בורבה בקשתו (צילום: רויטרס, חדשות)
יועמד לדין? הרב מצגר | צילום: רויטרס, חדשות

הרב מצגר יועמד לדין? כשלושה חודשים לאחר שנעצר בחשד לעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, ובתום חקירה סמויה שנמשכה שנים, ממליצה המשטרה להעמיד לדין את הרב הראשי לישראל לשעבר, יונה מצגר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באגף החקירות של המשטרה נערכה חקירה מקיפה בעניין בתקופה האחרונה, שתוצאותיה העלו כי ישנה תשתית ראייתית מספקת על מנת להעמידו לדין. במסגרת החקירה, נחקרו עשרות מעורבים ונעשו חיפושים במספר זירות, במהלכם נתפסו חומרים רבים הקשורים לפרשה. כמו כן, נתפסו נכסים וחשבונות בנק לצרכי חילוט. ממצאי החקירה בשלביה השונים העלתה תמונה שהלכה והתבהרה, לפיה גובר החשד נגד הרב בעבירות המיוחסות לו.

מצגר נחשד כי קיבל לאורך שנים מילוני שקלים בתמורה לקבלת החלטות וביצוע פעולות תחת סמכותו כרב הראשי כגון תרומות, גיורים ומינויי רבנים. כל אלו דרך קשרי שוחד עם בעלי הון, מהם קיבל טובות הנאה לכאורה. הסכומים המדוברים נאמדים במיליוני שקלים בתקופה בה כיהן בתפקידו.

בסופה של החקירה, שהתנהלה בשיתוף יחידת חקירות מס תל אביב, אימץ ראש אגף החקירות ניצב מני יצחקי את המלצות היחידה, לפיה נמצאה לכאורה תשתית ראייתית נגד הרב יונה מצגר. תיק החקירה הועבר לפרקליטות מחוז ירושלים, שמלווה את החקירה מראשיתה. לאחר שהפרקליטות תסיים את הטיפול בתיק, הוא יועבר להכרעת היועץ המשפטי.

החשד: מיליוני שקלים הועברו לרב מצגר כדמי שוחד

כספים הוחבאו בתוך ספרי קודש (צילום: רויטרס)
כספים הוחבאו בתוך ספרי קודש | צילום: רויטרס

במהלך החקירה, שנוהלה בפיקודו של רב-פקד אסף וולפיש, נעזרו אנשי יחידת להב 433 בשני עדי מדינה, שחשפו פרטים אודות פרשות חמורות שהתנהלו ברובן מעבר לים.

במסגרת תפקידו נהג מצגר לנסוע לחו"ל כ-25 פעמים בשנה. על פי הממצאים, בחו"ל נהג הרב לבוא במגע עם אנשי ממון וגייס סכומי כסף גדולים בעבור עמותה אליה הוא מקורב. על פי החשד, אחוז גדול מהתרומות הגיע לכיסו. הרב הראשי לישראל לשעבר חשוד כי נהג להתרים לאגודות צדקה של אלמנות ויתומים ולגבות לעצמו 50 אחוז מהכספים. בחלק מהמקרים, לפי החשד, הגיעה אף התרומה כולה לכיסו. הנוהג לפיו אדם המגייס תרומות מקבל אחוז מהתרומות אומנם מוכר בעמותות, אך המצב שונה כאשר מגייס התרומות נושא במשרה ציבורית. 

חשד נוסף נגד הרב הוא כי התנה את השתתפותו באירועים שונים בקבלת סכומי כסף גדולים. דוגמה בולטת להתנהלות זו היא השתתפותו של מצגר בטקס לציון 70 שנה למרד גטו ורשה באפריל 2013, אז קיבל על פי החשד תשלום תמורת אמירת קדיש. מהחקירה עלה עוד כי בשנים האחרונות הוציא הרב שתי מהדורות ספרים: הגדה של פסח וספר של שאלות ותשובות הלכתיות. לשם הוצאת הספרים ביקש הרב מימון מכמה גורמים במקביל. על פי החשד, חלק מהמימון שימש להפקת הספרים והיתר הגיע לכיסו.

מהמשטרה נמסר כי לאחר מעצרו של מצגר ושחרורו למעצר בית ביוני 2013, עלה חשד כי הרב פעל כדי לשבש את החקירה, לתדרך עדים ולתאם גרסאות - "כל זאת כדי להקדים את גורמי אכיפת החוק". עם מעצרו חולטו מרכושו מיליוני שקלים וכן נתפסו נכסים, חשבונות בנק וכסף מזומן.

40 אלף דולר מגולגלים בתוך ספרי קודש

הרב יונה מצגר (צילום: חדשות 2)
גבה כסף גם תמורת אמירת קדיש? מצגר | צילום: חדשות 2

בנובמבר האחרון עצרה המשטרה את מצגר בחשד לביצוע שורה ארוכה של עבירות שוחד, הלבנת הון, הדחה בחקירה, קבלת דבר במרמה ועבירות נוספות בסכומים הנאמדים במיליוני שקלים. בנוסף אליו עוכבו חשודים נוספים במעורבות בעבירות אלו. מעצרו של הרב התאפשר בזכות התפתחויות שנרשמו במסגרת החקירה, המבססות את החשדות לביצוע העבירות שבגינן נחקר מצגר.

הפרשה מכונה במשטרה "פרשת מתנות, תמורות ומעשרות". בחיפוש שנעשה בביתו של הרב הראשי לישראל לשעבר, במסגרת החקירה, אמנם הכספת היתה ריקה, אך בתוך ספרי הקודש נמצאו חבויים 40 אלף דולרים. אם לא די בכך, לפי החשד, הוא החביא 150 אלף יורו אצל אחותו בחיפה. הרב מצגר אמנם טען כי היו אלו כספי ירושה, אך מהבדיקה עלה כי אין הדבר נכון.

פרקליטיו של הרב מצגר, עורכי הדין פרופ' דוד ליבאי ואלעד רט מסרו בתגובה: "אנו מברכים על סיומה של חקירת המשטרה בעניינו של הרב מצגר. הרב הכחיש בחקירתו את החשדות שיוחסו לו ולאחר שנקבל את חומרי החקירה נציג את טיעונינו בפני הפרקליטות".