הרב יונה מצגר (צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות)
לא יכהן עוד בתפקיד ציבורי. מצגר | צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות

הרב הראשי לישראל לשעבר יונה מצגר, שהורשע בעבירות שוחד, מרמה והעלמת מס, התחייב שלא לכהן כרב עד הגיעו לגיל 70 – חמש שנים בסך הכול. בוועדת המשמעת מטעם הרבנות הראשית לישראל הוחלט בשל התחייבות זו להפסיק את ההליכים לשלילת כשירויותיו כפי שדרשה התנועה לאיכות השלטון. כלומר, למעשה יוכל מצגר להמשיך להחזיק בתואר "רב".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"לא ניתן לחלוק על כך שנוכח חומרת העבירות בהן הורשע הרב מצגר, אופיין ונסיבותיהן, אין הוא ראוי לכהן בכל תפקיד רבני שהוא, למצער, לכל אורכה של תקופת ההתיישנות של העבירות בהן הורשע, הנפרסת מספר שנים לאחר הגיעו לגיל 70", הדגישו בהחלטת הוועדה. "הרב מצגר פגע אנושות באמון הציבור במוסד הרבנות הראשית לישראל ובציבור הרבנים בעולם היהודי. אין מילים בכדי לתאר את חילול ה' הנורא שנגרם כתוצאה ממעשיו". את המגעים בין מצגר לוועדת המשמעת ניהל היועמ"ש של הרבנות הראשית עורך הדין הראל גולדברג.

גם לאחר הגיעו לגיל 70 לא תחול עדיין התיישנות על העבירות שביצע מצגר, הסבירו בוועדה, אך באופן מעשי הוא לא יוכל לכהן לאחר הזמן הזה כרב במשרה ציבורית משום שתפקידים אלה כפופים לגיל פרישה, שעומד על 67. כלומר, משמעותה המעשית של התחייבות מצגר היא כי לא יכהן עוד במשרה ציבורית של רב.

"החלטתו של הרב מצגר ליטול על עצמו, מיוזמתו, אחריות ציבורית כמפורט במכתבנו, משקפת עמדה ערכית מעוררת הערכה", אמרו עורכי הדין שחר סקברר ונמרוד גרון שמייצגים את הרב מצגר. "מבחינה משפטית אנו סבורים כי תוצאת ההליך המשמעתי כנגד הרב מצגר, אם היה מתקיים, הייתה הותרת תעודות הכשירות בידיו של הרב. צריך לזכור בהקשר זה שהרשעתו של הרב מצגר לא כללה קלון והסדר הטיעון לא כלל מגבלות כלשהן על חופש עיסוקו ועל תפקידיו הציבוריים או בכלל. בנוסף, התואר 'רב' נרכש ע"י הרב מצגר בידע ובעמל רב וכן בהכרת הציבור בתוארו וממילא לא ניתן מבחינה חוקית או מעשית לשלול אותו".

מצגר בעבר: "רב שסרח מסכן את מעמדו בישראל"

הליך השלילה החל בעקבות פנייה של התנועה לאיכות השלטון לרבנות בדרישה לעשות זאת. בתשובה שהשיבה לה הרבנות נוספה התייחסות נוספת לשני רבנים שהורשעו בפלילים: הרב יאשיהו פינטו, ממנו לא יישלל התואר רב משום שהוא מעולם לא קיבל את התואר מהרבנות, והרב אברהם יוסף, הבן של הרב עובדיה יוסף, שצפוי לעבור הליך דומה לאחר שייגזר דינו בעקבות הרשעתו בהפרת אמונים.

מצגר הודה במעשיו במסגרת עסקת טיעון והוא החל לרצות שלוש שנות מאסר וחצי בכלא מעשיהו לפני כשנה. התקדים להליך הזה של שלילת תואר רב התרחש בשנת 2013 לגבי רב מושב בשם יהודה רוזיליו, שגנב ספרי תורה. האירוניה היא, שמי שהוביל את ההליך הזה היה לא אחר מאשר הרב הראשי יונה מצגר שהתבטא כך: "רב שסרח איננו עובר רק על איסור הלכתי, מוסרי או ערכי אלא הדבר עלול לסכן את המשך כהונתו או מעמדו כרב בישראל".