היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייצב הבוקר (רביעי) בוועדת חוקה, חוק ומשפט לאחר שהוזמן להעביר סקירה משפטית. היועמ"ש התייחס בתחילתה גם לחקירות נתניהו והסביר מדוע החקירות מתארכות, נימק מדוע טרם החליט על כתב אישום - ורמז כי עדות ניר חפץ מאריכה את הטיפול בפרשה. "הרבה קרה מאז שפתחנו את החקירה ביוני 2018. התיקים בשלב מתקדם מאוד", ציין.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על כתב האישום שהוגש נגד שרה נתניהו אמר: "אני לא מכיר מגעים או משא ומתן להסדר כזה או אחר אחרי שהוגש כתב אישום. הגשנו כתב אישום כי לדעתנו יש סיכוי סביר להרשעה. הדברים יתבררו בבית המשפט".

בהתייחסויות לחקירות רה"מ אמר: "לגבי אלה שלוחצים להגיד כתב אישום אני אומר 'חכו' - גם לחשודים יש זכויות. המפגינים והצייצנים לא מזיזים לי את קצה הציפורן. גם לאלה שאומרים שזו רדיפה אני אומרת היזהרו בדבריכם. אנחנו לא מסמנים אף אחד", הצהיר. "אינטרס שלטון החוק הוא מה שלנגד עינינו".

בהתייחסות לאפשרות הגשת כתבי האישום אמר: "בשנת 2017 הייתה שנה אינטנסיבית בחקירות האלה, והיא נמשכה גם לתוך 2018. לפני כארבעה חודשים העבירה המשטרה את המלצותיה בתיקים 1000 ו-2000, החומרים הועברו לפרקליטות המלווה שהחלה לעבוד עליהם. גם כאן יש חוסר הבנה לגבי איך הדברים עובדים. יש המלצות (אז) נגיש כתב אישום? ממש ממש לא".

השימוע - בתחילת אוקטובר השנה (צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות)
מנדלבליט ונתניהו, ארכיון | צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות

על הטיפול בתיק 4,000 הסביר מנדלבליט כי "הדרך דומה לתיקי 1000 ו-2000. עלה צורך לעשות הסתכלות כוללת על כל התיקים. יש זיקה בין התיקים ולכן צריך לראות תמונה רחבה. יש גם עדים משותפים וכדי להבין את המהימנות צריך לראות מקשה אחת". בהתייחסות לניר חפץ אמר: "בתיק 4000 הגיעו המון הקלטות מעד מדינה שרלוונטיות גם ל-1000 ו-2,000. התהליך הזה מאריך את החקירה".

מנדלבליט: בתיק 2000 יש הקלטות, אך הן רק הובילו לפתיחת החקירה

"בדצמבר 2016, מספר חודשים אחרי שהחלה בדיקה בנושא, החלטתי שיש בסיס לפתוח בחקירה בשני תיקים. חשבתי שיש חשד סביר לביצוע עבירה בתיקים 1000 ו-2000", הסביר. "באותו זמן עוד לא בא לעולם תיק 4000 וזה קרה אחרי שנה . אנחנו שנה וחצי אחרי פתיחת חקירה למרות שנוצרה התחושה שזה נמשך כבר שנים. זה נמשך שנה וחצי. אותנו מנחה גילוי האמת".

"החוקרים פועלים לפי עקרון גילוי האמת", הוסיף. "החקירות מתנהלות על ידי מיטב החוקרים ובראש נמצא תת ניצב כורש ברנור. חקירה פלילית מהסוג הזה היא דבר מאד מורכב ומסועף - עד מוביל לעד, מסמך מוביל למאות מסמכים ועוד עדים וכן הלאה. גם המפכ"ל התייחס לכך שההיקף גדול מאוד".

מנדלבליט ציין: "בתיק 2000 יש קלטות, כולם יודעים, אבל טועה מי שחושב שזה חזות הכול. הראיות האלה רק הובילו לפתיחת החקירה". על התארכות החקירות אמר: "אנחנו מבינים את המשמעות של הימשכות ההליך ביחס לאמון הציבורי. במשפט פלילי לא מוכיחים על סמך השערות ולכן החוקרים לא יכלו לדלג על שלבים. בכל מקרה שבו לתחושתנו היה עניינים של רכילות או בלי תכלית פלילית עצרנו את זה - חקירה פלילית זה לא אוסף ספקולציות, רכילויות והשערות, יש צורך בתצריף ראייתי".

