בנימין נתניהו ואמיר אוחנה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
רה"מ נתניהו והשר הנכנס אוחנה. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

חבר הכנסת אמיר אוחנה מונה אמש (רביעי) באופן רשמי לשר המשפטים הזמני, במקומה של איילת שקד שפוטרה בתחילת השבוע מתפקידה בידי ראש הממשלה נתניהו. אז מי יהיה האיש שיעמוד בראש מערכת המשפט לפחות ב-5 החודשים הקרובים? חזרנו לארכיון ומצאנו מה הוא חושב על הרשות השופטת ("היא לא מערכת צדק"), על בית המשפט ("דיקטטורה, עריצות"), על שופטי העליון ("כמו מועצת גדולי התורה אבל עם גלימות") ועל פסיקות בג"ץ ("לא את הכל צריך ליישם, יש כאלה שאינן חוקיות בעליל").

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אוחנה, מקום 19 בסיעת הליכוד, בעל תואר ראשון במשפטים שהתמחה בפרקליטות מחוז המרכז, ועסק כעורך דין פלילי לפני שבחר בחיים הציבוריים, התארח בנובמבר אשתקד, לפני התפטרותו של ליברמן והקדמת הבחירות ועל רקע חקירות נתניהו, בקשת 12. שם אמר בריאיון ליואב לימור, בהשתתפות עיתונאית הפלילים עדי מאירי, כי "מערכת המשפט, בוא לא נקרא לה מערכת הצדק... אתה (יואב לימור – י"ג) בתוך המערכת, אתה יודע שלא, פשוט לא, לצערי הרב - אגב לא רק בעניין הזה". כשנאמר לו בתגובה לדבריו שלא ניתן לעשות הכללה על מערכת המשפט השיב: "אפשר, אפשר".

אוחנה נכנס לתפקיד בזמן רגיש: הוא מונה לתפקיד על ידי נתניהו, שחשוד בשלושה תיקים של שחיתות ויואשם בכפוף לשימוע, ושעליו הרבה להגן לאורך כל הקמפיין של הליכוד. בחודש שעבר, זמן קצר לאחר סיום הבחירות לכנסת ה-21, הוא התארח באולפן ynet לעימות עם ח"כ אורנה ברביבאי (כחול לבן). נושא העימות היה פרסום הכוונות לחוקק את חוק החסינות ואת פסקת ההתגברות, שבאמצעותה הרשות המבצעת תוכל לעקוף את בית המשפט, לכאורה כדי לחלץ את נתניהו מאימת הדין.

"שופטי העליון - כמו 'מועצת גדולי התורה' אבל עם גלימות"

"אחת לכמה שנים מגיע מישהו שמבקש לערוך איזה שינוי במערכת המשפט... ואז מבשרים לנו על 'מות הדמוקרטיה' – (יש לה – י"ג) יותר נשמות מחתול!", אמר אוחנה בתגובה לטענה שמדובר בחקיקה פרסונלית שנתפרת למידותיו של נתניהו. "אני לא יודע אם כל מה שפורסם אכן עומד לקרות". כשח"כ ברביבאי טענה שמדובר ברצון להחליש את בתי המשפט ולערער את עקרון הפרדת הרשויות, הוא השיב לה: "להפך, למה בעינייך זה דמוקרטי שאותה רשות – היחידה מבין שלוש הרשויות שהיא הפחות דמוקרטית כי לא יושבים בה נבחרי ציבור – היא תגבר על הרשויות שבהן כן יושב הציבור?".

