ההמולה מחוץ לבית המשפט, אתמול (צילום: פוראת נאסר, חדשות 2)
ההמולה מחוץ לבית המשפט, אתמול | צילום: פוראת נאסר, חדשות 2

מהומות נרשמו אתמול (ה') בחיפה בעקבות שליחתם למאסר של שישה תושבי שפרעם שתקפו את המחבל היהודי עדן נתן זאדה. גם בשפרעם עצמה תושבים התפרעו ויידו אבנים. 11 צעירים ערבים נעצרו בחשד בהתפרעות ויידוי אבנים. שמונה מהחשודים שוחררו כבר אתמול בערבות ואילו מעצרם של שלושה אחרים - שני בגירים וקטין - הוארך בשלושה ימים. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחד מהעצורים הוא מוחמד כנאענה, מבכירי תנועת "בני הכפר" שנעצר אתמול בתחילת ההפגנה, והמשטרה מייחסת לו תקיפת שוטר והכשלת שוטר. לחשודים האחרים מיוחסות עבירות של התפרעות במקום ציבורי, התקהלות אסורה ותקיפת שוטר בנסיבות מחמירות.

התושבים ממשיכים למחות ולא מתכוונים לוותר ולהשלים על גזר הדין. אזרחים רבים המשיכו להגיע הבוקר לאוהל המחאה שהוקם בעיר, כדי לגנות את ההחלטה הלא מוצדקת לדבריהם ולקרוא לערעור על ההחלטה. 

מחר בחיפה אמורים להפגין מאות בני אדם כנגד תכנית פראוור - החוק לישוב הבדואים בנגב. גורם במשטרה אמר כי בינתיים ההפגנה הזאת לא מאושרת, והחשש שהאירועים של אתמול בחיפה בעקבות גזר הדין יימשכו גם בהפגנה של מחר. עם זאת, בשלב זה אין היערכות מיוחדת מצדה של המשטרה במחוז צפון - לא באזור שפרעם או חיפה במחוז חוף של המשטרה.

18-24 חודשי מאסר למורשעים

אתמול הטיל בית המשפט המחוזי עונשי מאסר בפועל על 6 מבין 7 המורשעים בניסיון הריגה ובגרימת חבלה בכוונה מחמירה לחייל היהודי עדן נתן-זאדה בשפרעם בשנת 2005. זאת לאחר שזאדה פתח בירי בתוך אוטובוס בעיר ורצח ארבעה נוסעים.

על שלושה מהמורשעים הוטל עונש של שנתיים מאסר בפועל. על מורשע אחר הוטלו 20 חודשים בפועל, על מורשע נוסף הוטלו 18 חודשי מאסר ועל המורשע השישי הוטלו 11 חודשים בפועל. על המורשע השביעי בפרשה נגזרו 8 חודשי מאסר על תנאי בלבד.

"קשה מאוד לקבוע על פי הפסיקה מתחם ענישה לעבירה של ניסיון הריגה", כתבו השופטים. "מדובר בעבירה נדירה, אך ניתן לקבוע כי מתחם הענישה הראוי למקרים של ניסיון פגיעה בערך החיים, אף לאחר קינטור רבתי דוגמת זה שבפנינו, כולל מאסר בפועל".

השופטים אף ציינו את הימשכות ההליכים בתיק, שכן כתב האישום הוגש ארבע שנים לאחר האירוע, וגזר הדין ניתן כ-8 שנים אחריו. מנגד, ציינו השופטים כי הנאשמים לא הודו במיוחס להם, לא נטלו אחריות על מעשיהם ואיש מהם לא הביע צער על מעשיו.

"צודקת התביעה בטיעונה כי לא ניתן להתייחס בסלחנות ללקיחת החוק לידיים בצורה כה אכזרית, המסכנת חיי אדם, אף אם הוא רוצח", קבעו השופטים. "עלינו לשדר כי כל המבצע מעשים דומים בנסיבות שכאלו, ללא הבדל גזע, דת או השתייכות, יבוא על עונשו ולא יעמוד לו ההגנה עתיקת היומין של 'עין תחת עין ושן תחת שן', שהייתה נכונה בשעתה בהיעדר רשויות מוסמכות לאכיפת החוק. מן הראוי שדברים אלו יהדהדו בלבם של שואפי נקם".

באסל חטיב, אחד מן המעורבים שעליו נגזרו שנתיים מאסר בפועל, אמר בצאתו מהדיון לחדשות 2 Online: "זו גזענות, אנחנו חפים מפשע, לא היו צריכים לגזור עליי אפילו יום אחד של מאסר".

