אילוסטרציה (צילום: חיים ריבלין)
מגבלה במחשב מונעת חשיפת שמות פדופילים | צילום: חיים ריבלין

לעומת רוב העבריינים, דווקא הפדופילים בישראל נהנים מחיסיון על פרטי זהותם, באדיבות בתי המשפט. במועצה לשלום הילד טוענים כי מדובר בהליך לקוי, וכי דווקא את שמותיהם של עברייני המין האלה חובה לחשוף - כדי להזהיר את הציבור ולהביא לחשיפת מקרי פגיעה נוספים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפסקי הדין מופיע שמם של העבריינים שתקפו מינית ילדים כ"פלוני", גם כשלא מדובר במקרים בהם יש קשר משפחתי בין הנפגע לעבריין. אנשי המועצה לשלום הילד פנו להנהלת בתי המשפט בדרישה להסבר - והופתעו מהתשובה.

"לאחר שהבחנו כי לא מדובר ב'פליטת קולמוס' אלא בתופעה החוזרת על עצמה, פנינו להנהלת בתי המשפט", ציינו במועצה לשלום הילד. "שאלנו מהי המדיניות המנחה בעניין זה והיכן היא מעוגנת, וזאת בהתייחס למצבים בהם אין החלטה שיפוטית על צו איסור פרסום ובכל זאת מוטל חיסיון על שם הנאשם".

"ההחלטה המדוברת תמוהה ובלתי מתקבלת על הדעת", הדגישו במועצה. "כיצד ייתכן לפגוע בעקרון החשוב של פומביות הדיון רק בשל 'בעיה מחשובית טכנית'? מדוע ייהנה הנאשם מחיסיון פרטיו גם כשאינו זכאי לכך על פי חוק ובית המשפט לא הורה לחסות את פרטיו? ישנה חשיבות רבה לפרסום שמותיהם של עברייני מין ואלימות הפוגעים בקטינים".

חשד להתעללות בפעוט (אילוסטרציה) (צילום: Kobi Gideon / Flash 90)
נמנעות תלונות נוספות | צילום: Kobi Gideon / Flash 90

הנהלת בתי המשפט: אין אפשרות להטיל חיסיון רק על שמות מסוימים

"רק לאחרונה פורסם כי בעקבות פרסום שמו של הנאשם בביצוע עבירות מין, שלומי כהן, פנו חמישה קטינים נוספים שנפגעו על ידו, לכאורה, למשטרת אשקלון והגישו נגדו תלונה על עבירות מין חמורות ביותר", הבהירו במועצה לשלום הילד.

בהנהלת בתי המשפט הסבירו כי הסיבה להסתרת שמות העבריינים היא טכנית בלבד - מערכת המחשוב לא מאפשרת להסתיר את שמו של נפגע העבירה מבלי שבאופן אוטומטי יוסתר גם שמו של הפוגע. "במערכת המחשוב של בתי המשפט אין אפשרות להטיל חיסיון רק על שמות מסוימים, ולכן הוחלט שבעת הזו ייוותר על כנו חיסיון התיקים במערכת המשפט", אמרו בלשכת היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט.

מדינת ישראל נגד "פלוני" (צילום: פלאש 90 - אדי ישראל)
מדינת ישראל נגד "פלוני" | צילום: פלאש 90 - אדי ישראל

מחפשים שינוי

עוד הוסיפו בלשכת היועץ כי בימים אלה נבדקת האפשרות לערוך שינוי במערכת המחשבים כך שניתן יהיה להסתיר את שמו של נפגע העבירה בלבד.

"קשה להבין את התשובה הן מבחינה טכנית והן מבחינה עניינית", אמר מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. "מיותר לציין כמה חשוב לפרסם את שם הפוגע בכלל ועברייני מין הפוגעים בקטינים בפרט".

במועצה לשלום הילד קראו לשרת המשפטים איילת שקד להתערב ולהביא לזירוז מאמצי הנהלת בית המשפט למצוא פתרון שיאפשר חשיפת עברייני המין שהורשעו בדין.

מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה כי "תשובת לשכת היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט מדברת בעד עצמה".