דמאס פקדה בבית המשפט, הבוקר (צילום: חדשות 2)
דמאס פקדה בבית המשפט, הבוקר | צילום: חדשות 2

בית המשפט העליון דחה העתירות של דמאס פקדה, ושל השוטר שתועד מכה אותו לפני כשנתיים וחצי. לפי המתווה שהציע היועמ"ש, לא יוגש כתב אישום במסגרת הסדר מותנה נגד השוטר, והוא יודה בעובדות, כלומר שאכן תקף את דמאס פקדה, ולא יתנהל משפט ויוטל עליו עונש מרוכך ללא מאסר. בנוסף, יהיה לו רק רישום פלילי כי לא יורשע בבית משפט. ההסדר לא מונע מדמאס להגיש תביעה אזרחית ולדרוש פיצויים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בחודש אוקטובר האחרון התייצב פקדה, שהוכה בחודש אפריל 2015, בבית המשפט העליון לדיון ודרש את העמדתו לדין של השוטר, שהופיע גם הוא לדיון. שני הצדדים ביקשו מבג"ץ להתערב בפרשה - השוטר מתנגד להחלטת היועמ"ש להעמיד אותו לדין בכפוף לשימוע, בעוד החייל דורש שהפרשה תגיע למשפט.

השוטר, ששמו אסור לפרסום טען: "תפקדתי כמו שצריך, ביצעתי את פקודות המשטרה למרות שהמפכ"ל פיטר אותי - אני עומד על שלי ומתנגד להחלטת היועמ"ש להעמיד אותי לדין". השוטר מיוצג על ידי עורכות הדין אפרת נחמני בר ותהילה חדד, הטוענות שליועץ המשפטי לממשלה אין סמכות לשנות את החלטת היועמ"ש הקודם ושההחלטה נועדה לרצות את דעת הקהל.

השוטר שחשוד בהכאת דמאס פקדה (צילום: חדשות 2)
השוטר שחשוד בהכאת דמאס פקדה | צילום: חדשות 2

הפרשה החלה באפריל 2015, כשהשוטר תועד מכה את החייל דמאס פיקדה. התיעוד עורר סערה ציבורית רבה ואף הוביל למחאת בני העדה האתיופית. היועץ המשפטי הקודם יהודה וינשטיין סגר את התיק, למרות התיעוד שפורסם בחדשות 2 ועורר סערה.

לפני כשנה פורסם לראשונה בחדשות כי היועמ"ש אביחי מנדלבליט הפך את ההחלטה ואמר לשוטר שיגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע - אם לא יחתום על הסדר מותנה. שני הצדדים עתרו לבג"ץ על מנת שיתערב בתיק.

לאחר חקירת המקרה הוחלט להדיח את השוטר מתפקידו, אך נקבע כי אין מקום להעמידו לדין - בתגובה הגיש פקדה עתירה לבג"ץ. בתגובה היועץ המשפטי זימן את הצדדים – השוטר התוקף והחייל. לבסוף החליט מנדלבליט, אחרי שימוע שערך לשוטר, להציע לו הסדר מותנה. כלומר, אם יודה בטיוטת כתב האישום - לא יצטרך ללכת לבית המשפט ותושג הסכמה על העונש. אם לאו – התיק יגיע לבית המשפט.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
החליט על כתב האישום. מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בסוף חודש ינואר הודיע מנדלבליט כי הוא שוקל לפתוח מחדש את התיק נגד השוטר: בהודעת היועמ"ש אז נמסר כי מנדלבליט בחן את עתירת בג"ץ שדרשה עיון מחדש בהחלטת היועץ המשפטי הקודם לסגור את תיק החקירה הפלילית.

עו"ד אייל אבולפיה (צילום: חדשות)
עו"ד אייל אבולפיה המייצג את פקדה | צילום: חדשות
עו"ד אפרת נחמני
עו"ד אפרת נחמני | צילום:

עו"ד אייל אבולפיה, סנגורו של דמאס פקדה אמר בתגובה להחלטת העליון: "זו החלטה מצערת. מפסק הדין עולה כי בג"ץ מעלה תמיהות רבות לגבי החלטת היועמ"ש באשר להסדר מותנה עם השוטר ובכך קובע שהיה נכון להעמיד אותו לדין. חרף זאת נמנע בג"ץ מהתערבות על מנת לא לפגוע בכבוד מוסד היועמ"ש. אני קורא מכאן ליועמ"ש לקרוא היטב את פסק הדין ולשקול מחדש את החלטתו".

מעו"ד בר נחמני, המייצגת את השוטר נמסר בתגובה: "אנו מקבלים את החלטת בית המשפט הנכבד ושמחים שבית המשפט לא הולך שולל. נפנה את תשומת הלב לכך שבית המשפט העביר ביקורת על מר פיקדה כשהוא מציין שפיקדה איננו נקי מכל רבב או בלשון בית המשפט: "לא טמן ידו בצלחת והוא יצא פטור בלא כלום. הגיעה העת שהציבור ישפוט את המקרה נכוחה כפי שהוא: אזרח פורע חוק שסירב לציית להוראה חוקית של שוטר הפועל כדין. גם אם הרוחות התלהטו לאחר מכן, מחולל האירוע והאשם העיקרי הינו המתלונן, דמאס פיקדה".