התפטר מהכנסת. גטאס (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
התפטר מהכנסת. גטאס | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

בשבוע שעבר פורסם לראשונה בחדשות 2 הסדר הטיעון בין ח"כ באסל גטאס למדינה - והיום (ראשון) הגיש גטאס באופן רשמי את התפטרותו מהכנסת. התפטרותו של גטאס תיכנס לתוקף בעוד 48 שעות ואותו יחליף ג'מעה אזברגה, מקום 14 ברשימה המשותפת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

העבירות שמיוחסות לגטאס בכתב האישום המתוקן: הברחת טלפונים סלולארים לכלא, מתן אמצעים לביצוע מעשה טרור (עבירה לפי חוק המאבק בטרור), הכנסת מסמכים שלא דרך הנהלת בית הסוהר ומרמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור.

במשרד המשפטים הבהירו כי ידרשו להטיל על גטאס קלון "נוכח סוג העבירות, אופיין והנסיבות בהן נעברו". בנוסף, הפרקליטות צפויה לדרוש קנס כספי - עליו לא סוכם בהסדר הטיעון. גטאס הסכים להודות בהברחת טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים, להתפטר מהכנסת ולהישלח לשתי שנות מאסר בפועל.

לקריאת כתב האישום המתוקן לחצו כאן

חברי הרשימה המשותפת, ארכיון (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות)
גטאס וחבריו לרשימה המשותפת | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות

"מהרגעים הראשונים אחרי שיצאתי מכלא קציעות ב-18 בדצמבר 2016 ועד ימים אלה, הייתי נתון למסע הסתה תוקפני, וגזעני אשר כלל הפצת שקרים מתוך המשטרה במטרה לייצר אווירה שביצעתי עבירות ביטחוניות חמורות", טען גטאס במסיבת העיתונאים שערך בנצרת - בהשתתפות חבריו לבל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה וח"כ חנין זועבי.

"התקשורת סייעה בעשיית לינץ' בבית דין שדה, בעקבות זאת המערכת השלטונית עברה על שורה של קוים אדומים, וזאת רק משום היותי חבר כנסת ערבי", הוסיף. "בפעם הראשונה, הוסרה חסינות באיומים מחבר כנסת. מיד לאחר מכן, נעצרתי לחמישה ימים מבלי שנחקרתי באותה תקופה".

"תמיד פעלתי בדרך של מאבק לא אלים"

"כולכם יודעים על חקירות נגד ח"כים, שרים, ראשי ממשלות, נשיאים וקצינים בכירים שהיו חשודים בפשעים חמורים של אונס, גניבה, שוחד: אף אחד מהם לא הוסרה חסינותו ולא נעצר אפילו לשעה", טען. גטאס אמר כי היועץ המשפטי לממשלה ניסה למנוע ממנו זכות לשימוע תקין, ורק עתירה לבג"ץ בלמה את המהלך.

"הדגשתי מהיום הראשון של הפרשה שכל מה שעשיתי היה מעשה אישי, שאינו קשור לאיש או למפלגה - ונבע אך ורק ממניעים מוסריים הומניטרים מצפוניים ללא מניעים ביטחוניים", שב ואמר גטאס. "אני פעיל פוליטי וציבורי מעל 45 שנה, הקדשתי למען המאבק על הזכויות של העם והמולדת שלי, ונגד עושק, גזענות וכיבוש שעומדת. חרף האמונה המרכזית שלי שלכל עם עומדת הזכות הבלתי מעורערת להאבק למען חירותו ולהשתחרר מעול הכיבוש והקולוניאליזם, פעלתי בכל תפקידיי ומסגרת שהייתי חבר בה בדרכים של מאבק פוליטי לא אלים, זו הייתה דרכי מאז ומעולם".

גטאר במסיבת העיתונאים בשישי (צילום: חדשות 2)
גטאר במסיבת העיתונאים בשישי | צילום: חדשות 2

הח"כ אמר כי עסק בנושא האסירים הביטחוניים מאז שנבחר לכנסת - ונחשף למצוקתם ול"תנאי הכליאה הבלתי אנושיים עד כדי התעללות של ממש". לדבריו, האסירים שמנועים מקשר טלפוני עם העולם החיצוני דרשו דרך לתקשר עם משפחותיהם - והדבר עמד ברקע מעשיו.

גטאס שב ותקף את מערכת המשפט עמה הגיע להסדר: "בתיק הזה, מהרגעים הראשונים נכפה עלי להתנהל באווירה עוינת, הדלפות מגמתיות והפצת שקרים - ולמרות זאת השופט לא נכנע לאווירה וקבע יותר מפעם אחת, ולאחר עיון בחומרי החקירה, שאין בתיק הזה עבירות ביטחוניות על חוק הטרור". לבסוף הגיעו הצדדים להסכם ממנו הוסרו הסעיפים הביטחוניים החמורים: "לאחר התייעצות שלי עם היועצים, לאחר שלקחתי בחשבון שיש אנשים נוספים שטובתם חשובה לי, החלטתי לקבל את ההסכם שכולל מאסר של שנתיים והתפטרות מהכנסת".

גטאס סיכם את דבריו במילים אלו: "אני תקווה שהמחיר האישי היקר שאני משלם לא יהיה לשווא, והסבל והעינוי שעוברים האסירים שלנו יזכה לתשומת לב מקומית ובינלאומית, במיוחד ענייני המעצרים המנהליים והכליאה הבלתי נסבלים שלהם".