שר הרווחה חיים כץ קיבל אתמול את ההודעה על כתב האישום שצפוי להיות מוגש נגדו בגין שוחד, אך הבוקר (שישי) הוא טען שהוא "מרגיש מצוין". כשיצא כץ מפתח ביתו אמר לעיתונאים שהמתינו לו כי הוא לא מעוניין להתייחס בשלב זה לפרשה: "כשיהיה לי מה להגיד אני אגיד".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אמש כאמור הודיע היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט לשר העבודה והרווחה חיים כץ כי הוא שוקל להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע בפרשת ניירות הערך, בהמלצת פרקליט המדינה, שי ניצן. כץ יואשם בקבלת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים.

הפרשה עוסקת בעבירות לכאורה שביצע השר כץ בעת שכיהן כיו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בין השנים 2006-2005 וכן 2009-2013. באותה תקופה התפתחה מערכת יחסים של "תן וקח" בינו לבין היועץ הפיננסי מרדכי בן ארי, שמייעץ בין השאר לחברת אקוויטל, אחת החברות הכלכליות המובילות במשק.

על פי כתבי החשדות שהועברו לשר כץ ולבן ארי, במסגרת אותה חברות, ניהל בן אריה את תיק ההשקעות של כץ מבלי לקבל ממנו תמורה. אותן השקעות בוצעו בחלק מהמקרים תוך ניצול מידע פנימי ובכך גרף השר לכיסו מיליוני שקלים. "במסגרת יחסים אלה, אף המליץ בן ארי לשר כץ, על פי החשד, באחת ההזדמנויות, לרכוש ניירות ערך של חברות בת של אקוויטל, וזאת תוך ניצול של מידע פנים שנודע לו מתוקף תפקידו בחברה, בנוגע להתפתחויות עתידיות חיוביות בחברות אלה", נכתב.

שר הרווחה חיים כץ (צילום: Flash90, חדשות)
יועמד לדין בכפוף לשימוע. חיים כץ | צילום: Flash90, חדשות

במסגרת יחסים אלה השר כץ הזמין את מקורבו להיות מומחה של ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, מבלי שסיפר לחברי הוועדה שמדובר ביועץ הפיננסי האישי שלו. אותו יועץ הוצג כמעין "מומחה בלתי תלוי", תוך שהוועדה מתבקשת לאשר תיקון לחוק ניירות הערך, שיזם וניסח בן ארי עצמו. הצעת החוק אושרה לבסוף בוועדה והפכה לחוק.

"הקשר הכלכלי בין השניים כלל ציפייה והבנה הדדית כי בן ארי יוכל להשתמש בתפקידו הציבורי של השר כץ, בסמכויות הנתונות לו ובנגישות שהתפקיד מספק, לשם קבלת טובות הנאה שייטיבו עמו או עם קבוצת אקוויטל", ציינה הפרקליטות. כמו כן, כשכץ מונה לשר הוא החליט לפתוח חשבון נאמנות, שנוהל בפועל על-ידי בן ארי, תוך הסתרת עובדה זו ובניגוד לכללים החלים במצב דברים זה.

"חיים כץ פעל לטובת הציבור"

במקביל, פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) הודיעה לבן ארי כי נשקלת העמדתו לדין בכפוף לשימוע, בגין עבירות דומות, וכן בגין עבירות של שימוש במידע פנים.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

עו"ד נוית נגב המייצגת את השר כץ מסרה בשמו כי: "השר כץ ומוטי בן ארי הם חברים קרובים מאד מזה שנים. הצגת הקשר ביניהם כיחסי שוחד היא שגויה ומופרכת. בכל פעולותיו כחבר כנסת ושר פעל חיים כץ באופן ענייני ולטובת הציבור, והדברים עוד יובהרו ויוכחו. מדובר בחוק שחוקק בשנת 2010 בתקופת התספורות והוא ונועד לתקן עוול. החוק שומר על האינטרסים של המשקיעים הקטנים ומגן עליהם מפני מניפולציות שעלולים ליזום בעלי שליטה בחברות. הניסיון להלביש על גבי החוק מניעים שאינם טהורים נועד לכישלון".

סניגוריו של מוטי בן-ארי, עורכי הדין ארז הראל, ירון אלכאוי והילה שמעון ממשרד גורניצקי מסרו בתגובה: "מכתב השימוע הועבר למשרדנו לפני שעה קלה ומטבע הדברים טרם עלה בידינו לעיין בו לעומקו. מרשנו מתעתד להעלות את טענותיו בפני הפרקליטות במסגרת הליך השימוע, ואנו מאמינים כי בתום ההליך גם הפרקליטות תגיע לכלל מסקנה כי אין מקום להגשת כתב אישום בתיק זה".