"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
טענות חמורות לגבי הטיפול רפואי. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

חולה כליות שממתין לריסוק אבנים בדרכי השתן למעלה משנתיים, הפניות של אסירים לבדיקות שזכו להתעלמות וזלזול חמור בהמלצות רפואיות - אלו הם רק חלק מתלונות שהעלו אסירים נגד הטיפול הרפואי לו זכו בשרות בתי הסוהר. בתביעות שהגישו לאחרונה האסירים הם טוענים כי הצוות הרפואי במתקני הכליאה לא מטפלים בהם כראוי, דבר שמסב להם נזקים גופניים בלתי הפיכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתביעה שהגיש טוען ש', אסיר שהחל לרצות את עונשו ב-2009, כי במועד קליטתו בשרות בתי הסוהר דיווח שהוא סובל ממחלת כליות כרונית, אך הצוות הרפואי במתקן הכליאה התעלם מתלונותיו ומצבו הידרדר בהדרגה. ש' נאלץ לעתור לבית המשפט בבקשה להורות לשב"ס לשלוח אותו לבדיקות והוא נשלח לבית החולים "בני ציון" בחיפה. בבדיקות נמצא כי על האסיר לעבור הליך של ריסוק אבנים בדרכי השתן ולהימצא תחת מעקב של רופא מומחה, אלא שגם שנתיים לאחר ההמלצה בשב"ס טרם איפשרו לו לעבור את הליך הריסוק.

כתוצאה מההזנחה החל ש' לסבול מבצקות ורופאיו המליצו על התחלת טיפולי דיאליזה. אי ספיקת הכליות ממנה סבל גרמה לש' לנזק בלתי הפיך עד שלטענתו קבעו הרופאים שהוא זקוק להשתלת כליה.

השאלה המרכזית: האם קצב מסוכן? (צילום: חדשות 2)
שב"ס: אוכלוסיית האסירים מאופיינת בתחלואה | צילום: חדשות 2


"ממתין שנתיים לאוטרסאונד"

בתביעה שהגיש י', אסיר שהחל לרצות את עונשו ב-2004, טוען האסיר כי למרות שדיווח שהוא סובל ממחלה כרונית בכליות, הוא לא נבדק על ידי הצוות הרפואי של שב"ס. לטענת האסיר, רק לאחר חמש שנים הוא נשלח לבדיקה בבית החולים "מאיר" בכפר סבא, שם הומלץ לו לעבור בדיקת אולטרסאונד.

לדברי י', בשירות בתי הסוהר התעלמו מהמלצת הרופאים ולא שלחו אותו לבדיקת אולטרסאונד במשך כשנתיים. האסיר נשלח לבדיקה רק לאחר התערבות של בית המשפט בעקבות עתירה שהגיש. אסיר נוסף שתובע את שב"ס טוען כי למרות שדיווח בעת קליטתו כי הוא סובל ממחלה כרונית, בתיקו הרפואי צויין כי "מצבו הגופני מעולה". לדבריו במשך ארבעה חודשים התעלמו בשב"ס מבקשותיו לעבור בדיקה רפואית במשך ארבעה חודשים עד שבחודש מאי אושפז בדחיפות בבית החולים "אסרף הרופא". 

בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד רותם אלוני דוידוב, נכתב כי "האסירים אינם יכולים לפנות לקבלת טיפול רפואי במסגרת אחרת והרופא במתקן הכליאה הוא הכתובת הרפואית היחידה לאסיר הסובל ממחלה כלשהי".

משרות בתי הסוהר נמסר בתגובה: ״שב"ס קולט מידי שנה כ- 70,000 אסירים ועצורים ומעניק לכולם שירותי רפואה הכוללים בדיקות, אבחונים, תרופות וטיפולים. בכל זמן נתון מצויים במשמורת שב"ס כ 20,000 כלואים הזוכים לטיפול רפואי מקצועי ומסור. אוכלוסיית האסירים מאופיינת בתחלואה גבוהה וקשה בהרבה יחסית לגילם. מעבר לכך, רבים האסירים שלא פנו לטיפול בבריאותם בצורה הולמת טרם מאסרם ולעיתים תקופת המאסר היא ההזדמנות הראשונה בה הם זוכים לטיפול רפואי.

"לאור החיסיון הרפואי ומאחר והנושא נדון בבימ״ש, לא נוכל להשיב באופן פרטני לטענות שהועלו בכתבה. יחד עם זאת נבהיר כי בחלק מהמקרים מדובר באנשים שהגיעו למאסר עם רקע של מחלות קשות. אותם אסירים קיבלו ומקבלים טיפול גם ע"י רופאים חיצוניים ובסטנדרטים שאינם נופלים מהטיפול לו היו זוכים כאזרחים״.