השופט גרוניס, ארכיון (צילום: פלאש 90)
השופט גרוניס, ארכיון | צילום: פלאש 90

המחבל הלבנוני מוסטפא דיראני לא יוכל להמשיך בתביעת הפיצויים נגד המדינה - כך החליט בפסיקה דרמטית נשיא בית המשפט העליון הפורש, השופט אשר גרוניס, במהלך טקס הפרידה החגיגי שנערך לו הבוקר בבית המשפט בירושלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כנהוג בטקסי הפרידה, הקריא גרוניס, שפורש מכס השיפוט בגיל 70 לאחר כהונה בת שלוש שנים, את החלטתו בעתירת המדינה נגד האפשרות של דיראני לדרוש מיליונים בפיצויים על ההתעללות שעבר במהלך חקירתו. "אויב לא יכול להשתמש במוסדות המדינה", פסק גרוניס בהחלטה שהתקבלה ברוב דחוק של ארבעה שופטים מול שלושה.

"דלתות בית המשפט היו פתוחות בפני דיראני כל עוד שהה במעצר בישראל", קבע השופט גרוניס בפסיקתו. "דיראני ניצל זכות זו מספר פעמים, והמשך מעצרו ותנאי מעצרו נדונו לא אחת בבתי המשפט...אולם מששוחרר דיראני ממעצר ושב לשורותיו של ארגון טרור ששם לו למטרה להביא לפעול נגד המדינה ואף להביא להשמדתה, משתנה התמונה".

דיראני, שנלכד והוחזק בישראל במשך שנים כ"קלף מיקוח" לשחרורו של הנווט הנעדר רון ארד, הגיש תביעת נזיקין נגד המדינה בשנת 2000. המהלך גובה משפטית חרף העובדה שהוא שב להתגורר במדינת אויב ולעסוק בפעילות עוינת עם שחרורו במסגרת עסקה שביצעה ישראל עם חיזבאללה.

הגיש תביעה. דיארני, מימין (צילום: AP)
דיראני, ארכיון | צילום: AP

על פי התביעה שהגיש דיראני, שהחזיק בנווט הנעדר במשך תקופה ארוכה לפני שהעביר אותו לגורמים עוינים אחרים, הוא דורש פיצויים בגובה שישה מיליון שקלים, בטענה שבמהלך חקירותיו עבר עינויים קשים ואף נאנס ועבר מעשי סדום בהוראת חוקריו ועל ידם.

בעקבות הפרשה, סולק דורון זהבי, החוקר הראשי של דיראני שהוכר בכינוי "קפטן ג'ורג'", משורות הצבא. "כשנמצאים בתוך חקירה, בייחוד כשמדובר במחבלים קשים - לפעמים צריך להראות להם שמבחינתך לפחות - הכל מותר", אמר בריאיון לחדשות 2 לפני כשנה. זהבי תבע את המדינה בטענה שמעשיו בוצעו בשירותה, אך התביעה נדחתה.

"שמר מידע על רון ארד", דיראני בחקירה (צילום: חדשות 2)
דיראני בחקירותיו, ארכיון | צילום: חדשות 2

השופט סאלים ג'ובראן שהיה חלק מההרכב שדחה את עתירת המדינה ואישר את המשך התביעה לפני מספר שנים טען כי מדובר במהלך ש"מבהיר לכל רשויות החקירה במדינה, שאין אדם שהחוק לא חל עליו ושאין סיטואציות שהינן מחוץ לגדרי החוק, אף כאשר מדובר בזמן מלחמה או במאבק המתמשך בטרור". היום החליט גרוניס להפוך את ההחלטה, ולהבהיר כי אדם ששב לעסוק בפעילות טרור במדינת אויב, לא יוכל להמשיך בתביעתו נגד המדינה.

"אין לדיראני על מי להלין אלא על עצמו. נפלא בעיני כיצד יש להתיר לדיראני, בעת שהוא פועל נגד המדינה ומייחל להשמדתה, לעשות שימוש במוסדותיה לצרכיו", קבע גרוניס בפסיקתו האחרונה.