חולדאי: "מודע לקשיים" (צילום: 123RF, חדשות)
טיפים ייחשבו חלק מהשכר, אילוסטרציה | צילום: 123RF, חדשות

פסק הדין האחרון של נשיא בית הדין הארצי לעבודה בירושלים – בנושא זכויות המלצרים בישראל: בטקס הפרישה של השופט יגאל פליטמן הבוקר (שני) הוקרא פסק הדין הקובע כי התשלום שמקבלים המלצרים כטיפ על השירות ייחשב חלק משכר העבודה שלהם, מבחינת תשלומים לביטוח לאומי והפרשות פנסיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בפסק הדין הנוכחי שנועד לקבוע האם טיפים הם חלק מהשכר, נכתב כי על אף הצעות חוק שהוגשו בנושא והמלצות ועדת פרידמן שהוקמה במטרה להסדירו, טרם הוסדר נושא הטיפ עד היום בחוק. זאת על אף חשיבות הנושא שיש בו היבטים כספיים עצומים והוא נוגע בזכויותיהם של כ-200 אלף עובדים בענף המסעדנות ואלפי בתי עסק בענף.

תשלום על השירות במסעדות הפך, על פי פסק הדין, לנוהג מושרש היטב שנחשב כמעט כנורמה משפטית לפיה הלקוחות משלמים את הסכום מתוך מחויבות ולא כמחווה רצונית. כמו כן צוין כי התשלום ניתן עבור כל שרשרת השירות במסעדה ואינו כולל רק את השירות של המלצרים.

"פסיקה משמעותית במיוחד"

לפיכך, נקבע כי כספי הטיפ בענף צריכים להיחשב כהכנסת המסעדה וכל הכנסה של המלצר מכסף זה תיחשב כהכנסה ממעסיקו. זאת, גם אם הכסף שולם ישירות למלצר, לא עבר דרך הקופה או שולם באמצעי תשלום נפרד.

מכך יוצא כי המעסיק חייב, אלא אם כן סיכם מול עובדיו משהו אחר, להשתמש בכספי הטיפים אך ורק לעובדי שרשרת השירות ולא לשלם באמצעותם הפרשות לפנסיה, תשלומי חובה ועוד. לפיכך, אי תשלום דמי ביטוח לאומי מכספי הטיפים ייחשב כאי תשלום מצד המעסיק משום שהוא זה שחייב להעביר את התשלום למוסד עבור מועסקיו."הסדר סוגיית התשר נותנת לדעתנו מענה הולם, שלם ומאוזן לבעייתיות ההלכה הקיימת", נכתב בפסק הדין.

אלון-לי גרין, המנהל הארצי של תנועת עומדים ביחד וממובילי מאבק המלצרים בירך על הפסיקה ואמר כי: "הפסיקה התקדימית של היום שמה למעשה סוף לתופעה המכוערת של התלושים הפיקטיביים. למרות שזו ממש לא פסיקה מושלמת, היא קובעת בפעם הראשונה שלעובדים בענף המסעדנות - כמו לכל שאר העובדים בישראל - מגיעות זכויות סוציאליות". עם זאת, הוסיף כי " זה לא סוף המאבק ועוד צריכים להגיע למצב שבו המעסיקים ישלמו משכורת למלצרים שלהם, כמו שכל מעסיק בישראל עושה".

"מדובר בפסיקה משמעותית במיוחד, שצפויה להסדיר את זכויותיהם של עשרות אלפי עובדים בענף שנחשב עד היום פרוץ ושעובדים רבים בישראל החלו בו את צעדיהם הראשונים בשוק העבודה", אמרה עורכת הדין אוסנת לונגמן ממשרד ארנה לין ושות', שייצג את הסתדרות הנוער העובד והלומד. "להלכה החדשה משמעות רחבה בייחוד בהיבט הפנסיוני, ובהפרשות השונות הנעשות על בסיס השכר".

אין תמונה
עו''ד עמית גרוס

מנגד טען עורך דין עמית גרוס מומחה בתחום ושותף בפירמת עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן ועמית גרוס כי המהלך יפגע בבתי העסק. "בית הדין הארצי אומנם עשה סדר . אולם פסק הדין הזה יגדיל ויקשה עוד יותר על המסעדות הברים ובתי הקפה. סיכוי לא רע שרוב המסעדות ייקחו את הטיפ כחלק ממחיר המנה או שיוסיפו 12/15 אחוז קבוע לחשבון".

עו"ד קרן זרקו זמיר, מומחית למיסוי פלילי ואזרחי מציעה למעסיקים להתחיל להתכונן לשינויים, "מדובר בתיקון משמעותי אותו עשתה דווקא הרשות השופטת, במקומה של המחוקקת. מעסיקים צריכים להיות ערניים לשינוי ולהתחיל להתכונן כבר עכשיו לכניסתו לתוקף ולוודא כי כלל התשלומים מדווחים כראוי וכי העובדים מקבלים את כלל הזכויות שלהם, כך שיהיו מוכנים לבדיקות של רשות המיסים בנושא".