כשהוא שעון על ילדיו ונעזר בקביים יצא הערב (ראשון) חנן שמולביץ', ניצול שואה בן 77, מכלא מעשיהו לאחר שלושה שבועות בהם ריצה עונש מאסר בגין עבירות בנייה. שחרורו של ניצול השואה, שסיפורו פורסם לראשונה בחדשות 2 Online, התאפשר לאחר שנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין העניק לשמולביץ' חנינה - החנינה הראשונה שהעניק בכהונתו כנשיא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם יציאתו מהכלא סיפר שמולביץ', חולה וכבד שמיעה, בבכי כי במהלך הימים בהם שהה בכלא היה צריך לעבור צנתור - אך סרב כיוון שלא רצה להגיע למסדרונות בית החולים כשהוא אזוק ומלווה בסוהרים. "בצורה זו אני לא יוצא לצנתור", ציין הקשיש.

"אני מודה לנשיא המדינה ולקב"ה על שסיים את התקופה הנוראית הזו", אמרה הבת רחלי לאחר שאביה שוחרר. "כמעט שלושה שבועות לא עצמנו עין. לחשוב על הסבל שעבר אדם בגילו, ניצול שואה שעבר את כל מה שעבר וכעת בגלל אטימות המערכת נאלץ לעבור מסכת ייסורים".

החנינה הראשונה בקריירה. ריבלין (צילום: צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
החנינה הראשונה בקריירה. ריבלין | צילום: צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

לפני כשלושה שבועות שלחה השופטת רבקה גלט מבית משפט השלום ברמלה את ניצול השואה בן ה-77 ל-200 ימי מאסר, לאחר שהורשע בעבירות של הפרת צו שיפוטי, עבירות בנייה ושימוש חורג במקרקעין.

כשבועיים אחרי פרסום המקרה, הגיעה בקשת החנינה מטעם שמולביץ' לשולחנו של נשיא המדינה החדש. בבית הנשיא החליטו לאפשר הסדר במסגרתו שילמה משפחתו של הקשיש סכום מופחת של 70 אלף שקלים ועונשו של ניצול שואה הופחת.

"ברצוני להודות לנשיא ולשרת המשפטים על ההיענות ועל החנינה ששמה לסוף למצב האבסורדי והבלתי נתפס, בו ניצול שואה כבן 80 יושב בכלא מעשיהו על עבירות תכנון ובנייה", אמר עורך דינו של ניצול השואה, אורן אבלה, עם שחרורו. "לא ייתכן שבישראל 2014 מועצה אזורית וועדה מקומית לתכנון ובנייה תתבע את החקלאים שאיבדו את פרנסתם, במקום לעזור לחקלאים בוני המדינה להסדיר את השימושים ולהתפרנס בכבוד".

החלופה למאסר: קנס של 200 אלף שקל

שמולביץ' הוא בעל משק במושב כפר ביל"ו הסמוך לרחובות. לאורך השנים הוא השכיר את המשק לחברה שהפעילה במקום בית אבות שנבנה בניגוד לחוק, ולאחר מספר ביקורות של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של המועצה האזורית גזר, נדרש שמולביץ' להרוס את המבנה. לאחר שסירב, גררה אותו הוועדה לבתי משפט - הליך שהסתיים בהריסת המבנים ובהרשעתו.

"מדובר בשימושים נרחבים בעלי אופי מסחרי בקרקע חקלאית מוכרזת", קבעה אז השופטת גלט בהחלטתה. "בין הצדדים גובש הסדר טיעון, שלמרות חומרת העבירות, יש בדעתי לאמצו וזאת מן הטעם שמרבית השימושים כבר פונו והן בשל הנסיבות המיוחדות של הנאשם שהינו ניצול שואה כבן 80".

השופטת פסקה כי על בעל הקרקע לשלם קנס של 200 אלף שקלים ב-24 תשלומים, ואם לא הוא יישלח ל-200 ימי מאסר. שמולביץ' פנה לבית המשפט וטען כי אין ביכולתו לשלם סכום זה.

אין תמונה
עו"ד אורן אבלה

"אני חקלאי יותר מ-40 שנים, ונהייתי חולה", הסביר בשלב הטיעונים לעונש. "חיסלתי את המשק, אני לא יכול לעבוד, יש לי מחלות ואני משכיר את המחסנים, הקמתי את בית האבות ונכשלתי, היום אין לי פרנסה ואין לי פנסיה. רק קצבה מביטוח לאומי על סך 1,800 ש"ח".

בדיון נוסף שנערך מספר חודשים לאחר מכן, חזר שמולביץ' לבית המשפט ופנה לשופטת: "נשארתי בלי מכנסיים, אין לי מה לאכול, אני משתגע. אין לי ברירה אלא להיות אסיר בכלא. אין לי ממה לשלם, פירקתי את בית האבות ונשארתי חייב". המוצא האחרון היה בדמות ההצעה למכור את ביתו. אך לזה שמולביץ' כבר לא היה מוכן. "אם אמכור את הנכס, לא נשאר כלום", אמר לשופטת. "אני מוכן ללכת לכלא. אין לי ברירה".

לפניות לכתב: azria@ch2news.tv