בנימוק של תת משקל. עד אז הכל התנהל כשורה, אלא שהמצב השתנה לגמרי: לאחר שנשלחה לטירונות במחנה 80, חלה הידרדרות משמעותית במצבה הפיזי והנפשי - לאחר שהבנות ששירתו לצדה ומפקדיה לעגו לה והשפילו אותה בשל מימדי גופה.

לטענתה של הדר, היא החלה לסבול מדיכאון, מירידה בתיאבון ומתגובות גופניות לא רצוניות של רעד עקב ההשפלות שחוותה על בסיס קבוע. קראו לה בכינויי גנאי, צחקו על האופן בו היא מדברת - ואף באו עמה במגע על מנת להפגין לכאורה "קרבה" אליה, אלא שמטרת המעשים הללו הייתה להשפילה.

הרעד שהחלה הדר לחוות השתלט על גופה לכל אורך הטירונות - מה שרק הגביר את הלעג והצחוק בקרב החיילות האחרות ששירתו לצדה. מסע ההשפלות הזה הוביל לכך שהשילה 7 קילוגרמים נוספים ממשקלה - ולהחרפה במצבה הבריאותי - עד כדי כך שלראשונה בחייה החלה לגמגם.

לא יכולה הייתה לשאת את הכאב - וניסתה להתאבד

אם זה לא מספיק, למרות הפטור שניתן לה הדר אף אולצה לשאת משאות כבדים , למרות שנאסר עליה להרים חפצים השוקלים יותר מ-4 קילוגרמים. היא נאלצה לשאת על גופה את נשקה האישי, אפוד, מימיות וקסדה - משקל החורג מהמותר לה לשאת, והחלה לסבול מכאבים בגבה ובכפות הרגליים.

מאוחר יותר אף גילתה כי הבנות האחרות היו שמות לה בתיק חפצים אישיים שלהן במטרה להעמיס עליה - ולגרום לה לסחוב משקל גדול יותר. במקרה נוסף שהתרחש, טענה הדר שכשאיחרה למסדר, יחד עם עוד 4 חיילות, המפקדת נזפה רק בה והכריחה אותה לבצע שכיבות סמיכה מול כולם. בזמן שביצעה את מה שפיקדה עליה, המפקדת ויתר החיילות צחקו עליה.

ההודעות של בני המשפחה מנעו אסון (צילום: מאור רוזנשטיין)
ההודעות של בני המשפחה מנעו אסון | צילום: מאור רוזנשטיין

למרות פניותיה לגורמים הרפואיים הצבאיים, היא נאלצה להמשיך לשרת בתנאים פיזיים שלא תאמו את יכולותיה. סבלה של הדר היה כה גדול, עד שביום סיום הטירונות היא החליטה לשים קץ לחייה בתא השירותים ולירות בעצמה. אלא שברגע האחרון היא נמנעה מהמעשה בגלל רצף התכתבויות בטלפון הסלולרי שלה עם בני משפחתה בשעה שבה חשבה לפגוע בעצמה.

לאחר שחשבה שלא תשרוד את השבועות בהן הייתה בטירונות, והתמודדה עם קשיים מרובים - שבה הדר לביתה כשמצבה הנפשי מעורער ומצבה הפיזי קשה, כשהיא סובלת מרזון קיצוני ורעידות. אמה של הדר הבחינה במצב הירוד של בתה ומהירה להפגישה עם פסיכיאטר, שאסר עליה להמשיך בקורס עם החיילות שהיו איתה בטירונות. הפסיכיאטר אף הציע לאשפזה באופן מיידי במחלקה להפרעות אכילה בבית החולים.

כשנה לאחר גיוסה, בדצמבר 2007, שוחררה הדר רשמית מצה"ל עם פרופיל 21 - וחודש לאחר מכן, אושפזה לראשונה במחלקה הפסיכיאטרית ברמב"ם. לדבריה היא הגיעה למצב הזה לראשונה בחייה עקב תנאי השירות הצבאי, ההצקות, ההשפלות וההתנכלויות מצד החיילות, תוך התעלמות המפקדים ממצוקתה ותגובות גופניות לא רצוניות שהלכו והחריפו במקביל לאי קבלת טיפול רפואי הולם ועזרה מקצועית.

בית המשפט קבע: ההתעללות גרמה לחיילת לנזקים קשים

הדר ובני משפחתה הגישו תביעה לאגף השיקום במשרד הביטחון במטרה שיכיר בה כנכת צה"ל משום שלפני שירותה הצבאי לא סבלה מבעיות נפשיות ופיזיות כה חמורות. אלא שבפברואר 2012, קבע קצין התגמולים כי אין קשר סיבתי בין מצבה הנפשי של הדר לבין תנאי שירותה הצבאי - ודחה את בקשתה. 

המשפחה ערערה וההחלטה שונתה לפני כשלושה חודשים, אז קבעו שופטי בית משפט השלום בחיפה כי אכן קיים קשר סיבתי בין הבעיות הנפשיות מהן היא סובלת לבין תנאי שירותה. בהחלטת בית המשפט נקבע באופן חד משמעי כי מצבה הנפשי נגרם בשל מסכת ההתעללות שעברה בזמן הטירונות.

השופטים קבעו כי יש לשלם להדר פיצויים. בקרוב היא תעמוד בפני ועדה שתקבע את אחוזי הנכות שיינתנו לה, והיא תוכר כנכת צה"ל באופן רשמי.

אין תמונה
עו"ד אלי סבן

עו"ד אלי סבן, המייצג את החיילת, אמר כי "אין ספק שמדובר במקרה כואב של חיילת שהתגייסה בריאה על מנת לשרת בצה"ל ואולם, לאחר התעללות קשה שעברה מצד החיילות ששירתו איתה ובמיוחד לאור ההתעלמות מצד מפקדיה מכל תלונותיה, נגרם לה נזק נפשי כבד ובלתי הפיך ממנו סובלת עד היום".

"למרות שקצין התגמולים דחה את תביעתה, ואולם לאחר ערעור שהגשנו לבית המשפט ולאחר שבית המשפט שמע את החיילת ואת העדים והמומחים הרפואיים מטעם הצדדים החליט בית המשפט בסופו של דבר לקבל את הערעור ולהכיר בחיילת כנכת צה"ל", הוסיף.

"כיום, עומדת בפני וועדה רפואית אשר תיקבע לה את שיעור הנכות ובעקבות זאת תהיה זכאית סוף סוף לשיקום ועזרה רפואית וכלכלית ממשרד הביטחון, זאת על מנת לנסות להקל על מצבה הנפשי ועל מנת שתוכל לחזור למעגל החיים הנורמטיבי, במידת האפשר".

מדובר צה"ל נמסר כי לא תועבר התייחסות למקרה המתואר.

מאגף השיקום במשרד הביטחון טרם נמסרה תגובה לידיעה.

לפניות לכתב:
morl@ch2news.tv