מאות המפגינים מחוץ לבית המשפט, היום (צילום: אלון שני)
מאות המפגינים מחוץ לבית המשפט, היום | צילום: אלון שני

"מגיע להם צל"ש" 

מאות צעירים ערבים התאספו מחוץ לבית המשפט בחיפה, והפגינו במקום לאות תמיכה במורשעים. המפגינים הרבים שהתאספו במקום קראו לשחרר את מבצעי הלינץ' בזאדה. לאורך שמונה השנים בהן התנהל המשפט טענו הנאשמים כי מגיע להם צל"ש על המקרה, מפני שהגנו על תושבי שפרעם. 9 מהמפגינים נעצרו על ידי המשטרה לאחר שהתפרעו.

עימותים קלים פרצו ברחבת בית המשפט המחוזי בחיפה, כאשר מפגין בודד, יהודי חובש כיפה, קרא גידופים לעבר מאות המפגינים הערבים. כוחות יס"מ ומשטרה חוצצים בין המפגין לבין ההמון, והשקט לפי שעה נשמר על כנו.

מאות המפגינים שיבשו את התנועה בשדרות פל ים, ציר התנועה המרכזי הסמוך למתחם בתי המשפט וקריית הממשלה בחיפה. כוחות מג"ב ומשטרה ניסו להדוף את המפגינים. כמה מהמפגינים אף יידו אבנים לעבר השוטרים, אך לא ידוע על נפגעים.

4 תושבי שפרעם נרצחו ו-16 נפצעו

ב-4 באוגוסט 2005 עלה החייל הישראלי עדן נתן זאדה על קו אגד 65 בדרך לשפרעם ופתח בירי שהוביל למותם של ארבעה ערבים ישראלים. בסופו של דבר המון זועם הגיע למקום וביצע לינץ' בזאדה שהוביל למותו.

זאדה היה בן 19 ביום בו בחר לקחת את החוק לידיים, הוא היה עריק מצה"ל, תושב ראשון לציון במקור שהתגורר בהתנחלות תפוח שבשומרון. כאשר הגיע האוטובוס עליו נסע לשכונה הדרוזית בשפרעם, סביב השעה 17:30, פתח נתן זאדה באש ללא הבחנה לעבר נוסעי האוטובוס באמצעות רובה ה-M16 שהיה ברשותו. זאדה לא הכיר איש מקורבנותיו. הוא ירה לעברם רק משום שהיו ערבים.

מהירי נהרגו ארבעה מיושבי האוטובוס - הנהג מיכאיל בחוס, הנוסעים נאדר חאיכ והאחיות הזאר תורכי ודינה תורכי. תשעה נוסעים נפצעו. נוסעי האוטובוס שלא נפגעו מהירי הצליחו לעצור את מעשה הטירוף של זאדה. הם נטרלו אותו מנשקו, השתלטו עליו והעבירו אותו לידי השוטרים שפרצו לאוטובוס.

החייל עדן נתן-זאדה (צילום: רוטר.נט)
החייל עדן נתן-זאדה | צילום: רוטר.נט

אולם אז הגיעה הנקמה. קבוצה של תושבים זועמים על הרצח תקפו את זאדה ואת השוטרים שהחזיקו בו. הוא הוכה באגרופים, בבעיטות ובחפצים בעוד באוויר נשמעות קריאות להרגו. מחוץ לאוטובוס השליך המון משולהב אבנים, ברזלים וחפצים נוספים. הלינץ' בחייל הסתיים במותו.

נתן זאדה הוצא מהאוטובוס ללא רוח חיים, אבל הרוחות לא נרגעו במשך תקופה ארוכה. שר הביטחון דאז שאול מופז החליט לשלול ממי שכונה "המחבל היהודי" קבורה צבאית, והוא נטמן בראשון לציון בטקס אזרחי. פעילי ימין שהביעו תמיכה במעשיו ליוו אותו למנוחות.

בעקבות המעשים נפתחה חקירה נרחבת, במהלכה נמצא מכתב שכתב זאדה ובו כתב "יהודי לא מגרש יהודי" בעקבות תכנית ההתנתקות שיצאה לפועל ימים ספורים אחרי המעשה. הרצח שביצע, כך נראה, היה כמחאה על פינוי היישובים הצפוי.

עשרה חודשים אחרי המעשה נעצרו שבעה תושבי שפרעם בחשד שביצעו את הלינץ'. בקרב תושבים בעיר התקבלה ההחלטה הזו בזעם. הם יצאו לתהלוכת מחאה וטענו כי הלינץ' נעשה מתוך הגנה עצמית. לבסוף שוחררו העצורים בתנאים מגבילים. ביוני 2009 הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד שבעת החשודים. הם הואשמו בהשתתפות בהתפרעות, בתקיפת שוטרים ובתקיפתו של נתן זאדה. סעיפי האישום נגדם שנקבעו היו ניסיון לרצח, תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו והתפרעות שסופה נזק. העונש שביקשה הפרקליטות - מאסר בפועל.