סמל-ראשון שחר סטרוג ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
סמ"ר שחר סטרוג ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

חודשיים וחצי אחרי מותו של לוחם יחידת "דובדבן", סמ"ר שחר סטרוג ז"ל שנהרג מפליטת כדור בבסיס במרכז הארץ, בצה"ל חתמו על הסדר טיעון עם סמל נ', הלוחם שהואשם בביצוע הירי הקטלני. על פי ההסדר שנחתם עם עורכי הדין של הלוחם מטעם הסנגוריה הצבאית, סמל נ' ירצה עונש מאסר של 18 חודשים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ההסדר שהושג לפיו מרשנו ירצה עונש מאסר של 18 חודשים בלבד משקף את מאפייני האירוע שהוא טרגדיה אנושית כואבת ואת העובדה שלא מדובר היה ב'משחק בנשק' אלא באירוע שבו חיילים התאמנו באופן בלתי מבוקר בחדרם ביחידה", מסרו הערב (ראשון) רס"ן עו"ד מירב הרשקוביץ יצחקי, סרן (מיל') עו"ד אבי חימי וסרן עו"ד אליסף מלמד המייצגים את סמל נ'. לדבריהם, נסיבות הירי לא נבעו מ"משחק בנשק", אלא כתוצאה מתרבות אימונים קלוקלת ששררה ביחידה המובחרת. בשל כך, לא יהיה הוגן להטיל על סמל נ' את מלוא חומרת התקרית.

"מרשנו אמנם לקח אחריות מלאה על המעשה, אך אין להתעלם מהתרבות המתירנית שהייתה נהוגה ביחידה בכל דרגי הפיקוד בכל הקשור לעיסוק עם נשק, כפי שעלה בוועדת החקירה", הוסיפו הסנגורים. "מאז האירוע מרשנו שב והביע צער עמוק וחרטה על המעשה שהוביל למות חברו הטוב. אנו מבקשים להודות למשפחת המנוח, שאנו שותפים לכאבם הגדול, על עמדתם האצילית וכולנו תקווה כי בעקבות אירוע טראגי זה יופקו הלקחים המתחייבים כך שאובדן זה יהיה האחרון".

"שום דבר לא יחזיר את שחר" (צילום: החדשות)
נהרג כתוצאה ממשחק בנשק | צילום: החדשות

לפני כחודש הוחלט בצה"ל להגיש כתב אישום נגד סמל נ'. האישום הוגש בתום עבודת ועדת חקירה שהוקמה בצה"ל בעקבות התקרית, שהציגה אמש את מסקנותיה לרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט. הוועדה קבעה כי הגורם הישיר למותו של סטרוג הוא משחק בנשק.

על פי ממצאי ועדת החקירה, בראשות אלוף-משנה בצלאל שנייד, ב-20 במרס בשעה 19:00 סטרוג וחברו המתינו לאימון בחדרי המגורים בבסיס ושיחקו בנשק. בשלב מסוים השניים שלפו נשקים אחד כלפי השני, כשבאקדחו של הלוחם היורה, סמל נ', לא היה תותב (תוסף שאמור למנוע ירי). כחלק מהמשחק סמל נ' נקר את נשקו, וכתוצאה מכך נהרג סטרוג.

"ביחידה לא למדו ממקרי העבר" (צילום: החדשות)
"ביחידה לא למדו ממקרי העבר" | צילום: החדשות

מממצאי הוועדה עולה כי ביחידה המובחרת קיימת תרבות לקויה של משחק בנשק. רק בשנה האחרונה נרשמו ארבעה מקרים של פליטת כדור כתוצאה ממשחק אסור. עוד עולה כי המפקדים לא פעלו כנדרש להילחם בתופעה ולא אכפו את ההנחיות לשימוש באקדחים, זאת בניגוד לפקודות ולנהלים.

מפקד הצוות הודח, קידום מפקד היחידה בוטל

בעקבות התקרית הוועדה הגישה מספר המלצות הנוגעות לנהלי הבטיחות ונשיאת אקדחים בצה"ל. בין השאר המליצה הוועדה להגדיר מחדש את כללי האימון ונשיאת אקדחים והוחלט כי כלל הלקחים מהתקרית יילמדו בכל היחידות הצבאיות שמשתמשות באקדחים.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

לאור חומרת האירוע במטכ"ל הוחלט לנקוט בצעדים משמעתיים כלפי הדרג הפיקודי. הרמטכ"ל החליט לבטל את קידומו של מפקד היחידה, קצין מצטיין בדרגת סגן-אלוף, שהיה צפוי להתמנות למפקד חטיבה מובחרת ודחה אותו בשנתיים. מפקד הפלוגה, קצין בדרגת רב-סרן, קיבל נזיפה חמורה וקידומו נדחה בשנתיים. עוד הוחלט להדיח את מפקד הצוות מתפקידו וכן את סמל נ', שהודח מתפקיד לחימה ביחידה.

מפקד חטיבת הקומנדו העמיד לדין את סמל נ' והוגש נגדו כתב אישום באשמת הריגה בבית הדין הצבאי ביפו. בצה"ל מבהירים כי אין מקום למשחקים בנשק בצבא. "זו אינה תופעה שהרמטכ"ל מוכן לקבל", מסרו. עוד קבעה ועדת החקירה כי אירועים קודמים שהיו ביחידה לא טופלו כיאות. לפיכך הוחלט שבצה"ל יוגדר מדי שנה מהן היחידות הרשאיות להשתמש באקדחים, והלוחמים בהן יודרכו בהתאם לגבי מה מותר ואסור בשימוש באקדח.