המועמד שוויתר. גיל מסינג (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
המינוי יבוטל? מסינג | צילום: דובר צה"ל, חדשות

אחרי שגרסתו של דובר צה"ל המיועד פורסמה אתמול, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שלחה הבוקר (חמישי) מכתב לעו"ד עופר ברטל, פרקליטו של מסינג, ובו נכתב: "במענה לפנייתך נבקש להודיעך כי נפעל בהקדם האפשרי, כבקשתך, לצמצום תחולת תעודת החיסיון באופן שהעובדה שמראש סייע למשטרה בפרשת רונן משה, לא תהיה חסויה עוד".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

במכתב שנשלח לפרקליטו של מסינג, עליו חתום דן אלדד, עורך הדין מנהל מחלקת הכלכלה בפרקליטות, נכתב בנוסף: "כידוע לך, מרשך לא נחשד בביצוע עבירה כלשהי סיועו למשטרה נעשה לבקשת המשטרה ובהדרכתה. מרשך סייע לאכיפת החוק בעניין מוגדר וספציפי באופן הראוי להערכה כאזרח שומר חוק".

אתמול נחשף כי במסגרת פעילותו החד פעמית, הוא לא הקליט את יו"ר ישראל ביתנו ליברמן, ולכן במכתב שנשלח מהפרקליטות נכתב: "בניגוד לפרסומים, מרשך לא התבקש לפעול בעניינו של נבחר ציבור כל שהוא ולא היה קשר בין פעולתו לבין עניינו של מי מבני משפחתו".

"אני אזרח שומר חוק" (צילום: חדשות)
"אני אזרח שומר חוק" | צילום: חדשות

המכתב ששוגר הבוקר על ידי הפרקליטות פורסם אחרי שהמיועד לתפקיד, גיל מסינג, פנה לפרקליטות בבקשה להסיר את החיסיון בנוגע להפעלתו כסוכן על ידי המשטרה בפרשת "ישראל ביתנו". מסינג טען: "פעלתי רק מאזרחות טובה", ועכשיו הפרקליטות מבהירה לראשונה שהוא לא היה חשוד בעבירה מעולם - וגם לא שימש כסוכן משטרתי משום שפעל במקרה אחד בלבד.

למקורביו סיפר שפעל כפי שפעל כי הוא אזרח שומר חוק, ולא היה סוכן משטרתי, וזאת מכיוון שפעל במסגרת משימה אחת בלבד. אותה פעולה, כך לדבריו, הייתה נקודתית בלבד כעזרה לחבר במצב של מצוקה - ברמה של חיים ומוות. לא היה לו שום מניע מלבד הרצון לסייע למשטרת ישראל ונכונותו להגיע לחקר האמת, כפי שמצופה מכל אזרח שומר חוק.

כשמדובר ב"סוכן" משטרתי הכוונה היא לפעילות מתמשכת כזאת או אחרת, אולם מסינג ביצע הקלטה אחת פעם אחת - עבור חבר כאמור. אם כן, השאלה היא האם אזרח שסייע למשטרה לחשוף שחיתות לא ראוי להיות דובר צה"ל? הדברים כנראה יצטרכו להתברר בימים הקרובים והרמטכ"ל ואחרים יידרשו לקבל החלטה. אולם אין הקלטה של ליברמן ויש פעילות חד פעמית של אזרח שומר חוק - וכל עניין מינויו תלוי ועומד.

עזרתי לחבר במצב של מצוקה (צילום: חדשות)
עזרתי לחבר במצב של מצוקה | צילום: חדשות

מוקדם יותר היום ביקשה הפרקליטות מבית המשפט שיטיל חיסיון על הפרטים. במקביל יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון לשעבר, אביגדור ליברמן, הכחיש בתוקף שהביע רצון לבטל את המינוי. הסאגה החלה אתמול, כשפורסם ב"הארץ", כי מסינג – אז בכיר בחברת שטראוס – ליווה את עד המדינה אמנון ליברמן למשימת הקלטה בתיק, ואף ביצע הקלטת סתר בעצמו.

מסינג אף היה קרוב לדמות נוספת בפרשה, יועץ התקשורת רונן משה, שנחשד במתן שוחד לעד המדינה ליברמן ולאחרים, אולם לא זומן לחקירה בראשית הפרשה. השניים נפגשו שבועיים אחרי שהפרשה התפוצצה, מבלי שמשה יודע שהוא מוקלט – הקלטה שבהמשך הובילה להגשת כתב אישום נגדו.

מסינג עם ציפי לבני (ארכיון) (צילום: החדשות)
מסינג עם ציפי לבני (ארכיון) | צילום: החדשות

עו"ד רווית צמח המייצגת את משה ביקשה לפני כשבועיים לחשוף את כל הפרטים הקשורים בפעילותו של מסינג בתיק ומנגד, הפרקליטות מבקשת להטיל עליהם חיסיון. עו"ד צמח סירבה להגיב לפרסום ב"הארץ" והבהירה שלא תשתף פעולה עם אמצעי התקשורת בעניין.

השיחה החברית הוקלטה ושימשה לחקירת המשטרה

מתמליל השיחה עולה כי השניים נפגשו גם יום קודם לכן. מסינג העמיד פנים שהוא מסייע למשה, בעוד שלמעשה ניסה להפליל אותו – וכל זאת לבקשת המשטרה. יש לציין כי מסינג נענה לבקשה חרף העובדה כי לא היה נגדו אף חשד.

השניים שוחחו ביניהם על הכספים שהעביר משה לעד המדינה ליברמן ולאחרים, ומסינג תהה מאיפה הביא את הכסף ומדוע העביר להם אותו. במהלך השיחה אף ניסה לגרום למשה לדבר בקול רם יותר, על מנת שההקלטה תהיה ברורה. משה שב והדגיש כי הוא חושש משיבוש חקירה וסירב להצעות התמימות, לכאורה, של מסינג להפגיש בינו לבין העד ליברמן.

גיל מסינג דובר צה"ל המיועד‎ (צילום: חדשות)
דובר צה"ל המיועד גיל מסינג | צילום: חדשות

בסיום השיחה בין השניים משה הודה למסינג על חברותו ותמיכתו, לכאורה, ו-12 ימים לאחר מכן נעצר על ידי המשטרה. בין העדויות שהוצגו לו בחקירה היו קטעים מהשיחה המוקלטת, כמו גם תמונות המתעדות את הפגישה. לפני שנה וחצי הוגש נגדו כתב אישום באשמת שוחד.

עו"ד רווית צמח המייצגת את משה ביקשה לפני כשבועיים לחשוף את כל הפרטים הקשורים בפעילותו של מסינג בתיק  ולאחר הפרסום סירבה להגיב והבהירה כי לא תשתף פעולה עם אמצעי התקשורת בעניין זה. גם מסינג סירב להגיב לפרסום, ומהפרקליטות נמסר כי "בנסיבות העניין, שלא את כולן נוכל לפרט מטעמים שונים, לא היה מקום לחקור את מר מסינג כחשוד בעבירה כלשהי".