צפו בריאיון המלא של אוחנה (צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות)
"אנחנו נתקן את דרדור הדמוקרטיה" | צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות

על שופטי העליון אמר באותו עימות: "אני עדיין מעדיף לחיות בדמוקרטיה ולא בדיקטטורה, בעריצות. דמוקרטיה היא שנבחרי הציבור מחליטים – שהציבור קובע ולא 'מועצת גדולי התורה', אבל עם גלימות לא עם כיפות, שזה שופטי העליון בעצם אבל הם מחליטים כי להם זה נראה נכון. הם הנאורים, הם הצודקים, אנחנו לא יכולים לבחור בהם... כשההיסטוריה תבחן את מה שהתחולל פה בעשרות השנים האחרונות אז היא תדבר על דרדור הדמוקרטיה שאנחנו עכשיו מתכוונים לתקן. אנחנו מתקנים, אנחנו מגשימים את הדמוקרטיה משום שאנחנו רוצים שמי שיחליט יהיה הציבור באמצעות נבחריו ולא אותם שופטים.. השינויים הללו, אנחנו מדברים עליהם שנים רבות, הרבה לפני שאת ואני היינו בכנסת. לא מוכרים אף אחד – מגשימים את הדמוקרטיה, מגשימים עבור הציבור את מה שהוא בחר בו".

לפני כשנה וחצי, הרבה לפני הקדמת הבחירות, התראיין חבר הכנסת מהליכוד בכאן רשת ב', ושם אמר ליעקב אייכלר כי המדינה לא חייבת ליישם כל פסיקה של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ: "בוודאי שזאת שאלה – למה אנחנו מוכנים להכיר בקונספט של פקודה בלתי חוקית בעליל ואנחנו אכן בצדק מכירים בזה... ולמה אנחנו מכירים בקונספט של חוק שאיננו חוקתי ושיש לפסול אותו אבל לא מוכנים להכיר בקונספט של פסק דין שאין לבצע אותו? כלומר מה גורם לעליונות הזאת – האם זו תורה שנכתבה מסיני, האם השופטים אינם בני אדם, הם מלאכים בני מלאכים?".

השרה היוצאת שקד בטקס הפרידה (צילום: החדשות)
השרה היוצאת שקד בטקס הפרידה | צילום: החדשות

בשלב זה נתן אוחנה כדוגמא את פסיקת השופטים לגבי מבצעי הפיגוע הרצחני ב-2004 בציר כיסופים, בו נרצחו טלי חטואל ז"ל שהייתה בהיריון מתקדם וארבע בנותיה - כפסיקה שלא צריך היה ליישם. לדבריו, בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ פסק שלא להרוס מבנים, ששימשו את המחבלים למחסה לאחר שביצעו את הפיגוע: "ההחלטה של בג"ץ אפשרה למחבלים להגיע עד לציר וזאת עובדה, בוודאי שהם לא רצו ברצח – אין שאלה בכלל – אבל הם לקחו החלטה שלא מתחום סמכותם ושלא היו צריכים לקחת ושהממשלה לא הייתה צריכה לבצע".

"צריך לדון בשאלה הזו אם כל פסיקה היא פסיקה שיש לבצע"

כשנשאל במפורש אם יש פסיקות בג"ץ שאינן חוקיות, השיב: "כן. דוגמה נתתי כרגע. יש פסיקות בג"ץ בלתי חוקיות בעליל". באשר לשאלה מי יקבע איזו פסיקה כן חוקית ומה לא, אמר כי זו "שאלה מצוינת שצריך לדון בה... הסכמנו כרגע שצריך לדון בשאלה הזו אם כל פסיקה היא פסיקה שיש לבצע אותה. אני חושב שלא, כמו שלא כל חוק הוא בהכרח חוק שיש לבצע אותו – קח לדוגמה את חוקי גרמניה הנאצית אם תרצה, בוודאי שיש חוקים שצריך לעמוד ולהגיד אנחנו לא מבצעים".

אמיר אוחנה עצמו פרסם הודעה לאחר שהליכוד הודיעה באופן רשמי כי ראש הממשלה החליט למנותו לשר המשפטים הזמני. "כיהודי, כישראלי, כבן זוג של אהבת חיי הנצחית אלון חדד ואבא לאלה ודוד שהם המשפחה שלי, כמזרחי, כליכודניק, כבאר שבעי וכליברל (הכל בא יחד!), אחרי אלפי שעות בימ"ש כעורך דין, זו זכות גדולה לשרת את מדינת ישראל בתפקיד שר המשפטים. תודה לרה"מ על האמון העצום, ותודה למברכים. ריגשתם מאוד".