יום הדין הנוסף של הנשיא לשעבר שהורשע באונס: היום בבוקר (ראשון) התכנסו חברי ועדת השחרורים על מנת לדון בבקשת קיצור עונשו של הנשיא לשעבר משה קצב. משפחתו ופרקליטיו של קצב מאמינים שבקשתו תתקבל והוא אכן ייצא לחופשי - בעוד בפרקליטות מעריכים כי הבקשה תידחה. אחיו של הנשיא לשעבר, ליאור, עזב את הדיון באמצעו ונראה כעוס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לדיון בבית המשפט הגיעו עורכי דינו של קצב, ציון אמיר, יהושע רזניק ושני אילוז. אמיר אמר לפני תחילת הדיון: "האדם עומד בכל דרישות החוק ובכל קריטריון ופרמטר אפשרי שהחוק מציב כדי לשחרר אותו, ואתם שואלים אם הוא אופטימי? הייתי מצפה מכם העיתונאים לבוא ולתהות על עמדת המדינה שהיא לא מצרפת את הסכמתה לקיצור המאסר. השתבשו הדברים, התהפכו היוצרות, חבל מאוד שזה המצב. רציתי לשמוע את הזעקה שלכם. הייתי רוצה להאמין שמקבלי ההחלטות קובעים את הכיוון של הרוח ועוצמתה של הרוח ולא נכנעים לרוחות מסוימות".

רזניק, גם הוא מצוות ההגנה של קצב, הוסיף: "אנחנו מקווים לשחרורו של מר קצב מטעמים שמכל הטעמים שבחוק הוא ראוי לשחרור. אני לא יודע מה הוא יעשה בפני הוועדה, אבל התפיסה הכללית המשפטית שלנו והאנושית שלנו היא שהגיע הזמן לשחרר את מר קצב".

צפו בסיפורים המעניינים של 8.4 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
הטענה: עבר ייסורים | צילום: רויטרס, חדשות

רזניק הוסיף כי "ברור שמדובר בנשיא מדינה שלובש בגדים כתומים וכל מה ששומעים מסביב על מתלוננות חשוב לזכור. מדינת ישראל שלחה אותו לשבע שנים וזה סימן שהמדינה לא מזלזלת באף אחת ואף אחת לא צריכה לחשוש להתלונן". ליאור קצב, אחיו של הנשיא לשעבר, הגיע גם הוא לדיון והביע אופטימיות: "מבחינת הקריטריונים הוא עומד בהם".

"מקווים לשחרורו". עו"ד רזניק (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
"מקווים לשחרורו". עו"ד רזניק | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

שב"ס: "לא נעביר המלצה ולא חוות דעת"

בניגוד לפרסומים, בפני הוועדה לא תופיע אודליה כרמון - שכן היא לא נחשבת לנפגעת עבירה וסיפורה לא הופיע בכתב האישום שהוגש נגד קצב. שתי העמדות יוצגו בדיון סגור לתקשורת, בעוד שירות בתי הסוהר (שב"ס) יציג רק דיווח על תקופת מאסרו של קצב - ללא הבעת העמדה. ההערכה היא כי גם אם יאושר שחרורו של הנשיא לשעבר, שריצה עד כה 4 מתוך 7 שנות מאסר שנגזרו עליו, ההחלטה לא תתבצע באופן מיידי - וייתכן כי לא תפורסם היום.

בדיון שייערך בכלא מעשיהו יטענו פרקליטי קצב כי "אין בסיס ערכי ומוסרי לדחות את בקשתו לקיצור העונש": הנשיא לשעבר מתכוון לדבר בעצמו מול חברי ועדת השחרורים ולגולל בפניהם את "10 שנות הייסורים" שעבר, לטענתו. קצב יגיד כי הוא נענש דיו ושלא זכה להנחות למן הרגע הראשון לאחר הרשעתו. בקשתו של קצב לקצר את עונשו גררה מחאה ציבורית מצד חברי כנסת וארגוני נפגעות תקיפה מינית שקוראים בתוקף לא לקצר את מעצרו.

הוועדה: קצב ישוחרר מהכלא (צילום: עזרי עמרם)
קצב באחת מחופשותיו | צילום: עזרי עמרם

המדינה צפויה לטעון כי קצב הוא עבריין מין מורשע שלא קיבל אחריות או הביע חרטה או ביצע הליך שיקום ולכן אין לקבל את הבקשה. אנשי הפרקליטות יציגו בפני הוועדה טיעון המסתמך על מקרה עבר בו אסיר בעל מאפייני עבירה דומים לזה של הנשיא לשעבר, לא זכה לקיצור עונש. כמו קצב גם אותו אסיר לא הודה, לא התחרט ולא עבר שיקום - ולכן גם לא שוחרר. 

"אין גבול לביזיון". כרמון (צילום: חדשות 2)
לא תעיד. אודליה כרמון | צילום: חדשות 2

בשירות בתי הסוהר הבהירו אמש (שבת) כי "שירות בתי הסוהר מעביר לוועדה רק דיווח אודות מהלך מאסרו של האסיר ותו לא. לא המלצה ולא חוות דעת". כמו כן הבהירו בשב"ס כי הארגון אינו מוסמך לקבוע בנוגע לשחרור מוקדם, ולכן אין ברשותו קריטריונים לקביעת הנושא.

"הערכת המסוכנות הנעשית בעניינם של עברייני מין מתבצעת על ידי פסיכיאטרים במב"ן (מרכז רפואי לבריאות הנפש) הכפופים למשרד הבריאות", הוסיפו. על כן ביקשו בשירות "להימנע מכל אמירה של הערכה או החלטה בשם שב"ס ולהשאיר את אלה לגורמים המקצועיים".