היועץ המשפטי לממשלה בדיון בכנסת, הבוקר (צילום: חדשות)
היועץ המשפטי לממשלה בדיון בכנסת, הבוקר | צילום: חדשות

היועמ"ש ציין כי בתיק 1000 ו-2000 כבר בחודשים הראשונים נתפסו אלפי מסמכים וקבצי מחשב. "ברוב המכריע של המקרים ההמלצות של הצוות לבצע פעולות חקירה מאושרות", הוסיף. "נכון, זה לוקח זמן. פעולות חקירה נוספות יאריכו את החקירה אבל האם נכון לוותר על פעולות רק כי הם יאריכו את החקירה? התשובה היא לא. ציוצים ברשתית החברתיות זה לא חזות הכל. אני דוחה את הטענות של הקמפיין שאנחנו רודפים אחרי מישהו".

"בשם בירור האמת והאינטרס הציבורי בתיקים אלה, עד מדינה הוא כלי חשוב. אני ער לניסיון לעשות דה לגיטימציה מתוך מטרות לא ענייניות ופוליטיות. כל ניסיון כזה משול לניסיון למנוע את בירור האמת. התפקיד שלנו הוא להבטיח את שלטון החוק ובחקירה משתמשים בכל הכלים הנדרשים", הבהיר. על היחס לעדי המדינה אמר: "כשכורתים הסכם מתחילים עם גביית עדות מפורטת- עדות ניקיון ואז בודקים כל דבר לברר שאלה דברי אמת. לעיתים זה מחייב פניה לעדים נוספים, בירור האמת הוא מעל הכול והמקצועיות מעל הכול".

היועץ המשפטי לממשלה הבהיר שראש הממשלה לא נחקר תחת אזהרה בתיק 3000, תיק הצוללות, ומסר כי "הדבר מדבר בעד עצמו. מי שנחקר תחת אזהרה הוא חשוד ומי שלא נחקר תחת אזהרה הוא לא חשוד".

מנדלבליט: "הצייצנים לא מזיזים לי את קצה הציפורן"

היועץ המשפטי לממשלה המשיך והתייחס למתקפות נגד עדי המדינה: "אני דוחה בכל תוקף את הטענות המועלות במסגרת הקמפיין הזה, כאילו גורם כלשהו או חלילה אפילו מערכת אכיפת החוק בכללותה, עוסקים ב"רדיפה" של אנשים". 

יו"ר הליכוד בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
מספר עדי מדינה בתיקיו, רה"מ נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות

מנדלבליט התייחס בדבריו להתארכות החקירה וטענות שעולות נגדו בנושא: "פעולות החקירה עליהן ממליצה משטרת ישראל לוקחות עוד זמן ומאריכות את התהליך. האם נכון לוותר על ביצוע פעולות חקירה מהותיות שהמשטרה מבקשת רק משום שהן לוקחות זמן ומאריכות את החקירה? ממש לא". היועץ המשפטי הבהיר כי מבחינתו טובת החקירה עולה על חשיבות המהירות: "המחיר הפוטנציאלי של ויתור על ראיות חשובות, עולה באופן משמעותי יותר על המחיר הנובע מעיכוב מסוים בהשלמת החקירה".

היועץ המשפטי התייחס גם לחקירות בתיק 4000, תיק בזק: "כפי שפורסם, בתיק 4000 הגיעו לידינו הקלטות רבות של עד מדינה מסויים. מדובר בהיקף גדול של חומר, שמהר מאוד התברר שחלק ממנו רלוונטי גם לתיקי 1000 ו-2000, ואפילו לתיק המעונות. מאותו שלב, המשטרה הייתה חייבת מבחינה מקצועית לחקור בעניין, לרבות גביית עדויות נוספות, והדברים קורים בימים אלו ממש". בתשובה לשאלות הח"כים אמר: "לא מקבל גישה שאומרת שצריך להיות דד ליין לחקירות. בשום אופן לא אוותר על המקצועיות והיסודיות של חקירות, לא תהיה פשרה". מנדלבליט הוסיף: "אני לא עובד בחלל ריק, בשלושה חודשים הגיעו עדי מדינה שמתחייסים לדברים נוספים - להתעלם? לאטום אוזניים?". מנדלבליט ציין כי אינו יודע מה המקור להדלפות בימים האחרונים.

מנדלבליט התייחס גם לביקורת שנמתחה על הפגישות שהוא מקיים עם ראש הממשלה במקביל לחקירות נגדו והגן על פעילות זו. "יש מדי שבוע פגישות עבודה ביני לבין רה"מ, אני לא רואה דרך אחרת לתפקד אם אתה לא נפגש פעם בשבוע עם יועמ"ש מחד ושרת משפטים מאידך. פגישות העבודה לא מתנהלות בארבע עיניים, כל פגישה כזאת מכילה סדר גודל של בין חמישה ולפעמים 15 נושאים. יש מקרים שרה"מ מבקש לדבר איתי בארבע עיניים, זה היה, הווה ויהיה מבחינתי. אם הוא היה רוצה לשבש חקירה יש מאות הזדמנויות, יש טלפון אדום יש ישיבות קבינט וממשלה".