גל בק ז"ל (צילום: באדיבות "יומן" ערוץ 1)
גל בק ז"ל | צילום: באדיבות "יומן" ערוץ 1

כחצי שנה לאחר ההודעה על פתיחתו מחדש של תיק גל בק ז"ל, הודיע היום (חמישי) פרקליט המדינה כי הנהגת הדורסת לא תועמד לדין. הפרקליט שי ניצן החליט לאמץ את המלצת מחלקת העררים בפרקליטות, ואת המלצת המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, ולדחות את הערעור שהוגש בנושא.   

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעת פרקליט המדינה צוין כי הערעור נדחה משום שלא נמצאו ראיות מספיקות להעמדה למשפט. בהודעת פרקליט המדינה צוין כי הערעור נדחה משום שגם בשלב זה, כעשור לאחר המקרה, לא נמצאו ראיות מספיקות להעמדה לדין פלילי.

בדברי הפרקליטות נכתב כי כל משתתפי הדיונים, לרבות אנשי המשטרה ובהם ראש מדור תאונות דרכים במשטרה, שהינו הגורם המקצועי הבכיר ביותר בתחום זה במשטרה, היו תמימי דעים שאין ראיות מספיקות להעמדת הנהגת לדין בעבירת הריגה, שהיא כיום העבירה הרלוונטית היחידה שלא התיישנה. בהתייחסות למכלול הריאיות שנכללו בתיק החקירה, הן המחודש והן בזו שהתרחשה לפני עשור, נכתב כי "לא רק שלא ניתן להוכיח מעל לספק סביר שהנהגת החשודה חצתה את הצומת באור אדום, אלא שגם לא ניתן להוכיח נסיבות חומרה נוספות כנדרש".

בנוסף נטען כי אין ראיות קבילות לכך שהיא נהגה בהיותה שיכורה או נהגה במהירות גבוהה מעל המותר. "בשל כך, לא ניתן להוכיח ברמה הנדרשת במשפט פלילי עבירה של הריגה, שהיא העבירה הרלוונטית היחידה שלא התיישנה", נכתב בהודעה.

"התיק טויח בשל ייחוס משפחתי"

ההחלטה בעניינו של בק התקבלה לאחר שבחודש יולי האחרון הודיעה שרת המשפטים איילת שקד כי פרקליטות מחוז תל אביב תפתח מחדש את התיק - יותר מעשר שנים לאחר שנדרס למוות בתאונת דרכים בעיר. פרשת מותו של בק עלתה לדיון ציבורי בעקבות תחקיר של איילה חסון ויפעת גליק שפורסם ב"יומן" בערוץ 1 וממנו עלה כי חקירת התאונה טויחה.

שקד אמרה את הדברים במליאת הכנסת במסגרת דיון שיזמה ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני) בנושא. במליאה נכחו בדיון גם הוריו של גל, עודד ורותי. "למדתי להכירכם זמן קצר ואני יודעת שגם הזמן הארוך שעבר מאז התאונה הנוראית לא הקהה את הכאב", אמרה שקד להורים. "אני חושבת שכל חברי הכנסת וכלל הציבור אתכם".

אירוע לזכר גל בק, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מחאה ציבורית: "לפתוח את תיק החקירה" | צילום: חדשות 2

בק בן ה-16 נהרג ביולי 2005 לאחר שנהגת צעירה פגעה בו בשעה שרכב על אופנועו בצומת הרחובות חיים לבנון וקק"ל בתל אביב. בחקירתה טענה הצעירה כי נסעה באור ירוק, אך בתחקיר שפורסם בערוץ 1 נטען כי חמישה עדי ראייה העידו כי דווקא בק הוא שנסע באור ירוק ואילו הצעירה עברה באור אדום. התחקיר אף העלה סימני שאלה בנוגע לעדותה של נהגת שתמכה בגרסת הצעירה.

"הלחץ הציבורי הוביל לפתיחת התיק"

זמן קצר לאחר פרסום התחקיר הופצו קריאות רבות ברשתות החברתיות להעמיד את הצעירה לדין, תוך פרסום שמה ותמונתה. הטענה המרכזית של גולשים רבים הייתה שהתיק טויח בשל ייחוסה המשפחתי של הצעירה. בין היתר נטען בתחקיר כי לא נערכה לצעירה בדיקת אלכוהול. בנתיחה שלאחר המוות הובהר כי בגופו של בק לא נמצאו שרידי אלכוהול, סמים או תרופות.

"ידענו מההתחלה שמשהו לא בסדר בחקירה, אבל לא דיברו איתנו". אמר אז עודד בק, אביו של גל בריאיון לתכנית "העולם הבוקר" של רשת. לדבריו, החקירה נולדה לאחר שהמשפחה הגישה ערר ולא הייתה לפרקליטות ברירה אלא לחקור כדי להשיב עליו. "אני חושב שהלחץ הציבורי מאוד עזר לפתיחת התיק, ואני מקווה שבאמת יחקרו את הכל מא' עד ת' - את כל מה שהתנהל באותו לילה וגם אחרי זה", טען.