השתחרר מהכלא. צבי בר (צילום: פלאש 90)
בר בבית המשפט, ארכיון | צילום: פלאש 90

מראשות העירייה לכלא: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (חמישי) עונש של חמש שנות מאסר וחצי על ראש עיריית רמת גן לשעבר צבי בר, שהורשע בקבלת שוחד בהיקף של מיליוני שקלים מקבלנים בתמורה לקידום מיזמי נדל"ן מתן אישורי בנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפרקליטות ביקשה להטיל על בר עונש של תשע שנות מאסר בפועל לפחות, בעוד ההגנה ביקשה להתחשב בגילו ובתרומתו של בר ולהטיל עליו עבודות שירות בלבד. השופט צבי גורפינקל החליט לבסוף לשלוח את בר למאסר בפועל.

"הנאשם התנהל בעיר כאדון באחוזתו וניצל את מעמדו הרם לצורך קבלת שוחד", קבע השופט במעמד גזר הדין. "אלמלא השלמונים שקיבל היה מקום לראות בו ראש עיר שפועל רבות למען עירו ומקדם אותה למעמד עיר נבחרת ובכירה. למרות זאת, החומרה היתרה בפרשה היא עצם קבלת סכומי כסף גבוהים ביותר עבור פעולות שהנאשם היה אמור לבצע במסגרת תפקידו".

עוד גזר בית המשפט על בר קנס בסך מיליון וחצי שקלים או לחילופין 18 חודשי מאסר תמורתו, אם הקנס לא ישולם עד 10 באוקטובר השנה.

עיריית רמת גן (צילום: חדשות 2)
עיריית רמת גן | צילום: חדשות 2

"נחת להרתעה, לצדק ולשלטון החוק"

יריבו הפוליטי של בר, כרמל שאמה הכהן, הגיב לגזר הדין בשביעות רצון. "זהו רגע של נחת להרתעה, לצדק ולשלטון החוק", כתב שאמה הכהן בעמוד הפייסבוק שלו. "צבי בר שייך לעבר, ההווה לא שונה בהרבה והעתיד לא נראה ורוד. עדיין המושחתים רבים, לכן חשוב לחזק את המשטרה, הפרקליטות ומערכת המשפט".

"כמי שחשף את הפרשה, הגיש את התלונה, כתושב רמת גן ובעיקר כמי ששילם על הובלת המאבק מחיר יקר, רגשותיי מעורבים", הוסיף שאמה הכהן. "זה גם הרגע לומר תודה ולהביע הערכה למעטים שהיו מוכנים לעשות מעשה מול בר המאיים".

הורשע בקבלת שוחד, הפרת אמונים והלבנת הון

בסוף חודש פברואר הורשע בר, לאחר שהשופט גורפינקל קבע כי גרסאותיו של בר בפני בית המשפט היו "סותרות ומזגזגות", ומנגד הוא העריך את אמינות עדותו של עד המדינה בפרשה. עם זאת בית המשפט החליט לזכות אותו מפרשת הפרת האמונים, הנוגעת להעסקת בנו באחד הפרוייקטים.

בר בן ה-80, שאולץ לפרוש מתפקידו בעקבות הפרשה, הורשע גם בעבירות של הפרת אמונים והלבנת הון. על פי כתב האישום שהוגש נגדו, באחת הפרשיות המרכזיות - פרשת "בית ליר אור", קיבל ראש העיר לשעבר שוחד מהיזמים על סך רבע מיליון דולרים, באמצעות הלוואה שקיבל בהיותו בלונדון.  בר הורשע גם בפרשות "אקו פאוור" ומגדל התמרים. השופט גורפינקל הוסיף כי בר לא נפגש עם נציגי הפרויקטים רק מטעמי חברות: "היחסים גלשו מעבר לידידות אמיצה, אלא חברות שהמניע שלה - יחסים כלכליים".

"שמר על עמימות בנוגע למקור הכסף"

מהראיות שהציגה הפרקליטות, בתמורה לשוחד, פעל בר לקידום מספר מיזמי נדל"ן, תוך שהוא מעניק אישורי בנייה לקבלנים מוכרים. מדובר בפעולות שבוצעו בשעה שראש העיר כיהן גם כחבר במוסדות התכנון המקומיים והמחוזיים, דבר שאפשר לו לקדם את המהלכים. בר דחה את האישומים נגדו, אך על פי קביעת השופט הציג עמדה שאינה אמינה.

"הוא סיפר על הלוואה אחת ולא סיפר על אחת אחרת, גם בעדותו בבית המשפט זגזג, תחילה ציין כי פנה לעד המדינה ובחקירה הנגדית מאוחר יותר ציין כי לא פנה לעד המדינה לקבלת ההלוואה", פסק השופט והוסיף: "בר שמר על עמימות בנוגע למקור הכסף, גרסתו שהוא שמר עליו בכספת לימים קשים אינה אמינה".

למרות הכתם שהוטל על כהונתו, בר נלחם עד הרגע האחרון להמשיך בתפקידו כראש העיר רמת גן, תפקיד שבו החזיק במשך 24 שנים. לפני כשנתיים החליט בג"ץ כי הוא אינו יכול להתמודד פעם נוספת, לנוכח האישומים החמורים נגדו. "אנו סבורים כי מבחינה ציבורית לא מתקבל על הדעת שיתמודד על התפקיד", קבע אז נשיא בית המשפט.