עלייה חדה בפניות לקבלת סיוע (אילוסטרציה) (צילום: 123RF)
אילוסטרציה | צילום: 123RF

במשך יותר מ-20 שנה סבלה י' ז"ל מאשקלון מבעיות דיכאון לסירוגין, שבעטיין אושפזה מספר פעמים בבית החולים ברזילי בעיר. בשנת 2016 היא אושפזה שוב במחלקה לבריאות הנפש, הצליחה לברוח מבית החולים, ונמצאה יום לאחר מכן, לאחר שקפצה אל מותה מבניין באתר בנייה בעיר. בן זוגה טוען בתביעה שהגיש נגד בית החולים כי לא נתנו לה טיפול נכון. "היינו בטוחים שהיא בידיים טובות", אמר בן הזוג.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

י' תכננה במשך שנים להביא ילדים לעולם, חלום שהתקשתה להגשים כשהחלה לנסות לפני 20 שנים. כשסוף סוף הרתה בפעם הראשונה היא עברה הפלה טבעית, והטרגדיה הזאת הובילה לדיכאון. עקב מצבה הנפשי היא החלה לקבל טיפול רפואי, אך מצבה הנפשי המעורער הכריע אותה ואחרי זמן מה היא ניסתה להתאבד. חרף ניסיונה לגאול את עצמה מהתחושות הקשות שליוו אותה, ניסיון ההתאבדות שלה לא צלח ולכן היא אושפזה במחלקה פסיכיאטרית פתוחה במרכז הרפואי ברזילי באשקלון. כשהתאוששה, ולאחר תקופת אשפוז קצרה, היא שוחררה לביתה והחלה לקבל טיפול פסיכיאטרי בקהילה.
 
מאז נולדו לי' ולבן זוגה א' שני ילדים בריאים והיא המשיכה בחייה. "היו לה ימים יותר טובים וימים פחות טובים", סיפר בן הזוג על השנים שחיו ביחד, שבהן הייתה י' במעקב פסיכולוגי. "היא הייתה אימא מדהימה לילדים שלה". בשנת 2015 החלה י' לסבול שוב מדיכאונות והתקפי חרדה ושוב אושפזה במחלקה הפסיכיאטרית בברזילי.

"ראו שמצבה לא טוב ולא בדקו מה קורה איתה"
 
י' המשיכה להיאבק במשך השנים בדיכאון שלא עזב אותה, התאשפזה והשתחררה עוד מספר פעמים ושוב ניסתה לפגוע בעצמה באמצעות כדורי שינה. דוחות רפואיים מבית החולים שמצורפים לכתב התביעה שיוגש מחר נגד ברזילי, מראים כי בחודשים האחרונים לטיפול בה, התלוננה י' במהלך אשפוז היום שלה כי היא סובלת מחרדות, ממצב רוח ירוד, קושי להתמודד עם מצבה הנפשי, וקושי בשינה. היא סירבה ללכת לביתה כי היא לא רצתה שילדיה יראו אותה במצבה, ולכן עברה להתגורר אצל הוריה. הרופאים שבדקו אותה דיווחו על כך שלא חל שיפור במצבה ושינו את הטיפול התרופתי שקיבלה, אך ציינו כי אין סכנה פיזית מידית לזולת או לעצמה. "הם ידעו שהיא רצתה לפגוע בעצמה, היא אפילו בלעה כדורים בזמן השהות שלה בבית החולים וניסתה להתאבד", תיאר א'. "הם היו אדישים אליה והתנהגו בקלות דעת. הם לא העריכו את מצבה הרפואי כמו שצריך והתעלמו מהטיפול וההשגחה שאותו היא הייתה צריכה לקבל". 
 
