שני הקטינים בבית המשפט, ארכיון (צילום: הדס פרוש \ פלאש 90)
הנאשמים הקטינים בביהמ"ש, ארכיון | צילום: הדס פרוש \ פלאש 90

אחד מהנערים שחטפו ורצחו את מוחמד אבו-חדיר ירצה את העונש החמור ביותר בספר החוקים: כשלושה חודשים לאחר שהורשעו שני הנאשמים הקטינים בחטיפת ורצח הנער ממזרח ירושלים ביולי 2014, גזר היום (חמישי) בית המשפט המחוזי בירושלים מאסר עולם על אחד הנאשמים, ועל השני - 21 שנות מאסר. השופטים יעקב צבן, רפי כרמל ורבקה פרידמן-פלדמן‎ החליטו לפסוק ברף הענישה הגבוה, למרות שעורכי דינם של הקטינים קראו להקל בעונשם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפרקליטות דרשה מבית המשפט לפני כשלושה שבועות להטיל עליהם מאסר עולם, אך בית המשפט קבע כי אחד מהם - שהיה שותף בניסיון החטיפה של ילד פלסטיני כמה ימים קודם לכן - ירצה את העונש החמור יותר. כמו כן הוטלו עליו שלוש שנות מאסר נוספות שירוצו בחופף ותשלום פיצויים של 30 אלף שקלים למשפחת אבו-חדיר ו-5,000 למשפחת זלום, שאת אחד מבניה ניסה לחטוף. ההחלטה בעניינו התקבלה פה אחד.

על הקטין השני נגזרו, בנוסף ל-21 שנות מאסר, שנת מאסר על תנאי ותשלום של 30 אלף שקלים למשפחת אבו-חדיר. אחד השופטים, רפי כרמל, המליץ להטיל גם על נאשם זה עונש של מאסר עולם: "בנסיבות בהן נחצו כל גבולות החוק והמוסר גם יחד, נדחים השיקולים האישיים כנגד האינטרס הציבורי והצורך בהרתעה נטולת פשרות. כזוועת המעשה – כך חומרת הענישה, אף בנסיבותיו האישיות של נאשם שלוש. לפיכך, דעתי היא כי יש לגזור גם על נאשם זה מאסר עולם". חבריו לספסל השיפוט הקלו מעט בעונשו של נאשם שלוש, לאחר שנקבע כי חלקו ברצח היה פחות.

ההחלטה עוררה מחאה והמולה בבית המשפט, ואמו של אבו-חדיר צעקה לאחר קריאת עיקרי פסק הדין: "אין צדק בישראל, אין דמוקרטיה". חוסיין אבו-חדיר, אביו של מוחמד, זעם על ההחלטה: "אנחנו הולכים לבית המשפט העליון כדי שיקבע מאסר עולם. איפה הרוצח הגדול? אנחנו לא ישנים!". אבו-חדיר הוסיף: "אנו הולכים לבית המשפט בדרישה שיהרסו להם את הבית! אני רוצה שיהרסו להם את הבית! הדם שלי נשרף".

זעם על ההחלטה. חוסיין אבו-חדיר (צילום: חדשות 2)
זעם על ההחלטה. חוסיין אבו-חדיר | צילום: חדשות 2

"לא ייתכן להפריד בין הנאשמים"

הוא הוסיף וקרא להחמיר את העונש גם לנאשם השלישי, יוסף חיים בן דוד, שטרם הורשע בשל מצבו הנפשי: "אם הנאשם הבגיר לא ייכנס לכלא לכל החיים, אני לא יודע מה יקרה, הכל יבער".

עורך הדין מוענה ג'בריה, המייצג את המשפחה, אמר בתום הדיון: "הערכאה המשפטית לא סופית". בהתייחסות לנער שירצה רק 21 שנות מאסר אמר הפרקליט: "גם נאשם שלוש צריך להיכנס למאסר עולם. לא ייתכן להפריד בין הנאשמים. נאשם שלוש השתתף בחטיפה, הוא הורשע ברצח".

"אין צדק!" אמו של אבו-חדיר (צילום: חדשות 2)
"אין צדק!" אמו של אבו-חדיר | צילום: חדשות 2

בפרקליטות העריכו: גם הנאשם הבגיר יורשע, נדרוש ענישה חמורה

בפרקליטות מחוז ירושלים בירכו על החלטת בית המשפט: "גזר הדין מבטא את חומרת העבירות שביצעו הקטינים - רצח נער חף מפשע בן גילם, שחייו נגדעו באחת באכזריות קיצונית וניסיון לחטוף ילד נוסף. הרצח המחריד בוצע ממניעים אידיאולוגים. אבו-חדיר נרצח אך ורק על שום היותו ערבי".

התובע אורי קורב הוסיף כי הרצח נבע מהסתה: "המקרה מהווה המחשה חדה ונוקבת למקומות הנוראים אליהם ניתן להגיע כתוצאה מפעולות ההסתה במרחב הציבורי - המרעילות את הנפש וגוררות צעירים לפשעי שנאה ונקם בחפים מפשע".

