אילוסטרציה (צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות

כ-230 שוטרים הועמדו לדין פלילי או משמעתי במהלך שנת 2016 - כך עולה מהדוח השנתי של המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה. מדובר ב-30% מהשוטרים שלגביהם התקבלה במהלך השנה החלטה לאחר שנחקרו באזהרה, שכן סך הכל התקבלו החלטות ב-773 תיקים מסוג זה. סך הכל התקבלו במהלך השנה החלטות ב-1,552 תיקים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ביותר מ-100 תיקים החליטה מח"ש שיש להעמיד שוטרים לדין פלילי, ובמספר דומה של מקרים הוחלט על העמדה לדין משמעתי. עוד עולה מהנתונים כי ב-68% מהתיקים שנחקרו באזהרה החקירה הגיעה לכדי מיצוי - כלומר, הושגו ממצאים מספיקים לקבלת החלטה לגבי העמדה לדין או סגירת התיק. מדובר בזינוק של 12% לעומת 2012, ובמחלקה רואים בכך עדות למיקוד משאביה וניצולם באופן יעיל יותר.

מתוך התיקים שהגיעו להעמדה לדין, רק 3% הסתיימו בזיכוי בבית המשפט בעוד ש-78% הסתיימו בהרשעה או בקביעה שהשוטר הנדון ביצע עבירה פלילית. 19% התיקים הנותרים הסתיימו בהסדרים שונים. רק 3% מ-275 העררים שהוגשו נמצאו מוצדקים, ובמח"ש מצהירים כי נתון זה מעיד על "החלטות מקצועיות ואיכותיות".

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2, N12)
רק 3% זיכויים (ארכיון) | צילום: חדשות 2, N12

"אנחנו מחויבים להיאבק בנחישות בעבריינות שוטרים, ולחתור לחקר האמת מתוך גישה בלתי מתפשרת כלפי אלימות מיותרת, התעמרות ושימוש לרעה בכוח ובסמכות", הסביר ראש מח"ש, אורי כרמל. "כל זאת מתוך הבנה עמוקה לצורך לשמור על אמון הציבור במערכת האכיפה, בפרט כאשר מדובר במתלוננים הנמנים על אוכלוסיות חלשות הסובלות משיטור יתר".

"הניסיון מלמד שהכנה מקצועית של שוטרים על ידי מפקדיהם בטרם שיגורם למשימה העשויה להיות כרוכה בשימוש בכוח, יכולה לצמצם את רמת האלימות באירוע ואף לחסוך בחיי אדם - כל זאת מבלי לסכן את ביצוע המשימה", הוסיף כרמל. "הכוונת התנהגות של שוטרים בדרך זו, יעילה לאין ערוך מכל חקירה פלילית של מח"ש הנפתחת לאחר מעשה".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "כל גוף אוכף ראוי שיהיה עליו פיקוח ובקרה המשמשים כאמצעי ריסון נוסף על הכללים והנהלים בארגון. העובדה כי 70% מן החקירות של מח״ש מסתיימות ללא העמדה לדין מעידה על ארגון היודע להשתמש באופן ראוי ומידתי בכוח המוקנה לו על פי חוק. משטרת ישראל לא מסתפקת בפיקוח החיצוני של מח״ש ויזמה החל משנת 2016 מבדקים המשמשים לבדיקת מהימנות המאפשרים למיין טוב יותר את אמינות הבאים בשעריה, לאתר חריגים בשירותיה ולדווח באופן עצמאי למח״ש (ככל שמדובר בפלילים) כמו גם לייצר מנגנוני מניעה על מנת לצמצם מעידות בתפקידים רגישים. משטרת ישראל מובילה מהלכים לשירות ערכי, ראוי ועל פי חוק של שוטריה ותמשיך בכך גם במהלך השנה הבאה".