בוקר אחד בשנת 2016 הגיעה י' לבית החולים ליום אשפוז נוסף, לאחר שלא ישנה טוב בלילה ועם מצוקה נפשית חמורה. לטענת בן הזוג, היא לא הפסיקה לבכות, וכך גם צוין בדוחות בית החולים. י' קיבלה את התרופות שלה אך גם אז שלל הצוות את האפשרות שהיא תזיק לעצמה. בשעות אחר הצהריים באותו יום דיווחו בצוות המרפאה שי' לא נמצאה במחלקה, ובדוח צויין כי עליהם ליצור קשר עם המשטרה. "הם קיבלו אותה בבוקר, נתנו לה את התרופה ולא בדקו מה קורה איתה למשך כל היום למרות שראו שמצבה לא טוב", טוען א'. י' לא חזרה למרפאה ולבסוף שוחררה באופן פורמלי, כשהיא למעשה לא נוכחת ולא חזרה עד לרגע השחרור. גם בן זוגה או הוריה לא ידעו על שחרורה.

"לא נתנו לנו תשובות על גורלה"

המשפחה החלה לחפש אחרי י' ופנתה למשטרה. יום לאחר מכן בשעות הבוקר נמצאה גופתה של י' באתר בנייה באשקלון, לאחר שנפלה אל מותה מאחד הבניינים. "הילדים בטראומה, הילד לא מוכן לעלות לקבר, הילדה לא מתקשרת וגם לא מדברת על אימא שלה", מספר א' בעצב. "הם לא מבינים למה היא עזבה אותם וכולנו בהלם שזה נגמר בצורה הזאת".
 
בתביעה שתוגש מחר לבית המשפט המחוזי מרכז תובע בן זוגה של י' את בית החולים על רשלנות רפואית, שבמסגרתה הצליחה י' על אף מצבה הרפואי שהצריך השגחה, לצאת מבית החולים ולהתאבד. הטענות שעולות בכתב התביעה הן כי הצוות הרפואי לא בדק את מצבה של י' במשך יותר מ-14 שעות. היא נעלמה מבית החולים מבלי שאיש מהצוות הרפואי יבחין בה וימנע בעדה לחמוק מהטיפול לו היא כה זקוקה. "היינו בטוחים שהיא בידיים טובות", אמר א'. "לא נתנו לנו תשובות על גורלה וכיצד היא נעלמה, נשארנו חסרי אונים".

עו"ד דניאל שריד (צילום: חדשות)
עו"ד דניאל שריד | צילום: חדשות

"מדובר ברשלנות פושעת", אמר עורך הדין המייצג את משפחתה של י', דניאל שריד העוסק ברשלנות רפואית. "מותה של המנוחה הוא תוצאה ישירה של רשלנות המרכז הרפואי ברזילי, לרבות טעויות רפואיות-פסיכיאטריות בהערכת הסיכון לאובדנות ובטיפול להקטנת סיכון זה. אין ספק כי אילו המרכז הרפואי היה מעניק למנוחה את הטיפול הרפואי הנדרש והנאות – הטרגדיה הזו הייתה נמנעת".

מבית החולים ברזילי נמסר בתגובה: "מפאת חיסיון רפואי לא נפרט את כל מהלך הטיפול בחולה המנוחה.
לגופו של עניין, מדובר בחולה בת 41 במותה שמוכרת למחלקה יותר משנה טרם מותה ושאושפזה גם בבתי חולים נוספים וטופלה טיפול תרופתי. צר לי שהמתלונן נקט במילה זלזול וכיו"ב, משום שהחולה טופלה בטיפול תרופתי וטיפולים נוספים שלא נפרט אותם כאן והייתה במעקב צמוד כולל תיאום עם הוריה של החולה. החולה לא הייתה במצב שהצדיק באשפוז הנוכחי אשפוז כפוי במחלקה סגורה (גם לכך יש כללים רפואיים ומשפטיים), אך היא טופלה גם באשפוז הזה וגם ביום מותה במעקב צמוד וטיפול תרופתי אינטנסיבי. כשהתגלה שהחולה נעלמה מהמחלקה נמסרה הודעה למשטרה בשל הערכה למסוכנות ונפתחו חיפושים אחריה. איננו סבורים שהייתה קלות ראש או תת הערכה של מצבה".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il