לדבריו, "הפרקליטות ראתה בשלושת הנאשמים כמי שפעלו בצוותא חדא, שותפים למעשה העברייני ולכן טענה לעונש המקסימלי של מאסר עולם - חרף היותם קטינים. דינו של הנאשם הבגיר טרם הוכרע, אולם במידה ויורשע - גם במקרה שלו, תטען הפרקליטות לענישה מחמירה. בגזר הדין שניתן היום קיבל בית המשפט את עמדת הפרקליטות וקבע שהעונש הראוי לנאשמים הוא מאסר עולם וכי במקרים של עבריינות אידיאולוגית - המסר ההרתעתי מהווה שיקול מרכזי ברכיב הענישה- זאת, בין אם מדובר בטרור יהודי ובין אם בטרור ערבי".

יוסף חיים בן דוד בביהמ"ש, ארכיון (צילום: הדס פרוש \ פלאש 90)
לא הורשע. יוסף חיים בן דוד | צילום: הדס פרוש \ פלאש 90

עוד הדגישו בפרקליטות כי "אין בכוחו של גזר הדין לתקן את האסון הנורא שפקד את משפחת הנער אבו-חדיר, אבל יש בכוחו להעביר מסר לחברה של סלידה מהמעשה ולהרתיע אחרים מלבצע מעשים מעין אלה".

קורב, שעמד בקשר עם המשפחה ועדכן אותה בהתפתחויות המשפט, הוסיף והעריך: "אנו מאמינים שהנאשם הבגיר יואשם בהמשך ויגזר עליו עונש מקסימלי. בית המשפט עשה סדר וקבע שהנאשם הבגיר ביצע את המעשים. אלו פעולות מעוררות סלידה שכחברה לא נקבל אותם. ליבי עם משפחת אבו-חדיר, התהליך לא מרפא ולא מסייע בפתרון הבעיות אבל התהליך הוכיח שמערכת המשפט עושה את עבודתה".

הנער מוחמד אבו חדיר (צילום: רויטרס)
נחטף ונרצח כנקמה | צילום: רויטרס

"מסע ציד אדם"

פרקליטו של הנער שנשלח ל-21 שנות מאסר, עו"ד אבי חימי, אמר בתום הדיון: "צריך להבין שבית המשפט היה גוזר את העונש הזה ללא הבדל דת גזע ומין. אנחנו עדיין לא החלטנו אם לערער, אבל נאשם שלוש לא לקח חלק ברצח". לדבריו, "נאשם שלוש מבין שהפשע הוא זוועתי, הוא הביעה חרטה מלאה. אנו מקווים שהפרשה הזו תהיה לסמל שהמעשים האלה לא ייעשו".

בנוסף לשני הקטינים שהורשעו, ישנו נאשם נוסף בפרשה - יוסף חיים בן דוד (31), הנאשם המרכזי שלדברי הפרקליטות תכנן את הפשע והנהיג את שני הקטינים, לא הורשע עד כה בשל מצבו הנפשי, על אף שנקבע כי ביצע את העבירות המיוחסות לו, והדיון בעניינו נמשך.

שלושת הנאשמים נעצרו על בסיס לוחיות הזיהוי של רכב שזוהה כזה שבאמצעותו נחטף אבו חדיר. הם הודו במעשים המיוחסים להם וטענו כי מדובר היה בנקמה על רצח שלושת הנערים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח ז"ל. השלושה שחזרו כיצד חטפו את הנער, תושב שכונת שועפאט שבמזרח ירושלים, רצחו אותו ולאחר מכן שרפו את גופתו.

אין תמונה
"הנאשם הביע חרטה". עוד" אבי חימי, ארכיון

כך יצאה לפועל החטיפה - והרצח

על פי כתב האישום, הבגיר ואחד הקטינים החליטו לצאת ל"פעולת נקם" ולילה לפני חטיפת מוחמד אבו חדיר, ניסו לחטוף ילד ערבי בן שבע מידיה של אמו. הנאשם הקטין לפת את הילד בגרונו והחל לגרור אותו לרכב ולאחר שהאם ניסתה להתנגד - הוא הכה באגרופו בפניה ובעט בה. לאחר שאנשים התקרבו למקום החליטו השניים להימלט. מאוחר יותר באותו לילה ניסו השניים להצית מספר כלי רכב של ערבים בשכונת צור באחר.

למחרת, לאחר הכנה והצטיידות מוקדמת, יצאו הנאשמים לבצע את פעולת הנקם שתכננו. על פי כתב האישום נגדם, השלושה יצאו ל"מסע ציד אדם" שנמשך מספר שעות, ובסופן איתרו את אבו חדיר, הכניסו אותו בכוח לרכב ונסעו לכיוון יער ירושלים.

בדרכם ליער חנקו אותו עד אובדן הכרה ויוסף בן חיים הכה באמצעות לום בראשו. לאחר מכן שפכו דלק על גופו של אבו חדיר והציתו אותו בעודו מחוסר הכרה. סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" פרסמה את ממצאי דוח נתיחת הגופה של הנער ולפיהם פיח נמצא בריאותיו ובדרכי הנשימה שלו - עדות לכך שנשרף בעודו חי.

עזרי עמרם השתתף בהכנת הידיעה.