הדיון המשפטי הוביל לעימות חריף בבית המשפט העליון: שופטי בג"ץ דנים היום (שלישי) בפעם השלישית בעתירה הקוראת לבטל את החוק למניעת הסתננות. כ-30 תושבי דרום תל אביב התייצבו בבית המשפט ובמהלך ההפסקה בדיון התנהל ויכוח סוער בין מספר תושבים לבין מבקשי המקלט, שהתלהט ודרש את התערבות המאבטחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"היהודים בגרמניה היו מתים שיהיה להם מתקן חולות, חתיכת זבל. אני צריך לשלם את המסים שלכם - שאלוהים ייקח אתכם", צעק אחד התושבים, ואחרת הצטרפה לדברים: "אף מדינה לא רוצה אתכם, אתם זבל". מרבית מבקשי המקלט התרחקו מהקהל, אך אחד מהם ניסה לטעון כנגד המקללים: "אנחנו בני אדם, לא זבל".

בשלב זה המאבטחים ביקשו להפריד בין הצדדים ואמרו לתושבי הדרום "זה כבר מוגזם". למרות נסיונות ההרגעה, המשיכו הצדדים לצעוק. אחד המסתננים אמר: "מה ההבדל ביניכם לבין המוסלמים הקיצונים שרוצחים אותנו?", ותושבים השיבו לו: "אף אחד לא רוצח אותך - יש נציבות או"ם לפליטים, אתה מקבל את הכל ואתה בוכה".

ויכוח עובדים זרים בבית משפט (צילום: גלעד שלמור, חדשות 2)
"אנחנו בני אדם" | צילום: גלעד שלמור, חדשות 2

"תילחמו על המדינה שלכם"

אישה מבוגרת אמרה כי היא וחברותיה פוחדות לצאת בלילה: "אנחנו פוחדים על הילדים שלנו". תושבת אחרת זעקה לעבר מבקשי המקלט: "עד היום אנחנו נלחמים על עצם קיומנו - תילחמו על המדינה שלכם, אנחנו נלחמים על המדינה שלנו 65 שנה יש לכם מדינה, תילחמו עליה. יש לכם ממשלה לא בסדר - תילחמו בה".

אחד ממבקשי המקלט ניסה להזכיר לה מנגד את זיקתו לישראל, ואת העובדה כי גם היהודים סבלו מרדיפות וחיו במדינות אחרות: "מתי שיש יום השואה והזיכרון אני עומד. אתם הייתם בכל העולם, אל תשכחו את זה".

תושבי דרום ת"א מפגינים
תושבי דרום ת"א מפגינים | צילום:

בכתב התשובה של המרכז למדיניות הגירה ישראלית שהוגש לבג"ץ נחשף כי מספר המסתננים שנכנסו לישראל ב- 2011, שנת השיא של תופעת ההסתננות, גדול פי 43 ממספר האנשים שקיבלו מקלט באיחוד האירופי ופי 371 מהמספר בספרד, בהשוואה לגודל האוכלוסייה. לטענת המרכז, בישראל שוהה קהילת המסתננים האריתראים הגדולה בעולם המערבי, ובשנת 2012 69% מבקשות המקלט של אריתראים ו-67% מהבקשות של הסודנים שנבדקו ברחבי מדינות האיחוד האירופי לא הוכרו כפליטים.

ח"כ מירי רגב (הליכוד) הגיעה לדיון והביעה זעזוע מהתנהלות שופטי בג"ץ: "בדיון נוכחים עשרות תושבי דרום תל אביב ואיך לא, גם ארגוני שמאל ומסתננים. לא יאומן כי חלק מהשופטים ביקשו להקים מרכז קליטה למסתננים, הרי תכליתו של החוק הוא להחזיר את המסתננים לארץ מוצאם ולא לקלוט אותם כאן בישראל".

"אני יושבת מול 9 שופטי בית המשפט העליון של מדינת ישראל , אשר מקבלים דיווח על תחביבים והכשרות שנותנים למסתננים במתקן חולות" הוסיפה רגב, "אני מקווה שבית המשפט ידחה את העתירה. לא ייתכן שלממשלת ישראל לא תהיה יכולת לקבוע מדיניות הגירה ברורה".

לעומתה, ח"כ מיכל רוזין (מרצ) הדגישה כי "המדינה הודתה היום שמבקשי מקלט לא נכנסים יותר לישראל, שכלא חולות תכליתו הרתעה בניגוד לעמדת בג"ץ, ושמדיניות הממשלה מטרתה למנוע ממבקשי המקלט לעבוד בישראל - למרות שגם המדינה יודעת שאין לגרשם". רוזין, יו"ר ועדת העובדים הזרים בכנסת, אמרה כי "המפסידים המרכזיים מהחוק הזה, אם לא ייפסל, ימשיכו להיות אזרחי ישראל - ובעיקר תושבי דרום תל אביב".

נוסח החוק: השהייה בחולות תוגבל ל-20 חודשים

ניסוחו הנוכחי של החוק שעבר בכנסת לפני פיזורה, רוכך בהשוואה לגלגוליו הקודמים שבוטלו בשני הדיונים הקודמים. הנוסח הנוכחי קובע כי תקופת שהייתם של מסתננים במתקן הפתוח חולות תוגבל ל-20 חודשים בלבד, כשעל השוהים תחול חובת הרשמה פעם אחת ביום - לעומת שלוש הרשמות בניסוח הקודם. כמו כן מסתננים שייכנסו לישראל לאחר חקיקת החוק ייכנסו למתקן שהייה סגור למשך שלושה חודשים ולאחר מכן יועברו למתקן הפתוח.

"בית המשפט יידרש להכריע היום בסוגיה הרת גורל", אמר לפני הדיון עו"ד גיא צברי מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית, בשם תושבי דרום תל אביב המבקשים להשאיר את החוק על כנו. "האם להכיל את השתקעותם של רבבות המסתננים כעובדה מוגמרת על אף ההשלכות, או לכבד את רצון הרוב להרחיק מישראל מסיגי גבול". מנגד, טענו עמותות לזכויות אדם כי על אף השינויים גם הניסוח הנוכחי איננו חוקתי ועל כן יש לבטלו.

בכתב התשובה של המרכז למדיניות הגירה ישראלית נכתב כי מספר המסתננים שנכנסו לישראל ב-2011 - שנת השיא של התופעה - גדול פי 43 ממספר האנשים שקיבלו מקלט באיחוד האירופי. "בישראל שוהה קהילת המסתננים האריתריאים הגדולה בעולם המערבי". עוד אומרים במרכז כי בשנת 2012 לא הוכרו 69% מבקשות המקלט של אריתריאים ו-67% מהבקשות של הסודנים שנבדקו במדינות האיחוד האירופי.