גבי אשכנזי, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
התיק נסגר. אשכנזי, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

פרשת הרפז - הישורת האחרונה: היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הודיע היום (רביעי) רשמית על סגירת התיק נגד הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ונגד עוזרו לשעבר אל"מ (במיל') ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו. על הכוונה לסגור את התיק פורסם לראשונה בחדשות 2 באוגוסט 2015. עם זאת קבע וינשטיין כי בועז הרפז, החשוד ב"מסמך הרפז" שהוביל לפיצוץ הפרשה, יועמד לדין.

ההחלטה המלאה של היועמ"ש בפרשת הרפז

ההחלטה על סגירת התיק נגד אשכנזי מגיעה יותר מחמש שנים לאחר חשיפת "מסמך הרפז" באולפן שישי בחדשות 2 - חשיפה שגרמה לטלטלה במערכת הפוליטית, הצבאית והמשפטית. כבר בשלב חקירת המשטרה נוקה אשכנזי מהחשד שלפיו עמד במרכזו של ניסיון פוטש נגד שר הביטחון דאז אהוד ברק, אך עלו נגדו חשדות אחרים.

ביולי 2013 החליט וינשטיין על הרחבת חקירת הפרשה והעברתה למשטרת ישראל נוכח חשדות לאיסוף מידע תוך ביצוע עבירות פליליות ול"תכנית כוללת" מצד לשכת הרמטכ"ל לאיסוף חומרים נגד שר הביטחון דאז ברק ואנשי לשכתו "במטרה לפגוע במי מהם, והכל לכאורה ממניעים פוליטיים וכדי לסכל החלטות של הדרג המדיני, לרבות מינויו של גלנט לרמטכ"ל".

בניהו, וינר והרפז (צילום: דו"צ, פלאש 90, חדשות 2)
בניהו, וינר והרפז | צילום: דו"צ, פלאש 90, חדשות 2

אשכנזי פעל לאסוף מידע על משרד הביטחון

חקירת המשטרה המסועפת כללה האזנה לכמעט 100 אלף שיחות שהוקלטו בלשכת הרמטכ"ל. כמו כן נגבו 138 הודעות של מעורבים, בהם גם 9 עיתונאים בכירים. למרות ההחלטה לסגור את התיק נגד אשכנזי, היועמ"ש ציין כי מעורבותו של הרמטכ"ל לשעבר באיסוף מידע על המתרחש במשרד הביטחון הייתה "אקטיבית" ולא התמצתה ב"מודעות סבילה למעשי וינר והרפז".

וינשטיין הדגיש כי בהחלטתו לסגור את התיק "אין כדי להשליך, לשנות או להקהות כהוא זה מקביעותיו הקשות של מבקר המדינה במישור הערכי והציבורי על התנהגותם של אשכנזי ווינר, שבוודאי אינה הולמת קצינים כה בכירים בצבא". הוא הוסיף כי "ממצאי החקירה הפלילית לא הפריכו קביעות קשות אלו ואף ביססו אותן, אך כאמור הממצאים נותרו בזירה הציבורית ולא הגיעו לזו הפלילית".

במסמך שפרסם היועץ מובאים בין היתר ציטוטים של שיחה שקיים אשכנזי עם ראש מועצת מבואות חרמון בני בן מובחר, שבמהלכה מבקש אשכנזי מראש המועצה לאסוף חומרים נגד שר הביטחון וגלנט. בשיחה שהתקיימה ב-12.4.10 נשמע אשכנזי אומר: "לעבוד, לעבוד, לפתוח את העיניים ולאסוף מה שצריך לאסוף כדי שתהיה תחמושת". כאשר בן מובחר ניסה לברר למה הוא מתכוון, הסביר לו אשכנזי כי הכוונה היא לחומר שיעזור לו להוריד את ברק וגלנט ממנו.

הורה לחקור. יהודה וינשטיין (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות)
היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות

"אני אטפל בו"

בהתייחסו להיקף החומר העצום שנחקר - שנה שלמה של הקלטות - מציין וינשטיין כי "מתעוררת תחושה לא נוחה מהיקף העיסוק של הפיקוד העליון בצה"ל ברכילות על המתרחש במשרד הביטחון ובניסיון להגיע למידע מכפיש על גורמים במשרד הביטחון".

משיחות מוקלטות נוספות נבדק חשד שווינר והרפז פעלו, בשליחות אשכנזי, לאסוף חומרים אינטימיים על קצין בכיר שנתפס בעיניהם כמי שמשתף פעולה עם משרד הביטחון. באחת ההקלטות נשמע אשכנזי מתייחס לאותו קצין ואומר "אני אטפל בו".

בסוף החלטתו כותב וינשטיין: "דומה כי יש בהחלטות כדי להחזיר את הדיון לזירה הציבורית. מראשית הדרך הבהרנו כי תככים בין לשכות לחוד ומעשים פליליים לחוד". הוא אף המליץ לראש הממשלה להקים צוות מקצועי שיקבע גבולות ברורים בשיח עם כלי התקשורת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תגובת הרפז: "יש דין למקושרים ויש לאזרחים רגילים"

"במשך 1992 ימי עינוי נפשי, התנכלות בלתי פוסקת לי ולמשפחתי וחקירות חוזרות ונשנות במטרה למצוא פתח בו יוכלו הקושרים המקושרים לחמוק ממתן דין על מעשיהם הופק דוח נדיר המגלה לפתע שחבורת הקושרים המקושרים המציגים עצמם במשך שנים כמתוחכמים, המנוסים והמקושרים ביותר, ואשר ניהלו את מערכות הביטחון הרגישות ביותר באזורנו, לא ידעו, לא הבינו והם בעצם תמימים, כסילים וחסרי מודעות למעשיהם. הדוח הנוכחי הוא מהמבישים והמביישים ביותר את מערכת אכיפת החוק ומוכיח שיש דין אחד לקושרים מקושרים ודין אחר לאזרחים רגילים".